TONE SINDING STEINSVIK: Dronningen av Værket

Bv3_edited
Tone Sinding Steinsvik. Foto: Øyvind Risvik.

MODUM. Hun har levd et spennende og innholdsrikt liv, Tone Sinding Steinsvik. Nå i 2022 feirer hun sin 80 års dag ett år på etterskudd, med utstillingen Mellom 2 verdener på Blaafarveværket. Her er hennes utrolige historie.

Tone Sinding Steinsvik.jpg
Tone Sinding Steinsvik.

MINNER OG MENNESKER. Tone Sinding Steinsvik opprettet museet på Modum sammen med sin mann Kjell Steinsvik i 1968. Da mannen døde i 2000, fortsatte Tone hans arbeide. Jeg var ikke så opptatt av min egen sorg, sa hun. - Jeg var mer bekymret over Blaafarveværket enn meg selv. Hvordan skulle jeg klare å formidle min manns død til de ansatte?

(Dette intervjuet med Tone Sinding Steinsvik er  mer enn ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon). 

BLAAFARVEVÆRKET
Koboltveien 11
3340 Åmot

KOBOLTGRUVENE
Malmveien 620
3370 Vikersund

Den uskrevne sjefen på Blaafarveværket i Modum, Tone Sinding Steinsviks mann, Kjell Steinsvik, døde i juli 2000, 67 år gammel. Midt i Blaafarveværkets mest hektiske sesong. – Jeg var ikke så opptatt av min egen sorg, fortalte direktør Tone Sinding Steinsvik. - Jeg var mer bekymret over Blaafarveværket enn meg selv. Hvordan skulle jeg klare å formidle min manns død til de ansatte?

Bv2.jpg
En engasjert Tone Sinding Steinsvik er i sitt ess når hun kan fortelle om alle kunstnerne på hennes Blaafarveværket. Foto: Øyvind Risvik.

Dødsfall er alltid uventet, men når det først skjer, er det liksom som om det ikke er helt uventet likevel, sa Tone Sinding Steinsvik. - Jeg selv var forberedt ganske lenge. Kjell fikk prostatakreft og hadde levd med den i siden 1989. Og under slik omstendighet er man forberedt. Man har lang tid på å forberede seg på hva som kan og skal skje.

Tone Sinding Steinsvik var bare 17 år da hun traff romsdølingen Kjell Rasmus. Da var han selv 25 år, og var tilfeldigvis på samme sted som unge Tone. - På riktig sted til riktig tid, sa hun - han hørte meg synge og spurte: hvem er den piken med sangstemmen? Han inviterte meg på kafe og pratet uten stopp om Henrik Ibsens verden, om Lille Eyolf, Brand og Peer Gynt. Da han var ferdig, hadde han ikke penger til å betale regningen. De hadde han brukt på parkeringsbøter, noe han fikk ustanselig.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 9c.jpg

Kjell Rasmus fikk OK fra Kongen i statstråd, og i 1959 giftet han seg med Tone Sinding. Samme år kjøpte ekteparet Magnesittverket på Morud som omfattet gruver og et verksområde med 28 bygninger fra begynnelsen av 1900-tallet, de grunnla Morud Bruk, en fabrikk for moderne betongelementer. – Kjell var alltid på jakt etter interessante steinsorter og mineraler til fabrikken, fortalte hun.

- På vei hjem gikk en gang turen innom det gamle Blaafarveværket i Modum. Han ble sjarmert av glasshytta og de vakre bindingsverkhusene. Dette ville han bevare. I 1970 ble stiftelsen Modum Blaafarveværk opprettet og åtte år etter var den første kunstutstillingen, med Christian Skredsvig som hovedattraksjon.

Mannen bak oppbyggingen av museet Modum Blaafarveværk ble bare 67 år. – Han var et enestående og merkelig menneske, sier Tone Sinding Steinsvik. – Han hadde et intellekt som det ikke var så mange av i Norge, han kalte seg «Modums siste bergmann» og hadde en enorm kraft og var et intenst samfunnsmenneske.

BV14_edited.jpg
Boken Marmormannen, praktboken om Kjell Steinsvik, Tones mann.

- Jeg var så på etterskudd da han døde, fortsetter hun når hun tenker tilbake på dødsfallet. - Han hadde vært syk i flere måneder og kjempet en voldsom kamp mot kreftsykdommen. Han hadde det så vondt. Selv klarte jeg ikke konsentrere meg. Det var en uhyre komplisert tid. Når jeg hadde besøk av utenlandske gjester som krevde full oppmerksomhet, lå Kjell hjemme i sengen og ventet på meg, og jeg tenkte på ham, uroet meg og var konstant bekymret. Jeg er glad han slapp det siste nedverdigende året, at han skulle leve og lide ett eller to år til, var uutholdelig.

- Er jeg kynisk? spør jeg meg. Det siste han ville gi slipp på var sitt intellekt. Når han tok morfin forstyrret det hjernen, slik at han ikke en gang kunne lese en kriminalroman. Det siste han ville gi slipp på var tanken. Siste dagen han levde, ville han jeg skulle kjøpe en god krimbok. Han satt i sengen og lot som han leste, men han fikk ikke innholdet inn i hodet. Det var det verste ved hans sykdom på slutten, det at han ikke kunne ivareta sitt intellekt.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Værtshuset annonse a.gif

- Jeg tenkte aldri på meg selv da Kjell døde, fortalte Tone Sinding Steinsvik. - Jeg var mer bekymret for Blaafarveværket enn meg selv. Hvordan skulle jeg klare å formidle hans død til de ansatte? De fleste hadde jo jobbet sammen med ham i både 20 og 30 år. Jeg måtte fortelle det på en slik måte at Blaafarveværket ikke sluttet å fungere. Jeg måtte vise trygghet overfor de nærmeste på arbeidsplassen.

I begravelsen holdt Tone Sinding Steinsvik en gripende minnetale i Glasshytten på Blaafarveværket. - Her ønsket jeg å skape optimisme, se fremover og skape trygghet for at dette skulle gå bra. Jeg skulle kjøre stedet i de samme spor som vi hadde trukket opp og som jeg kunne. Med Kjell på laget gjennom så mange år, var jeg klar over at listen ble lagt høyt.

Bv4.jpg
Tone Sinding Steinsvik. Foto: Øyvind Risvik.

- De ansatte var klar over at det ville bli en slik utgang, men for dem var det også et sjokk. Han hadde jo funnet på alt sammen. Han var gründeren og samlingspunktet. Samtidig må jeg innrømme at han var en umulig mann, han var langt fra et A4-menneske og det var ikke alltid lett å forholde seg til ham. Men de ansatte hadde lært seg at det var et bankende hjerte bak hans brå uttrykksform. De visste også at alt han påpekte egentlig var riktig.

- Han kunne ikke lede i det hele tatt, smilte Tone Sinding Steinsvik forsiktig. - Det var ikke der han hadde sin styrke. Samtidig bygde han meg opp i ekteskapet og dyttet meg ut på dypt vann og lærte meg å legge på svøm. Dessuten hade han en fantastisk evne til å gjøre det hyggelig rundt seg.

- Jeg plasserte meg alltid som andremann, fortsatte hun. - Det var alltid han som tok ordet når vi var sammen. Han var den utadvendte og talende personen. Jeg holdt meg alltid i bakgrunnen. Han var så klar i tanken der og da. Jeg jobbet fremover og tok støyten når det gjaldt å få tingene gjennomført. Jeg følte alltid et enormt ansvar for at han skulle få tingene gjennom så lett som mulig, at han skulle få sitt eget liv til å fungere og at alt skulle ligge til rette for en god drift på Blaafarveværket.

Bv16.jpg
Folk kommer langveisfra for å oppleve Tone Sinding Steinsvik og Blaafarveværket. Her med gjester fra Danmark. Foto: Øyvind Risvik.

Da Kjell døde, tok Tone et meget viktig skritt frem, hun ble sjef. - En av mine nære medarbeidere sa: Nå er du sjefen, Tone! Hun ga et signal om at nå trengte de en sjef. Jeg reiste hodet og tok ansvaret inn over meg, ja, nå var det jeg som var sjefen på Blaafarveværket. Jeg skulle bringe arbeidet videre, på min måte. Og jeg la vekt på andre ting enn det Kjell sto for. Å være leder er noe udefinerbart, akkurat som kunst er noe udefinerbart. Lederskapet skal ikke vises frem, men det skal være der og gjennomsyre hele organisasjonen.

Da døden kom, kastet Tone Sinding Steinsvik over bord noe som hadde plaget henne. - Jeg skulle ikke passe på Kjell lenger. Jeg som hadde følt så stort ansvar, følte at nå kunne jeg slappe av. Jeg oppdaget fort at jeg fikk mer overskudd etter hans død. Jeg hadde brukt alle mine krefter på omsorg. Når en slik prosess ble avsluttet, ble det også rom for rolige tanker.

Bv 17_edited.jpg
Tone Sinding Steinsvik er like stolt av Blaafarveværket som Koboltgruvene og Kittelsen-museet. Her med gjester fra både Danmark og Drammen. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg merker også at jeg har min styrke når jeg føler meg trygg, da kan jeg bli både veltalende og argumenterende på en riktig måte. Jeg er ikke flink i diskusjoner, jeg må reflektere ting i etterkant og gjerne skrive det ned. Da først får jeg orden i tankene og problemstillingene og kan kjempe min sak. Kjell imidlertid, han var brilliant til å få sagt tingene rett ut. Han hadde en egen evne til å tenke mens han snakket. Da var han som mest kreativ. Bakdelen var at de innskutte bisetningene ble litt lange.

Bv5.jpg
Tone Sinding Steinsvik viser stolt frem de vakre gjenstandene vi kan kjøpe i Den Blaa Butikk. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg savner Kjell, avsluttet Tone Sinding Steinsvik, - selvfølgelig gjør jeg det. Men jeg er ikke et menneske som tenker bakover. Jeg tenker først og fremst fremover og derfor blir det liten tid til savn. Han er jo borte. Jeg trives med mitt arbeid og har stor arbeidsglede. Jeg liker utfordringer og må ligge i forkant, det gir meg kontroll. Det morsomme for meg er å arbeide, lage utstillinger og snakke med ansatte på Blaafarveværket. Mine andre gjøremål som styreleder i enkelte bergverksbedrifter er utrolig utfordrende, lærerikt, spennende og gir meg perspektiver,

Kjell og Tone Sinding Steinsvik_editedx.jpg
Kjell og Tone på Blaafarveværket. Foto: Øyvind Risvik.

Kjell Steinsvik ligger begravd ved Koboltgruvene. Et flott gravmonument har utsikt ut over Modum-bygda. - Dette var hans yndlingsplass, sa Tone Sinding Steinsvik. - Når han kom opp hit slo han alltid armene ut og sa: Dette har vi skapt, Tone! Da var han stolt. Jeg er like stolt.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post