SPIRALEN CAFE & RESTAURANT: Sykkeldrama og fransk Chevre

Chevre Shaud

DRAMMMEN. Det er sommer og sol på Spiralen i Drammen, og i Frankrike går den tradisjonelle Tour de France av stabelen, verdens viktigste og mest berømte sykkelritt. På Spiralen Cafe & Restaurant kan du nyte John Erik Johnsens solrike gladbilde, det beste sommerværet Drammen kan trylle frem og den delikate franske retten Chevre shaun som din velfortjente gevinst når Tour de France-syklistene har kommet i mål.

Tour de France 8x.jpg

SPIRALEN CAFE & RESTAURANT.  Månedens bilde på Spiralen Cafe & Restaurant henter inspirasjon fra sykling i Aronsløypa en solrik sommerdag og Tour de France. Downhillsykling har blitt en veldig populær aktivitet.

Osten Chevre, som vi finner på Spiralen Cafe & Restaurants meny har et fransk ord som betyr geit, men i matlagingen refererer det til oster laget av geitemelk. Chevre finnes i mange forskjellige varianter, som fersk geitost, hvitmuggost, kittmodnet ost, fastost og til og med blåmuggost.

Tour de France 7x.jpg
John Erik Johnsen og hans Tour de France-bilde. Foto: Øyvind Risvik.

I Norge brukes navnet «chevre» ofte om fersk eller hvitmuggost laget av geitemelk, mens andre varianter kan kalles for geitost eller ost av geitemelk.

Det franske sykkelrittet Tour de France og den franske osten Chevre hører sammen som hånd i hanske. Det er to tradisjoner som enhver som elsker Frankrike kjenner. Chevre på bordet hører med når du er i Frankrike. Sykling, chevre fra Loire og et kjølig glass sancerre går hånd i hånd når det går som varmest for seg i Tour de France.

Tour de France 3.jpg

Han er veldig glad i å sykle, den bildende kunstneren John Erik Johnsen, som stiller ut sitt bilde på Spiralen Cafe & Restaurant gjennom hele juli.

- I og med at både jeg og Valerie sykler mye i både Norge og Nederland samt at hun har et sted i Lyon hvor det naturlig å følge med på etappene i Tour de France.

Mont D`or og Charmonix er kort kjøretur fra Lyon så vi har sett «sirkuset» på nært hold.

Hjemme i Norge er kontrasten til Tour de France stor. Da blir det turer til fjells og bading i Landfalltjern.

Porchetta 4Lars Douglas og Marek4.jpg
Lars Douglas og Marek. Foto: Øyvind Risvik.

SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER

Spiraltoppen 1

N- 3021 Drammen

post@spiralen.com

Telefon: + 47 92021481

Knut Knudsen og Gino Valente.jpg
Knut Knudsen var første nordmann i Tour de France, stjernesykkelisten som elsker å lage mat sammen med kokken Gino Valente. Foto: Øyvind Risvik.

Den store norske Tour de France-helten er Thor Hushovd. Som vant grønn trøye i Tour de France 2005 og 2009. Han har totalt ti etappeseire fra Tour de France, og var i alle årene fra 2003 til 2011 blant de fem beste i poengkonkurransen.

2025-utgaven av Tour de France er den 112. i rekken, og arrangeres fra 5. til 27. juli. Rittet startet i år i Lille i Nord-Frankrike. Etter fjorårets OL-induserte fravær fra Paris og avsluttende tempo i Nice, er det i år tilbake til standard prosedyre: rittet avsluttes tradisjonen tro på Champs-Élysées i Paris.

Hushovd 2.jpg
Thor Hushovd.

Totalt 23 lag deltar i årets utgave. Det er første gang siden 2021 at så mange lag deltar. Åtte ryttere per lag betyr totalt 184 ryttere fra start i årets ritt.

Totalt 31 (pr. 2025) norske ryttere har startet i rittet, som regnes som den største av de tre Grand Tours i sykkel.

Edvald Boasson-Hagen har flest deltakelser (13) og Thor Hushovd har flest etappeseire (10). Beste sammenlagtresultat står Jostein Wilmann for med sin 14.-plass i 1980.

Flest nordmenn på startstreken var det i 2023, med åtte. Andre nordmenn som har syklet, husker vi best Kurt Asle Arvesen, Alexander Kristoff, Dag Otto Lauritzen og Knut Knudsen, som var første nordmann som deltok i Tour De France i 1975, men som brøt underveis.

På Spiralen Cafe & Restaurant kan du nyte Chevre shaun. Vil du også prøve å lage noen velsmakende osteretter selv, prøv disse rettene:

Chevre Shaud 2x.jpg
Chevre shaun med honning.

CHEVRE SHAUN MED HONNING

Ferskosten chevre servert med flytende honning, granateple og valnøtter. Varm chevre er skikkelig snaddermat.

1 stk Norsk Chevre Hvitmugg Haukeli

1 pose ruccola

10 stk valnøtter

½ stk granateple

2 ss flytende honning

Slik går du frem: Sett stekeovnen på 200 °C. Ta fram en bakepairkledd stekeplate. Skjær ost i ca. 1 cm tykke skiver. Legg dem på stekeplaten og stek midt i ovnen i ca. 8 minutter til osten blir varm og myk.

Anrett på fat dekket med ruccolablader. Fordel nøtter, granateplefrø og honning over.

Chevre1.jpg
Salat Chevre shaun.

SALAT CHEVRE SHAUN

Klassikeren over alle klassikere. Server den til frokost, som forrett eller hovedrett.

200 g friséesalat eller annen sprø og litt bitter salat

12 cherrytomater

1 sjalottløk

1 liten bagett

200 g Président Sainte Maure

2 ss olivenolje

2 ss akasiehonning

Salt

Nykvernet pepper

50 g valnøtter

Dressing

2 ss epleeddik

Litt salt

Nykvernet pepper

1 ss dijonsennep

1 ts akasiehonning

½ dl oliveno

Slik går du frem: Begynn med dressingen: Rør eddik, salt, nykvernet pepper, sennep, honning og olivenolje sammen i en skål.

Plukk salaten i mindre stykker og skyll den i kaldt vann. Ha den i en sikt og la den renne grundig av seg. Skjær tomatene i to. Skrell sjalottløk og hakk den fint.

Sett ovnen på 225°. Del bagetten i 8 skiver, skjær Sainte Maure i 8 skiver og legg en skive på hver brødskive. Drypp litt olivenolje og honning på geitosten, før du krydrer med salt og nykvernet pepper. Sett brødene i ovnen i ca. 8 minutter, til osten er godt gyllen på toppen.

Vend salaten med tomater, dressing, hakket sjalottløk og valnøtter. Anrett brødene oppå salaten og server med det samme, så brødene er lune og salaten er sprø og frisk.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post