VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK: Juleglede og fristende julemat

Værkjul 14
Værtshuset Bærums Verk.

LOMMEDALEN. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe og frister med den deiligste julelunsj. Her er det julestemning helt frem til jul.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Værtshuset annonse.gif
 

 -----

Værtshusjul 9.jpg
 

ROMANTIKK OG FRISTENDE JULEMAT. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe. I det røde lille huset ved elven Lomma er det fyr på peisen, juletreet er pyntet, smånissene har inntatt restauranten og julestjernen lyser vakkert og klart fra toppen av juletreet. Og fra kjøkkenet dufter det av fristende julemat.

Værtshusjul 6.jpg
Bob og Ulla Laycock.

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Vertshusveien 10
1353 Bærums Verk

Telefon: +47 67 800 200

post@vaertshusetbaerum.no

Bob Laycock er en av landets fremst og mest egenartede kokker. Han og kona Ulla O. spøker ikke med tradisjonelle oppskrifter. De utfordret matglade gjester. Her er det de gode rause julesmakene som regjerer bordene, enten det er sild i forskjellige smaksopplevelser, tradisjonell rakfisk fra Valdres, pinnekjøtt med vossakorv, juletorsk med pinjekjerner, julesalat med hummer og andelever, lun julebrownie og trollkrem pannacotta. Og ikke minst, et finsk rugbrød som Ulla Laycock baker selv.

Lunsj serveres fra 12.00 – 15.00 (lørdag/søndag fra kl. 13.00)

Sett av litt tid til lunsj med et besøk på Værtshuset, enten det være seg kunder, ansatte, familie eller venner. Vi garanterer en avstressende og velsmakende pause fra en hektisk hverdag. La våre dyktige kokker anrette en lunsjtallerken som gir deg fornyet kraft og friskt mot til å fortsette dagen.

Á la Carte fra 15.00

I à la carte-menyen finner du 1 til 6 retters måltider – og vi anbefaler vår vinmeny hvor vertskapet har valgt ut et antall utsøkte viner.

Bestill bord HER.

Værtshusjul 5.JPG
Alltid varme på peisen på Værtshuset Bærums Verk.

I vinduene henger det kniplingsgardiner, det er nips og pynt og kandalabre og skinnende sølvplett, hvite linduker og stivede servietter, juleroser og julestjerner i vinduskarmen. Det er fargerike vegger og trestokker som gir assosiasjoner til den gang jernverkets folk regjerte på 1600-tallet.

Og ute er juletrærne tent og snøen ligger som et urørt teppe rundt den eksotiske eiendommen.

På Værtshuset Bærums Verk er det både juletradisjon, juleglede, hjerterom, husrom og historie i veggene.

Værtshusjul 7.jpg
 

DAGENS 3-RETTERS LUNSJ - fra 11. november - 22. desember

3 Retter 625,-

* Akevitt-gravet ørret som serveres på spinat med sennepsaus

eller Kremet hummersuppe, tilsmakt med Cognac

* Rosastekt reinsdyrsfilet med fløtesaus som serveres med mandelpotetpuré, sopp, rødkål og tyttebær

eller Juletorsk med pinjekjerne- og persilletopping og serveres på mandelpotetpuré med glaserte gulrøtter, erter og smørsaus

* Gammeldags karamellpudding med krem som serveres med karamellsaus og marinerte bær

Værtshusjul 4.jpg
Kreet hummersuppe.

KREMET HUMMERSUPPE MED KONJAKK

4 hele hummerskall

2 løk

2 tørkede stjerneanis

2 ss tomatpure

8 dl fløte

1 l fiskekraft

½ l hvitvin

4 cl konjakk

Slik går du frem: Skrell og grovhakk løken, ha den i en kjele med litt olje. Tilsett hummerskallene og knus dem i kjelen med en tresleiv. Fres det hele i ca 5 minutter. Tilsett tomatpure, anis og fiskekraft, og la det hele småkoke i 1 time.

Sil kraften og tilsett hvitvinen og halvparten av fløten. La kraften redusere (koke inn) til halvparten (ca 20 min). smak til med salt og pepper, og la suppen fortsette å redusere. Ha i resten av fløten, og jevn eventuellt suppen med maisenna hvis den blir for tynn. Konjakken tilsettes til slutt.

Værtshusjul 1.jpg
Rosastekt reinsdyrfilet.

ROSASTEKT REINSDYRFILET MED RØDKÅL OG FLØTESAUS

600 g reinsdyr (ytrefilet)

1,5 kg gulrøtter

1,5 kg mandelpoteter

Rørte tyttebær

Saus

200 g sjalottløk

1 ss sukker

5 dl balsamicoeddik

½ flaske rødvin

5 dl fløte

Slik går du frem: Kutt sjalottløken i små terninger og fres dem i olje til de er blitt gjennomsiktige. Strø en spiseskje sukker over løken og smelt alt sammen. Tilsett balsamico og rødvin, og reduser til halvparten. Tilsett kraften og fløte og reduser til halvparten. Smak til med salt og pepper. Jevn sausen med maisenna ved behov.

Skrell gulrøtter og poteter og kok dem møre. Mos dem til pure. Smak til med salt og pepper, fløte og smør etter behov.

Rødkål

1 hel rødkål

1 løk

½ dl balsamicoeddik

2 dl rødvin

2 epler

Salt og pepper

Slik går du frem: Kutt rødkålen i tynne strimler sammen med løken og eplene. Kål og løk freses forsiktig i litt olje. Tilsett sukker, balsamico og rødvin. Ha i eplestrimler. La det småkoke 1 time. Kålen skal være gjennomkokt. Smak til med salt og pepper.

Brun reinsdyret i en stekepanne og sett det på et stekebrett i ovnen på ca 190 grader C i 4 min. ta det ut og la det hvile i 4 min før det skjæres opp. Server med saus og grønnsaker.

Værtshusjul 2.jpg
God gammeldags karamellpudding.

KARAMELLPUDDING

Bunn: 200 g sukker

Smelt sukkeret til det er brunt, og hell det i formen. La det stå til det stivner.

Karamellblanding

½ l fløte

½ l melk

1 vaniljestang

175 g sukker

8 egg

Slik går du frem: Kutt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, vaniljestang og frø. Visp egg og sukker i en bolle og ha over den oppkokte melkeblandingen. Visp godt.

Sil blandingen over i formen. Varmes i vannbad på 100 frader C ca 1 time og 10 min til puddingen er stiv på toppen. Avkjøl og server gjerne med pisket krem og frukt.

Værtshusjul 8x.jpg
 

Boken om Værtshuset Bærums Verk

Værtshuset på Bærums Verk utgjør en markant del av vår nasjonalhistorie, det står sentralt i Bærums lokalhistorie og det er ikke minst et herlig spisested som stadig flere vet å sette pris på. - Alle skal føle husets lune atmosfære og dens unike personlighet! Det gode måltidet med mat og drikke og ikke minst opplevelsen omkring selve måltidet er oppgaven vi har.

Vertshuset Bærums Verk er Norges eldste spisested på historisk grunn, og ligger i Bærum, tyve minutters kjøretur fra Oslo sentrum.

Les om sesongene og maten på Værtshuset, om vertskap og drift og om selve historien.

Boken kan kun kjøpes her, og koster nå kr. 298.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: VESLEMØY VRÅSKAR OG INGRID HARBOE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post