VIDAR LØNN-ARNESEN: Evigunge Vidar

Vidar 7_edited
Etter NRK-perioden ble Vidar Lønn-Arnesen programleder i radio Vinyl.

TJØME I VESTFOLD. Den evigunge hedersmannen Vidar Lønn-Arnesen fyller 82 år i dag, 22. juni 2022. Gratulerer, Vidar. Kona Tove er en hederskvinne av ypperste klasse. To hedersfolk, med andre ord. - Når to mennesker som oss har klart å leve sammen i et halvt århundre, skyldes det ganske enkelt at vi er glad i hverandre.

Vidar 0.jpg
Tove og Vidar Lønn-Arnesen 20 år etter at jeg intervjuet dem første gang. 22. juni 2022 fylte Vidar 82 år. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Men det har ikke alltid gått veien for Vidar og kona Tove. En dag fikk han uventet en brist i hovedpulsåren og ble reddet av sykehuset. Tove fikk en kul i brystet. En vevsprøve konstaterte svulst, en stor svulst. Operasjonen var heldigvis vellykket. Gjennom alt det vanskelige var det en ting som ble styrket. Kjærligheten til hverandre. Nå har Tove og Vidar vært gift i 53 år.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Jeg har intervjuet Tove og Vidar Lønn-Arnesen en rekke ganger. Alle gangene på hytta på Tjøme.

HØR HER: Vidar Lønn-Arnesen synger Cottonfield.

Første gang var 22. juni 1986, på Tjømekollen på Tjøme i Vestfold. Norsk Ukeblads utsendte hadde med seg spekeskinke, jordbær og sprudlende champagne. Til ære for den evigunge smilende radiopropellen og jubilanten Turbo-Vidar, alltid mottagelig for vennlige ord og minner fra supergruppa Tre Tainers og 10 i skuddets barndom. Å snakke med Tove og Vidar var som å slå opp i et utømmelig leksikon.

I dag kan du høre Vidar Lønn-Arnesen på RADIO VINYL.

Denne gangen snakket vi også om det lette - og kompliserte - ekteskapet. Om hemmeligheten ved et lykkelig samliv.

Vidar 9.jpg
Nygifte Tove og Vidar. Privat foto.

- Ekteskapet har en enkel oppskrift, sa Vidar Lønn-Arnesen om samlivet med Tove. - Når to mennesker som oss har klart å leve sammen i et halvt århundre, skyldes det ganske enkelt at vi er glad i hverandre. At vi har glede av hverandres tanker og meninger, og ikke minst, at vi respekterer hverandres jobbsituasjon. Har man en felles jobbplattform, er det mye lettere å få det til å fungere i ekteskapet, også.

HØR HER: Ti skuddets jubileumssending 2015.

Hytta på Tjøme, er Tove og Vidar Lønn-Arnesens store friminutt. – Her sitter vi på ja-benken med et glass vin og ser ut over skjærgården. Høstkveldene hvor månen henger som en intens kule over fjorden, er rene Munchbildet.

Vidar 3.jpg
På besøk hos familien Vidar Lønn-Arnesen på Tjøme i 1986. Med spekeskinke og noe godt å drikke. Foto: Tor T. Gulliksrud.

- Utpå fjorden er det et lite skjær som vi kaller Skvalpeskjær, hvor det alltid har vært plass til to båter og en liten familie på fire. Her har vi hygget oss i snart tretti år. Det er fremdeles toppen av lykke å legge til land her. Vi tar av oss den mentale ryggsekken og nyter stillheten og det fantastiske lyset.

Om det er bare romantikk og gode dager hos Tove og Vidar Lønn-Arnesen? - Vi er begge heldigvis kortsinte, sa de i kor. - Vi kan fort bli uenige, men neste morgen har vi glemt hele greia.

HØR HER: Vidar Lønn-Arnesen og Beautiful Brown Eyes.

En gang tok Tove i litt ekstra mye. – Jeg kom sliten hjem fra jobben, ungene var små og jeg var ordentlig trøtt, sa hun. - Da grep jeg til banankaken, det sa pang og Vidar fikk kaka midt i fjeset. Etterpå var vi ekstra gode venner. Vi er langt fra noe engleektepar. Vi liker å prøve ut egne meninger på hverandre.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 9d.jpg

- Ekteskapet, det er akkurat som trafikken, smilte Tove. - Du blir tryggere bak rattet jo eldre du blir. Vi har erfart at samlivet skal inneholde de viktigste trafikkreglene: Vis hensyn. Overhold vikeplikten. Ikke overkjør hverandre.

Det var Momarket-showet i 1963 som fikk Tove til å legge merke til Vidar.  - Da TV-showet startet snublet jeg og sparket høyrefoten i dørkarmen i ren forskrekkelse, ler hun. Jeg så sangtrioen Tre Tainers fra Lahaugmoen militærforlegning som fremførte ”Stakkars store sterke karer”, og der sto det en kjekk kar i uniform og sang i vilden sky. Ikke lenge etter fikk jeg jobben med å ringe den ene soldaten på Lahaugmoen. Kom til NRK for et jobbintervju. Lederen for Barne- og ungdomsavedlingen ønsket å få ham inn i NRK.  Vidar Lønn-Arnesen kom i full befalsuniform, og banket myndig og militært på døren. - Der satt jeg innenfor døren og vurderte nykommeren, sier Tove. - Hvem er denne kjekkasen som tror han er noe? I levende live syntes jeg han var en jypling, han måtte jekkes ned.

Jyplingen fikk jobben, og noe av det første han gjorde var i legge frem programideen ”Ti i skuddet”. Det første programmet gikk på luften 23. april 1965. - Vi var fremdeles ikke kjærester, sa Vidar Lønn-Arnesen, - hun så ikke på meg en gang. Likevel ble hun programmets mentometerstemme. Hun var en ung, vakker og lyshåret pike. Jeg ble raskt forelsket, og tenkte at henne må jeg bli bedre kjent med. Siden hun mente jeg måtte jekkes ned, var jeg ikke usynlig for henne, jeg var ikke en null og niks i fattigkommisjonen. Vi gjorde begge inntrykk på hverandre.

Tove og Vidar ble ikke kjærester før de hadde jobbet sammen i ca. halvannet år. - Først ble vi småkjærester, så ble det mer alvorlig, og så forlovet vi oss høsten 1966, og giftet oss i august1967. Første barnet, Kjersti, ankom verden ett år etter.

Det sies at eldre ektepar ligner mer og mer på hverandre, fortsetter Tove Lønn-Arnesen. - Vi behøver nesten ikke se på hverandre, for vi vet hva den andre mener. Og ikke minst, og det viktigste av alt, vi stoler på hverandre.

- Vi er så heldige at vi har hatt NRK som vår arbeidsplass begge to. Derfor har vi alltid hatt spennende ting å snakke om. Når vi som pensjonister sitter og ser på TV, klarer vi ikke være vanlige tilskuere. Vi ser hele tiden på innholdet og bildene, vi er med i kommunikasjonen, vi er fremdeles fagfolk. Vi har alltid vært villige til å rettlede hverandre. Man kan lett gli fra hverandre om man ikke har en felles plattform.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. FOTO: TOR T. GULLIKSRUD.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post