SPIRALEN CAFE & RESTAURANT: Bragernesåsen er Drammens vakre 17. mai-perle

17. mai 17

DRAMMEN. Bare fem hundre meter fra bykjernen finner du den store 17. mai-opplevelsen. Bragernesåsen er Drammens stolte og idylliske hage, vakker og irrgrønn om våren og som et Norge i rødt hvitt og blått i mai. Spiralen Cafe & Restaurant ligger i naturskjønne omgivelser, med en fantastisk utsikt over Drammen. Her kan du synge sangen "17. mai er jeg så gla`i", spise deg god og mett med restaurantens deilige 17. mai-meny og nyte John Erik Johnsens vakre maleri Ensom Majestet. Visste du at restauranten og Spiralen er med i thrillerforfatteren Desmond Bagleys berømte actionbok ”På stram linje”?

17. mai 18.jpg

17. mai er jeg så gla´i,

moro jeg har fra morgen til kveld!

Da er det så du,

om vi er små du,

er vi med likevel.

Jeg roper HURRA! dagen så lang,

synger for Norge mangen en sang.

Og jeg, jeg kan du elske mitt land du,

det skal du se en gang.

Porchetta 4Lars Douglas og Marek4.jpg
Spiralen Cafe & Restaurants to dyktige 17. mai-kokker: Lars Douglas og Marek. Foto: Øyvind Risvik.

SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER

Spiraltoppen 1

3021 Drammen

post@spiralen.com

Tlf + 47 92021481

Velkommen til oss, til 17. mai-fest – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.

Årets 17. mai på Spiralen byr på mange glade opplevelser.

Nyt Spiralen Cafe & Restaurants deilige 17. mai-meny. Eller la oss sette sammen din egen 17. mai meny for deg. Her er noen gode tips:

Resten av menyen finner du HER.

17. mai 2.jpg
Foto: Matprat.no

Småretter: Rekesmørbrød, Kyllingsalat, Karbonadesmørbrød eller Spiralens suppe

Hovedretter: Porchetta eller Bouf Bourguignon

Pizza: Capricossa, Spicy Feast eller Pepperoni

Burgere: Pulled lamburger, Simple Jack Burger eller Spiralens cheesburger

17. mai 13.jpg

Dessert: Lun eplekake, Sjokoladebrownie, Ostekake eller Nystekt vaffel

Og barna, de elsker pizza, pommes frites og småpølser.

-----

John Erik Johnsens 17. mai-feiring: Ensom majestet.

17. mai 5x.jpg
John Erik Johnsen og hans Ensom Majestet. Foto: Øyvind Risvik.

For så å svinge John Erik Johnsen nye vakre bilde  som henger ved inngangen på restauranten, Ensom majestet.

Hun er lett å kjenne igjen, skidronningen vår, den alltid sporty Sonja, sier kunstneren. - Lett kamuflert bak gule solbriller og med en fargerik bunad av litt ukjent opprinnelse.

- I mange år feiret jeg nasjonaldagen på Finse, fortsetter han. - Både som hundekjører og vanlig skiløper.

Ritualet var: etter tidlig frokost på Finsehytta eller i telt ved Finsevannet, startet oppstigningen til toppen av Jøkulen.

Man gikk faktisk i "tog" hele veien. For noen år siden traff jeg en gjeng bunadskledde jenter på toppen. Dette bildet er et inntrykk fra nedfarter. Bluser, hår og bunader som blafret i vinden i de bratteste utforkjøringene.  Det var et fantastisk syn. Originalen som jeg malte ble solgt til en av de bunadskledde jentene.

Dette maleriet er noe forandret i forhold til originalen. Jeg har malt noen kjennetegn slik at det skal symbolisere vår sporty dronning ikledd en fantasibunad og det norske flagget. 

17. mai 6.jpg
Utsikt over Drammen. Foto: Øyvind Risvik.

I den tiden Bragernesåsen het Tveterfjell, var den bratte åssiden full av fjellknauser og store steinrøyser, kjerr og et og annet tre. For vel 170 år siden så man åsens store muligheter, og det ble det plantet ut kirsebærtrær, bøk, hestekastanjer og nåletrær. Her er historien om beplantningen av Bragernesåsen.

Fra 1884 til 1917 ble det plantet ut 2000 trær årlig. I 1901 ble 130 skolebarn utkommandert til å plante. I løpet av sommeren ble det plantet 7000 lerketrær, 1000 Weimuthfuruer, 1000 edelgran og 200 Nordmannsfuru.

17. mai 9.jpg
Hauern. Foto: Øyvind Risvik.

Bragernesåsen ble Drammens stolte og idylliske hage, vakker og irrgrønn om våren og som en gyllenrød eksplosjon om høsten.

Sikksakkveien ”Zig-Zaken”, som går fra baksiden av Bragernes kirke og helt til toppen av åsen, til Spiraltoppen, ble fullført 1880, og snart var det et nett av veier og stier. I 1883 ble en paviljong i dragestil bygget, Åspaviljongen. Den idylliske perlen har vært et fast stoppested for tørste åsvandrere, og vil stige opp av asken etter renovering i jubileumsåret 2011.

I 1920-årene la nærmere 3000 drammensere søndagsturen til Bragernesåsen, da kunne det bli folksomt på Åspaviljongens terrasse.

Fem perler i Bragernesåsen

Spiraltoppen er området på toppen av Spiralen, og har en fantastisk utsikt over byen, elven, fjorden og helt opp til fjellområdene i Kongsberg og Numedal.

De eldres vei har en svak stigning, som gjør den godt egnet for eldre – og unge - mennesker.

Thurmanns vei går fra Spiraltoppen til Hamborgstrømskogen, og ble til dels hugget inn i fjellet.

Jutultønna er en vakker kilde som først het Jennys kilde, på folkemunne kalt Juletønna.

Statuen av Hauern, Drammens skistolthet, Thorleif Haug.

17. mai 20.jpg
Povlova. Foto: Matprat.no.

Lag din egen 17. mai-kake.

PAVLOVA

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova. Pavlovakaken er florlett, sprø og smelter i munnen. En suksess i hvert selskap og er en 17. mai-kake som er enkel å lage. Med denne oppskriften får du et perfekt resultat hver gang.

Marengsbunn:

4 stk. eggehvite

0,25 ts salt

250 g sukker

2 ts maisenna

1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

Eggekrem:

4 stk. eggeplomme

3 dl melk

0,5 dl sukker

1 ss maisenna

3 stk. gelatinplater

3 dl kremfløte

Pynt:

400 g jordbær

125 g friske bringebær

125 g friske bjørnebær

125 g friske blåbær

1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

3. Sikt maisenna og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.

4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.

5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

6. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisenna til eggekrem i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

8. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.

9. Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post