
DRAMMEN. På Spiralen Cafe & Restaurant serverer de den eksklusive 7Beanstalk, som er kaffe fra syv nøye utvalgte plantasjer som deler samme visjon om bærekraftig kaffeproduksjon. Sammen dyrkes skyggevokst kaffe, som bevarer skog, beskytter dyreliv og gir kaffen en rikere smak. I tillegg kan du oppleve John Erik Johnsens unike bilde Fossefall.

NYT KAFFEN PÅ SPIRALEN CAFE & RESTAURANT. Det er ikke hvilken som helst kaffe de serverer på Spiralen Cafe & Restaurant. 7Beanstalk står for syv nøye utvalgte plantasjer som deler visjonen om bærekraftig kaffeproduksjon, skyggevokst kaffe som bevarer skog, beskytter dyreliv og gir kaffen en rikere smak.

SPIRALEN CAFE & RESTAURARANT & SELSKAPER
Spiraltoppen 1
3021 Drammen
Tlf + 47 92021481
Velkommen til oss, til julebord – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.
Selvfølgelig får du tradisjonell kaffe på Spiralen Cafe & Restaurant. Men den spesialdyrkede kaffen 7Beanstalk kommer fra syv av Indias beste skyggeplantasjer, som gir en eksepsjonell og distinkt smaksopplevelse. Den kombinerer vitenskap og tradisjon, fremhever sødme og balanse i syrligheten, noe som skaper perfeksjon i hver bønne.

I det du åpner Spiralen Cafe & Restaurant «flommer» John Erik Johnsens Fossefall mot deg. - Jeg er fascinert av fossefall, sier Drammenskunstneren. - De voldsomme kreftene i vannet som treffer stein og berg, lyden, den duggfriske luften og synet skaper assosiasjoner og fantasier. Kjente fossefall er turistattraksjoner, og det er ikke uten grunn. Hver foss har sin særegenhet. Dette motivet er hentet fra Hydnefossen i Hemsedal.

Hydnefossen starter med et fall på 155 meter og fortsetter nedover den bratte skråningen til dalbunnen. Det er ikke en foss som er enkel å komme til bunnen av og det er ikke heller noe vi anbefaler. Fossen er vakrest fra litt avstand så man ser hele fossen.
Fossen er et populært sted å isklatre i om vinteren og om sommeren er det mange som tar Topp20 turen mot Veslehødn eller Storehødn, hvor fossen krysses på toppen.
Hydnefossen er som kaffen vi får servert på Spiralen Cafe & Restaurant, den er vakker vill og utemmet, djevel og engel. Alle vet hvordan en god kopp kaffe skal smake. Men kaffe er mer enn kaffe. Det er en opplevelsesdrikk.

Svart som djevelen, het som helvete, mild som en engel og forførende som kjærligheten, slik er Hygdnefossen og slik skal ordentlig kaffe være, ifølge den franske statsmannen Charles Telleyrand-Perigord. Det er en drikk man elsker på tross av en broket forhistorie. Kaffen kom til Europa på begynnelsen av 1600-tallet og ble mottatt med blandete følelser og mange mente det var djevelen som hadde gitt muslimene kaffe å drikke istedenfor den vinen som de kristne brukte til nattverden.
Men da paven kjente smaken første gang sa han: Denne djevelske drikk er så god at det er galt å la de vantro ha enerett på den. La oss lure djevelen ved å døpe den. Fra den dagen kunne hvem som helst bli kaffefrelst.
Kaffen kom til Norge på 1600-tallet. Det begynte i det små, som en drikk for de velstående. Deretter vokste nasjonal utbredelse gradvis frem utover mot 1800-tallet.
På 1700-tallet ble kaffe brukt som et medisinsk middel hvis hensikt var å motvirke potens hos munker og prester.
I nyere tid har studier vist at kaffe kan redusere faren for diabetes, Alzheimers, Parkinsons, hjerteinfarkt og visse krefttyper. Faktisk viser en rapport fra Universitet i Tromsø at 3-6 kaffekopper om dagen kan reduserer faren for blodpropp i ben og lunger. Om det faktisk er sunt å drikke så mye kaffe hver dag, er likevel diskuterbart.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.