VIBEKE SÆTER: Jeg var et løvetann-barn

Vibeke 7_edited

OSLO. Jeg vokste opp i et bohemhjem på Villa Gro-Gro, som barnebarnet til revydronningen Lalla Carlsen. Jeg var nok et sånt løvetannbarn. For å klare seg i livet måtte Vibeke Sæter ordne opp selv. Norges store Barne-TV-tante fyller 80 år 17. juni 2023.

Vibeke 1_edited.jpg
Vibeke Sæther. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER: Hun er en barne-tv-legende. Hun holdt på med Lekestue, Labbetuss, Rosa Mirabella og Min Verden i nesten en menneskealder. Og ikke nok med det, hun er datter til nok en legende, revyartisten Lalla Carlsen. Hun ble født med et underholdningsgen som kom nesten tusenvis av unger tok del i.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 3xz.jpg

Hva er Løvetannbarn? Løvetannbarn er et sosialfaglig populærbegrep som brukes om barn og unge som klarer seg gjennom oppveksten på tross av nesten umulige oppvekstforhold. Begrepet henspiller på løvetannens evne til å sprenge seg gjennom asfalt, og på andre måter overlever og blomstrer tross tilsynelatende umulige vekstvilkår. 

7296263.jpg
Halvdan Sivertsen, Geir Børresen og Vibeke Sæther. Foto: NRK.

Jeg husker et av mine første TV-glimt, Lekestue, som gikk på NRK fra 1967 til 1980 og var lagt opp på en pedagogisk måte der barna skulle få et innblikk i de voksnes verden på en måte som barn forsto.

SE HER. Lekestue med Vibeke Sæther i 1970.

Jeg fulgte programmene hennes langt opp i tenårene. Det er nesten så min oppdragelse var basert på Vibeke Sæter pedagogiske evner.

Vibeke 4.jpg
Vibeke og bestemor Lalla Carlsen. Privat bilde.

Når man jobber i NRK og har tre barn, går det i hundre hele døgnet, da har man ikke tid til det man egentlig har lyst til å gjøre, sa Vibeke Sæter da jeg intervjuet henne for noen år siden.

- Den dagen kommer nok, hvor jeg kan gjøre det jeg egentlig har lyst til, tenkte jeg.

Hvor ble det av oss - Vibeke Sæther 9 Privat.jpg
Gammelt bilde av Villa Go-Go. Foto: Oslo Museums Samling.

Vibeke Sæther er mamma til tre barn. En dag sa sønnen: Du er så opptatt av andre barn at du ikke har tid til oss. - Den svei forferdelig, men det var noe sant idet, sa hun.

SE HER: Villa Go-Go med Vibeke Sæther.

- Det gikk alltid i hundre på jobben. De fikk nok av det de skulle ha, men jeg skulle ønske litt mer tid til å følge dem opp. Jeg var liksom ikke til stede i spillene og lekene. Jeg tenkte alltid på hvordan neste Barne-TV skulle se ut.

www.jpg
Vibeke Sæther utenfor Villa Go-Go. Foto: Øyvind Risvik.

Da Vibeke Sæther ble pensjonist var hun så underernært på å lage mat og stryke skjorter, at hun ble hustru og mormor med stor M. - Jeg skjemmer dem bort – og gir dem sjokolade.

- Som husmor er jeg veldig ryddig og systematisk, fortsetter hun. - Når jeg skulle være kreativ boblet det over, da var det nødvendig å vite hvor tingene befant seg.

På kjøkkenet i Lalla Carlsens Villa Gro-Gro skrev Vibeke Sæther alle manusene sine. – Det var inspirerende å sitte og se på alle tallerkenene, koppene og karene og peisen, og hørte den gamle klokken si tikktakk. Jeg liker ikke å gå ut, det er jo her inne jeg har alt sammen, det er som å bo i en skattkiste.

Vibeke 9.jpg
Vibeke Sæther ønsker alltid å bevare barnet i seg. Og hun leker ofte med dukkehuset sitt. Foto: Øyvind Risvik

- Jeg vokste opp i et bohemhjem her på Villa Gro-Gro. Det humpet og gikk. Jeg var nok et sånt løvetannbarn.  Besteforeldrene mine var på teatret til alle døgnets tider. De sto på hele natten, de var aldri hjemme. Jeg lærte meg fort å bli voksen. For å klare meg i livet måtte jeg ordne opp selv.

SE HER: Labbetuss har bursdag

- Løvetannbarna, vet du, klarer seg om det er mange voksne rundt dem som viser at de er glad i dem. Min bestemor var slik, hun var så stolt av meg.

Vibeke 6.jpg
Jeg fulgte programmene til Vibeke Sæther til langt opp i tenårene. Det er nesten så min oppdragelse var basert på Vibeke Sæter pedagogiske evner.

- Mine besteforeldre hadde mange flotte sider. Uansett, om det ikke var mat, eller var så kaldt at jeg holdt på fryse i hjel, så strålte det en enorm varme fra dem. Det aller viktigste i livet er å ha et bestemorfang å sitte på, eller bestefararmer som holder rundt deg. Jeg var et elsket som barn, og da spiller det ikke noen rolle at jeg måtte ta på meg en fillete jakke.

- Det skjønte jeg da jeg selv ble bestemor.

SE HER: Labbetuss har bursdag med Halvdan Sivertsen.

Da Vibeke Sæther sa adjø til NRK, startet hun jobben med å sette i stand Villa Gro-Gro. - Hva skulle jeg i NRK å gjøre, jeg har aldri vært så lykkelig som når jeg er blitt pensjonist, sa hun.

- Jeg har friheten, jeg har ingen deadline som henger over meg, det er ingen som passer på meg. Det var kritikk hele tiden, men nå kan jeg gjøre akkurat hva jeg vil. Det er jeg som bestemmer. Det er helt fantastisk.

- Nå prøver jeg å sett ting i orden i Lalla og Carstens hjem. Stolen som er gått i stykker, må limes. Broderiet som bestemor broderte, må rettes opp. Alle disse småtingene som er på vei til å gå i stykker, setter jeg i orden for å ære Lalla.

SE HER: Vibeke Sæther er gest i programmet Gjensynet med Andreas Lunnan.

- Jeg har klart å bevare de gamle tapetene, fra helt siden huset ble bygd. Her er også små gjenstander som Lalla var stolt av, i skapet har jeg en liten vase av sølv som hun fikk en jul hun sang på Varmestuen. Jeg pusser den så den skinner. Min oppgave er å forhindre at Carsten og Lalla ikke går i glemmeboken,

Vibeke Sæther ble alvorlig syk da hun sluttet i NRK. - Jeg fikk en svulst i hjertet, som heldigvis ikke var kreft. Den var likevel stor, den holdt på knekke meg. Jeg merket at noe var galt da jeg fikk vanskelig for å puste. Legene skar meg opp og sydde meg sammen. Det gikk så fort at jeg ikke fikk tid å bli redd.

- Jeg er ikke hundre prosent restituert, sa hun, - og kan ikke løpe og danse som før. Men jeg har lært en ting, å sette pris på livet.

- Hva så med fremtiden? Jeg håper jeg får leve noen år til, og er fullstendig klar over at jeg lever på overtid. Tiden går så fort. Jeg håper jeg får lov til å leve i dette huset så lenge som mulig, sammen med min elskede mann, som jeg har vært kjæreste med helt siden han var 16. Vi har vært sammen over 50 år.

- Jeg vil sitte her med tekoppen min, og løse livets problemer. Jeg vil se barnebarna vokse opp. Dem skal jeg nyte, selv om det til tider er slitsomt. Huset er min store livsoppgave. Det er et fantastisk flott minne etter en stor skuespiller, som fort kan bli glemt om jeg ikke passer på at hun skinner…

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post