TINA TURNER: Villkatten Tina er død

Tina død 2xx_edited_editedx

GØTEBORG. Da hun smilte hjertelig og ventet på neste spørsmål, begynte jeg å hyperventilere. Jeg hadde et 30 sekunders uforglemmelig møte med legenden Tina Turner. Det var første og siste gang jeg hyperventilerte under et intervju. 24. mai 2023 døde Tina Turner, 83 år gammel.

Tina død 1.jpg

MINNER OG MENNESKER. Gøteborg 1984. Plutselig sto jeg ansikt til ansikt med Tina Turner. Verdens mest rockete og fargerike bestemor.

Hjertet slo vilt og hemingsløst, brillene dugget og hånden skalv. Tina Turner, som smilte og lo til meg. Det buldret av smittende latter under hennes fantastiske løvemanke, den var mer enn smittende. Øynene tindret og de hvite tennene lyste som stjerner i det gyllenbrune ansiktet.

HØR HER: Proud Mary

Det var som om hun fikk frem den poetiske siden ved meg.

Tina T 2.jpg

Det hele begynte med at en hyggelig svensk fotograf, Bo-Aje, og jeg satt og nøt en bedre middag på en av Gøteborgs beste restauranter, Victors.

Da ble det helt stille rundt oss. Jeg så til siden, og der sto hun, hun vokste til værs som et fyrtårn ved siden av meg.

Tina Turner!!!!

Jeg satte biffen i halsen.

HØR HER: Simply the best

Tina 4x.jpg

Nå eller aldri, hvisket jeg til min svenske venn. Jeg så for meg et scoop av dimensjoner.  Frekk og freidig anmodet vi den amerikanske damen om et lite intervju før middagen skulle inntas.

Bryskt ble vi avvist av livvaktene. Jeg vil ikke kalle det bryskt, engang. Det var hardt og brutalt. Det var ikke hvem som helst hun hadde ansatt som livvakter. Hun må ha funnet dem i en boksering et sted.

HØR HER: Whats love got to do with it

Da våknet trassen i den utsendte drammenseren.

Tina 2.jpg

Fotografen og jeg satte oss avventende ved et bord og ventet. Og lot som om Tina Turner ikke angikk oss i det hele tatt. Tre meter unna og ikke så mye som et ord med henne. Det var ikke vår stil. Og noe reportasjesjefen i ukebladet vårt aldri ville ha godtatt. Hun var et råskinn, sånn. Her gjaldt det både liv, karriere, ære og en viss yrkesstolthet. Begreper disse to gutta ikke var kjente med, nei.

HØR HER: Addicted to love.

Plutselig reiste Tina Turner seg. Det var på tide med en pause mellom forrett og biff. To andre spratt også opp. Livvaktene ble overrumplet. På inn- og utoverpust stilte jeg henne et raskt spørsmål: Hva synes De om nordmenn? Der og da syntes jeg var et genialt spørsmål.

Det kom som et sjokk på meg at hun svarte. Og da hun smilte hjertelig og ventet på neste spørsmål, begynte jeg å hyperventilere. Jeg så forskrekket at pennen forsvant innunder en sofa.

I øyekroken merket jeg meg jeg fotografen kjempe med bodyguardene. Et stygt svensk ord for gjennom luften før det blinket fra blitzen.

Jeg elsker nordmenn, sa Tina Turner og holdt godt rundt den forskremte drammenseren. Det var som om vi hadde kjent hverandre hele livet. Så skriblet hun noe ned på en liten papirlapp: Love Tina Turner! Jeg tok beskjeden helt personlig. Var det ikke tross alt noe mykt og kjærlig ved den fargerike og tøffe villkatten?

Etterpå gliste jeg fornøyd til fotografen: Hørte du? Han så grå og sliten ut i ansiktet. Han var på grensen til hjerteinfarkt, slag og epileptisk anfall. Håret vart bustete, to knapper var revet av på skjorta, slipset hang på skjeve og han skalv som om han hadde fått sanktveitstans. Han begravde ansiktet i hendene: Jeg glemte å sette inn filmen. Jeg har ikke tatt et eneste bilde, sukket han fortvilet. Jeg så tårene komme.

På alle fire krabbet han over dørstokken etter Tina Turner og inn i restauranten. Han tryglet «please please» og foldet hendene. Før han ble kastet på hodet ut igjen. Jeg hadde aldri sett en mer slagen mann. Det var en slitsom jobb å være ukebladfotograf på den tiden.

I tilgivende vennskapelighet tok vi hverandre rundt skuldrene og ruslet ut i den ravnsvarte svenske natten. Aldri hadde den vært svartere. Vi hadde ikke et eneste bevis på at vi hadde snakket med verdensdivaen, med Tina Turner. Jo forresten, en drammenshånd holdt hardt rundt en liten grå lapp med skriblerier på.

Noen dager etter var jeg på plass i Spektrum i Oslo. Tina Turner hadde konsert på norsk jord. I det hun kom ut på scenen, ropte jeg: Tina, here I am.

Tina Turner ofret meg ikke et blikk. Og kona trodde jeg var blitt gæærn…

TEKST: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post