DRAMMEN. Først yte ... så nyte. Ingen ting er så deilig som å nyte varm kakao og vaffel etter en frisk tur opp Zik-Zakken i Bragernesåsen i Drammen. På toppen serverer Spiralen Cafe & Restaurant byens beste vafler. - Jeg har til god å møte noen i Drammen som ikke har forhold til vafler, sier Anka Tanberg, som driver Spiralen Cafe & Restaurant. - Det handler om gode barndomsminner, smaker, tradisjoner og friluftsliv.
KLIKKANNONSE SPIRALEN CAFE & RESTAURANT
-----
VAFLER PÅ SPIRALEN. Zik-Zaken er stien som ble påbegynt 1877 og fullført 1880. Den het først Fjellveien, men fikk senere navnet Albumstien etter initaitivtageren, som også dekket de fleste utgiftene til opparbeidelsen av egen lomme.
SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER
Spiraltoppen 1
3021 Drammen
Tlf + 47 92021481
Velkommen til vafler og julens velsmakende julebord - på Spiralen.
På folkemunne har navnet alltid vært Zik-Zaken. Stien går i en rekke svinger oppover, med mange hvilebenker og utsiktspunkter. Og på toppen tar Spiralen Cafe & Restaurant imot med åpne armer – og nystekte vafler.
Vaffel ligger nær den norske folkesjela og de som elsker turer i skog og mark. Forestill deg lukten av nystekte vafler og nyrørt syltetøy med rømme når du kommer inn på Spiralen Cafe & Restaurant på toppen av Drammen, på utsiktsstedet Spiralen. Du glemmer det aldri.
Mange skryter av at de lager verdens beste vaffelrøre. Det skal mye å konkurrere med Spiralen Cafe & Restaurant. - Det er på tide at vaffelen får den hyllesten den fortjener, sier Anka Tanberg, - enten man er gammel eller ung, rik eller fattig, på tur i Drammensmarka eller kjører opp den berømte Bragernesåstunellen eller rett og slett kommer opppå Drammens tak for å nyte livet og utsikten - og et varmt bankende vaffelhjerte.
VAFFEL MED RØMME OG SYLTETØY
Vaffelrøre:
4 dl hvetemel
1 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
4 dl melk
3 stk. egg
100 g smeltet smør
Slik går du frem: Ha mel, sukker, bakepulver og kardemomme i en bolle. Spe med litt av melken om gangen. Rør godt mellom hver gang for å få en glatt røre uten melklumper.
Rør inn egg og tilsett smeltet smør. La røren svelle i 1/2 time. Juster røren med litt vann eller melk om den er for tykk. Stek vaflene i et vaffeljern, og legg over på rist. Server dem gjerne varme.
Serveres med syltetøy, rømme, sukker, smør og/eller brunost.
Her finner du flere vaffeloppskrifter
RIBBE I VAFFEL
ca. 800 g stekt ribbe
0,5 stk. rødløk
saft av 0,5 stk. sitron
3 dl lettrømme eller seterrømme
50 g alfalfaspirer
100 g ruccula
6 ss hoisinsaus
Vaffelrøre:
4 stk. egg
4 ss sukker
8 dl hvetemel
4 dl kefir eller kulturmelk
4 dl melk
4 ss olivenolje
1 ts bakepulver
1 ts salt
Slik går du frem: Her kombinerer vi det beste av to verdener, nemlig ribbe og vaffel! Toppet med syrlig rømme, søt pære, sitrusmarinert rødløk og smaksrik hoisinsaus. Det finnes neppe en bedre måte å bruke ribberestene på!
Ha egg, sukker, mel, kefir, melk, olivenolje, bakepulver og salt i en stor bolle. Visp sammen til en klumpfri røre. La røren stå og svelle i minst 20 minutter. Blir røren for tykk, visp inn litt kaldt vann.
Fjern bein og skjær ribbe i mindre biter. Legg over i en ildfast form. Varm i stekeovnen på 200 °C i 15-20 minutter. Skjær av svoren om den ikke blir sprø ved oppvarming.
Stek vafler i vaffeljern og avkjøl på rist. Skjær rødløk i tynne skiver. Klem over sitronsaft, og la marinere mens du tilbereder resten. Skjær pære i tynne skiver.
Fyll vafler med rømme, ruccula, alfalfaspirer, sitrusmarinert rødløk, ribbe og pære. Dryss over hoisinsaus til slutt, og server!
NORDNORSK LUNSJVAFFEL
Ikke mye slår nystekte vafler. Grove vafler metter godt, og avkjølt kan de fylles, brettes og pakkes i sekken som turmat. Prøv denne nord-norske vaffelvrien med kokt, skivet egg.
70 g smør
4 stk. egg
2,5 dl hvetemel
1,5 dl fin sammalt hvete
1 dl lettkokte havregryn
2 ss sukker
0,5 ts salt
1 ts bakepulver
5 dl melk
Pålegg:
8 stk. egg
4 stk. tomat i skiver
3 ss smør
Slik går du frem: Smelt smør. Bland alle ingrediensene til vaffelrøren i en bolle og visp til en jevn, glatt røre. La røren stå i minst 15 minutter, slik at melet får svelle.
Stek vafler i et godt oppvarmet og smurt vaffeljern.
Hardkok egg, ca. 8-10 minutter. Avkjøl i kaldt vann. Kutt tomat og egg i skiver.
Server vaflene med smør, egg, tomat og topp med litt salt om ønskelig
Varier ved å bytte ut tomat med kaviar eller ansjos. Vaflene er også gode å fylle med salami, ost og skinke eller salat. Her er det bare fantasien din som setter grenser!
JEG ELSKER VAFFEL
Stine Åsland
Foto: Paul Paiewonsky
Jeg elsker vaffel - boken til alle som syns livet er bedre med vafler : 4 rører 40 oppskrifter
Aschehoug
«Jeg elsker vaffel» er boken til alle som syns livet blir litt trist uten vafler. Her får du oppskrifter på fire vaffelrører og 40 måter å servere og nyte vafler på. Det er vafler med og uten sukker, vafler med rømme, grove vafler og glutenfrie vafler, hverdagsvafler, festvafler og dessertvafler.
Vaffeldronningen Stine Åsland serverer vaffelhistorier og deler ut forslag til tilbehør og serveringstips. Vafler er kanskje Norges nasjonalprodukt nr. 1. Med Stine er vafler blitt de nye bollene!
VAFFEL MED KJØTTBOLLER
Kjøttboller
200 g kjøttdeig
1 ts grillmel
1 ts potetmel
2 ss vann
1 ss tørkede urter’1/2 ts knust chili
Salt og pepper.
Slik går du frem: Bland alt godt sammen og la deigen hvile litt. Stekes som små boller i olje og smør.
Salsa
10 ss tomatsaus
½ ts knust chili
1 ts sukker
2 ts rødvinseddik
3 ss hakket koriander
Rømme
Slik går du frem: Tilsett tomatsausen en finhakket chili uten frø, sukker og rødvinseddik i sausen mens den fortsatt er varm. Rør inn hakket koriander til slutt sammen med kjøttbollene.
Server med litt rømme ved siden av.
.VAFFEL MED STILTON
1 ss stiltonost
4 ts portvinsgele
Slik går du frem: Del vaflene i forskjellige former eller rundinger. Smør på stilton og portvinsgele.
TEKST: ØYVIND RISVIK