VIDAR SANBECK: Je var itte som andre unger

Vidar Sandbeck 8x
Vidar Sandbeck med gitar i samband med et TV-opptak i 1966 med TV-legenden Dagfinn Grønoset. Store Norske leksikon.

RENA. Den underfundige forfatteren og barnetimeonkelen Vidar Sandbeck døde i dag, 10. november for syv år siden. Et minne for livet, kaller jeg en dag sammen med min store barnetimen-for-de-minste-helt. Jeg hører fremdeles barnetimestemmen din, Vidar...

Vidar Sandbeck 2_edited.jpg

MINNER OG MENNESKER. Første intervjuet jeg gjorde som journalist, i 1980, var med Vidar Sandbeck, etter en humpete togtur til Rena.

Det var første året i ukebladet Familien og dietten var ikke å skryte av, ti kroner, men det holdt til ei lefse og en kopp kaffe på toget. Det var fortært før Lillestrøm et sted.

Han fortalte meg om sin underlige barndom. Den var både underlig og litt tragisk, med en barndom over gjennomsnittet annerledes. Han var ikke redd for å se humoristisk på denne barndommen, som var full av livsundring og fantasi. Han hadde sansen for barnets perspektiver.

Vidar Sandbeck 1.jpg

Sandbeck hadde en trang barndom, som han skildret i flere av bøkene sine Han var den yngste av fem søsken – to jenter og tre gutter. Faren Emil og mora Lenny Alida bygget i 1926 hjemmet Skoglund, som blir kalt «Myra» i Sandbecks romaner. Faren var kommunist og aktiv i fagforeningen, og gikk derfor ofte arbeidsledig.

HØR HER: Vidar Sandbeck og Pengegaloppen.

Vidar Sandbeck hadde et omskiftelig yrkesliv i yngre år, og skal ha hatt tolv ulike jobber før han slo gjennom som plateartist med «Pengegaloppen» i 1959. Han var skogsarbeider, gårdsarbeider, anleggsarbeider og bygningsarbeider, fiolinist, snekker, handelsmann og treskjærer og musikklærer.

Han debuterte som musiker i Losjelokalet i Stjørdal 20. september 1941 mens han oppholdt seg på Værnes som anleggsarbeider på flyplassen. Han giftet seg i 1942 med Gerd Bergersen og tok privatundervisning i fiolin hos Bjarne Brustad i Oslo, men avbrøt undervisningen – dels på grunn av økonomien. Å leve som yrkesmusiker i hovedstaden ville dessuten bety en avskjed med hjembygda. Han bygde hjemmet «Vidarvoll» og ble artist på fulltid. Kona døde i 1969 og bearbeidet tapet i diktet/visa «Enkjemanns vise», som sto i Arbeiderbladet og hadde preg av en selvironisk kontaktannonse. Han giftet seg på ny i 1972 med Målfrid Ljosland.

Vidar Sandbeck 7.jpeg

Vidar Sandbeck fortalte meg om moren som var stum av religiøsitet, og leste mer i bibel enn levde livet, og minnet sønnen Vidar hver eneste bursdag om den store uløkka, at han var født.

HØR HER: Vidar Sandbeck og Når livet danser.

- Jeg skjønte tidlig at jeg skulle vært dau, je var itte som andre unger, jeg hadde liksom en gul ring rundt hue, fortalte han meg der vi satt på trammen hjemme på Rena, sammen med kona Målfrid.

Det var tryggere å leve med henne enn med faren min, han var stum av gudløshet.

Vidar Sandbeck 6.jpg

Vidar var en festlig kar, med få ord, beskjeden, på grensen til det usynlige, men med jovial fortellerglede og finurlig østerdalsk humor.

Med en haug elger utskåret i tre på peishyllen, den superpopulære Pengegaloppen på platespilleren, og selvbiografiske bøker om lille rare Vidar selv, Påsan, i bokhylla.

HØR HER: Vidar Sandbeck og Jens Vankelmodig.

Og når Vidar Sandbeck ville synge en liten stubb om livet til lille Påsan, var det bare å lene seg til bake og lytte til Mørkreddvisa:

I Åslia heng en måne

på snei i en furugren,

mens Påsan går helt åleine

langs veien på tynne ben.

Da ser han en trøllgubbe her,

da ser han en luskete lurifas der.

Og han ser en bustede, bomlete bjønn

og en hårete hund og en hana med hønn!

Og mange, mange grønne kjerringer,

kjerringere, kjerringer, kjerringer,

kjerringer, kjerringer, kjerringer osv.

Vidar Sandbeck 5.jpg

Og slik holdt han på til jeg måtte be ham ta en liten pause.

HØR HER: Vidar Sandbeck og Blådansen.

Et minne for livet, kaller jeg en slik dag med min store barnetimen-for-de-minste-helt. Vidar Sandbeck døde 87 år gammel. Jeg hører fremdeles barnetimestemmen din, Vidar...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post