VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK: Smakfull vinreise til Toscana

Montepulcianox

VINKVELD I LOMMEDALEN. Torsdag 12. oktober kl 18.00 – 22.00. Bli med på eksklusiv Toscanaaften på Værtshuset Bærums Verk med Better Wines og Geir Sviland som tar oss med på en reise i Italias vakreste område, Toscana. Vi skal lære om vinene fra Toscana og starter med Chianti, fortsetter med vinene fra Montepulciano og avslutter vi med kongen selv, Brunello de Montalcino. Og Bob Laycock har ansvaret for fem deilige høstretter.

Høst 6 Vertshuset.jpg
Værtshuset Bærums Verk.

DRØMMEN OM TOSCANA. Toscana er kjent for sitt landskap, tradisjoner, historie, kunst- og kulturarv, og sin innflytelse på høykulturen. Den italienske renessansen hadde i stor grad sitt opphav her, først og fremst grunnet Firenze, og området har vært hjemstedet for mange historiske personer som påvirket vitenskapen og kunsthistorien.

Høst 3 Bob og Ullax.jpg
Ulla og Bob Laycock inviterer til vinfest med viner fra Toscana.

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk

Tel: +47 67 800 200

E-post: post@vaertshusetbaerum.no

Påmelding til ulla@vaertshusetbaerum og betaling på Vipps 568202 kr 1990,-

Høst 4 Geir Svilandx.jpg
Geir Sviland.

Torsdag 12. oktober kl 18.00 – 22.00. Bli med på eksklusiv Toscanaaften på Værtshuset Bærums Verk med Better Wines og Geir Sviland som tar oss med på en reise i Italias vakreste område, Toscana.

Vi skal lære om vinene fra Toscana og starter med Chianti, fortsetter med vinene fra Montepulciano og avslutter vi med kongen selv, Brunello de Montalcino. Og Bob Laycock har ansvaret for fem deilige høstretter.

Det er mange velkjente museer i Toscana, som blant annet Uffizi og Palazzo Pitti. Toscana framstiller viner, blant annet Italias mest kjente rødvin Chianti, som har sitt navn fra en tradisjonell region i Toscana, men har også andre rødviner som Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano og Brunello di Montalcino.

Denne kvelden skal vi lære alt som er mulig om vinene fra Toscana- vi starter med Chianti, så skal vi smake vinene fra Montepulciano, og så avslutter vi med kongen selv som er Brunello de Montalcino.

Det blir en helaften lysbilder, informasjon 5 retters meny.

4 DEILIGE HØSTRETTER FRA BOB LAYCOCKS KJØKKEN

Høst Kantarellsuppex.jpg
Kantarellsuppe.

KANTARELLSUPPE

½ kg ferske kantareller, ferdig renset

1 l kremfløte

2 ½ dl hvitvin

2 sjalottløk

4 cl sherry eller madeira

Salt og pepper

Col d`Orciax.jpg

VINANBEFALING

COL D`ORCIA BRUNELLO DI MONTALCINO

Lukten er utviklet og nyansert, med preg av modne røde bær, nype og rosin, litt tørket urt, lær, sedertre og fat.

Smak er lang og fast og litt utviklet, preg av røde bær, tørket frukt, fat og krydder, litt te og tobakk. Fargen er dyp mursteinsrød.

Pris kr 368,00

-----

Slik går du frem når du lager Kantarellsuppe: Fres finhakket løk og hele kantareller i smør eller olje. Tilsett hvitvin og 7 ½ dl fløte.

La alt småkoke til det er redusert med  20% (ca 10 min). pass på at det ikke brenner seg i kjelebunnen. Tilsett resten av fløten, alt og pepper.

Kok i ca 15 minutter til.

Kjør med med stavmikser til suppen blir fin og kremet. Suppen kan smakes til med litt sherry og/eller madeira til slutt.

Høst Grillet ishavsrøyex.jpg
Grillet ishavsrøye.

GRILLET ISHAVSRØYE MED URTEKREMSAUS

2 ishavsrøyer (utbeinet og ferdig filetert)

2 ss dill (hakket)

2 ss persille (hakket)

1 ss gressløk (hakket)

2 poser fersk spinat

1 l fiskekraft

5 dl fløte

2 dl hvitvin

2 gulrøtter

2 pastinakk

1 sjalottløk

Salt og pepper

Slik går du frem: Hakk løken og fres den i olje til den blir blank. Tilsett hvitvin og fiskekraft. La sausen redusere i 10 min og tilsett fløten. La sausen redusere til halvparten (ca 5-6 min) og smak til med salt og pepper.

Tilsett 1 pose spinat og alle urtene, og la det koke i 3 min. bruk stavmikser til å blande alle ingrediensene. Tilsett oppkuttede gulrøtter og pastinakk i sausen, la koke i 5 min.

Del fiskefiletene i to og krydre med salt og pepper. Grill på begge sider og legg på sautert spinat (fres i smør i en kjele med lokk i 1 min) og eventuelt poteter. Hell sausen over fisken og pynt med dill.

Høst 1 Reinsdyrx.jpg
Rosastekt reinsdyrfilet.

ROSASTEKT REINSDYRFILET MED RØDKÅL OG FLØTESAUS

600 g reinsdyr (ytrefilet)

1,5 kg gulrøtter

1,5 kg mandelpoteter

Rørte tyttebær

Saus

200 g sjalottløk

1 ss sukker

5 dl balsamicoeddik

½ flaske rødvin

5 dl fløte

Chianti.jpg

VINANBEFALING

CAFAGGIO CHIANTI CLASSICO

Aromaen er preget av røde og mørke bær, med innslag av tørket frukt, urter, lær og noe fat.

Smaken er litt utviklet, med preg av moden og litt tørket frukt, innslag av fat, fast ettersmak.

Fargen er middels dyp rød.

Pris kr 505,90.

------

Slik går du frem når du lager Rosastekt reinsdyrfilet: Kutt sjalottløken i små terninger og fres dem i olje til de er blitt gjennomsiktige. Strø en spiseskje sukker over løken og smelt alt sammen.

Tilsett balsamico og rødvin, og reduser til halvparten. Tilsett kraften og fløte og reduser til halvparten. Smak til med salt og pepper. Jevn sausen med maisenna ved behov.

Skrell gulrøtter og poteter og kok dem møre. Mos dem til pure. Smak til med salt og pepper, fløte og smør etter behov.

Rødkål

1 hel rødkål

1 løk

½ dl balsamicoeddik

2 dl rødvin

2 epler

Salt og pepper

Slik går du frem: Kutt rødkålen i tynne strimler sammen med løken og eplene. Kål og løk freses forsiktig i litt olje. Tilsett sukker, balsamico og rødvin. Ha i eplestrimler. La det småkoke 1 time. Kålen skal være gjennomkokt. Smak til med salt og pepper.

Brun reinsdyret i en stekepanne og sett det på et stekebrett i ovnen på ca 190 grader C i 4 min. ta det ut og la det hvile i 4 min før det skjæres opp. Server med saus og grønnsaker.

Høst 2 Multerx.jpg
Multeostkake.

MULTEOSTKAKE MED MULTESAUS

Oppskrift for rund kakeform med ca 26 cm i diameter.

Saus

1 kg multer

200 g sukker

Multelikør.jpg

VINANBEFALING

LAPPONIA LAKKA

Lukten har tydelig og fokusert aroma av modne multer.

Smaken er middels fyldig likør med godt preg av søte multer, med litt fast og kremet munnfølelse.

Fargen er middels dyp gyllengul.

Pris kr 198,90

-----

Slik går du frem når du lager Multeostkake: Kok opp multer og sukker i ca 10 min. Bruk stavmikseren og kjør blandingen jevn. Sil alt sammen. Pass på at den virkelig presses igjennom silen så man får ut all sausen.

Kakebunn

15 Kornmo-kjeks

70 g sukker

1 ts kanel

75 g smør

Slik går du frem: smelt smøret i en kjele. Kjør resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin til blandingen er finmalt. Bland inn smøret. Spre deigen ut over en velsmurt kakeform og stek på ca 175 grader C i 10 min.

Kakefyll

700 g naturell kremost

175 g sukker

4 hele egg

2 dl multesaus

1 vaniljestang

Slik går du frem: Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin til en jevn røre. Hell over den ferdigstekte kakebunnen. Stek i ovn på 165 grader C i 45 min. La kaken hvile en times tid.

Topping

1,5 dl fløte

315 g hvit sjokolade

4 ss sukker

saft fra 1 sitron

Slik går du frem: Kok opp fløten. Ta kasserollen av varmen og tilsett sukker, sjokolade og sitronsaften. Når alt er smeltet sammen, helles blandingen over kaken. La den hvile et døgn før servering.

Server gjerne med hele multer og multesaus.

Værk 11.jpg

BOKEN OM VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Værtshuset på Bærums Verk utgjør en markant del av vår nasjonalhistorie, det står sentralt i Bærums lokalhistorie og det er ikke minst et herlig spisested som stadig flere vet å sette pris på.

Les om sesongene og maten på Værtshuset, om vertskap og drift og om selve historien.

Den kan kun kjøpes på vertshuset, og koster nå kr. 298,-.

Værtshuset Bærums Verk er et klassisk og tidløst sted. Det gode måltidet med mat og drikke og ikke minst opplevelsen omkring selve måltidet.

Det rødmalte tømmerhuset ligger ved elven Lomma. Bygningen og værelsene har en helt spesiell atmosfære, og alle værelsene har forskjellig størrelse og innredning.

Deres "Norskinspirerte Kjøkken" har hovedsakelig norsk mat på menyen. All mat fremstilles på eget kjøkken, og består av de beste råvarer som kan oppdrives. De som arbeider her ønsker å ta godt i mot deg og gi deg en følelse av å være en venn av huset.

Kontakt dem gjerne for møter, konferanser bryllup, selskaper, catering, mat- og vinkurs eller andre arrangmenter.

 «Det beste et menneske kan gjøre, er å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev.» (Forkynneren 2,24.).

TEKST: ØYVIND RISVIK. MATFOTO: VESLEMØY VRÅSKAR.

 

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post