AASGÅRDSVOLLEN: Inger på Setra

Sæter 15_edited

VINGELEN VED RØROS. Det er en gripende, vemodig, men smakfull opplevelse å være sammen med Inger Aasgård på setra Vi har med oss lokalpatrioten Jon Høsøien, turistsjefen for Nordsjælland i Danmark, Tommy Seier og Hanne Westphal for å oppleve det aller beste ved Norge.

Aasgård 2.jpg
 

AASGÅRDSVOLLEN. Her på Aasgårdsvollen finner vi det aller beste av det beste, enten det er vakre blomsterenger eller ekte seterkost. Prøv dere gjerne på noen av Ingers oppskriftene selv.

Aasgårdsvollen i Vingelen er en av de vakreste plassen Vårherre må ha skapt her på jorden, med blomsterenger så vakre at de tar pusten fra oss, med en vennlighet som varmer det aller innerste, og en setermeny som både metter og fryder.

Aasgård 3.jpg
 

Her serverer Inger seterkost av beste kvalitet. Så annerledes og godt enn noe av det vi har smakt tidligere.

Her kan vi oppleve aktiv seterdrift og få smakebiter fra budeias hverdag, enten det er spekemat og flatbrød, mjølske, skjørost, gubb, rømme eller lefser.

Aasgårdsvollen er en av syv setre eller gårdstun i Vingelen/Tolga/Dalsbugda. Vi lurer på hvordan de klarer å få frem de beste lokale rettene.

Aasgård 8_edited.jpg
 

Her på Aasgårdsvollen lever kuene nemlig det gode liv. De rusler rundt og er frie som fanten. De spiser akkurat der det faller seg inn og grønt gress er det beste de vet. Og melken blir akkurat slik den skal være. I løpet av ett år produseres det 600 millioner tonn melk i verden. I Norge blir det produisert 90 liter melk pr innbygger.

På Aasgårdsvollen lager de det annerledes retter av melk:

Skjørost m/rømme, Møllske m/fløtemelk, Lemse m/gomme, Søngrøt m/vaffel og et skikkelig stort glass ingefærsaft smaker himmelsk. Her er oppskriftene.

Aasgård 5_edited.jpg
 

SØNGRØT (SOINGRØT) MED VAFFEL

Ubehandlet mjølk (ikke pasteurisert, homogenisert) varmes opp til ca. 37 grader og osteløpe tilsettes- ca 1 tsk. pr.10 l. mjølk. Står lunt til mjølka blir tjukk og jevn. Kok opp litt mjølk og tilsett ostestoffet litt etter litt, la det koke opp for hver gang. Rør forsiktig og la den koke til den får litt brunfarge, risengryn tilsettes ( ca. 250 g.) og det kokes videre til fin brunfarge. Rosiner kan kokes med på slutten av koketida eller eller strøs over i bollen da grøten er ferdigkokt sammen med kanel og sukker. Serveres  sammen med vafler,-kaffemat.

Aasgård 4_edited.jpg
 

SKJØROST OG RØMME

Kuvarm mjølk separeres, en får skummet mjølk og fløte. Syrningskultur ( for eksempel kulturmjølk) tilsettes både mjølka og fløten og settes i romtemperatur i 1-2 døgn. Syrningsprosessen er i gang og fløten- rømmen- settes kaldt, etter noen døgn er den tjukk og passende sur. Den syrnede skummamjølka er nå tjukk og den blir sakte varmet opp til ca. 40 grader (må IKKE bli for varm). Nå har ostestoffet skilt seg ut og tas opp av mysa med et dørslag (hullsil) og has over i et ”kjørrøll”-trebutt med hull i så mysa renner av. Serveres i djup tallerken, skjørosten først, strø sukker over og godt med rømme helles over. Spekemat og flatbrød er godt følge.

Aasgård 6_edited.jpg
 

MØLSKE

Ubehandlet mjølk varmes opp og tilsettes osteløpe (1 tsk. pr. 10 l.) Står til mjølka har skilt seg og kokes forsiktig opp under omrøring. Kokes lenge på forholdsvis lav varme til den får fin brunfarve. Litt store osteklumper skal flyte i ikke innkokt myse. Serveres med fløtemjølk på.

Aasgård 7_edited.jpg
 

LEMSKE MED GUBB

Kokinga av gubb foregår på samme måten som for mølska, men ostestoffet tas ut etter litt koking og has opp i kjelen igjen når mysa er kokt ned til ca. 1/3. Kokes videre til  et kors kan settes i kjelbunnen. Avkjøles, presses ned i ei form, skal kunne skjæres i skiver og er fast følge til lemsa.

Lemse (lefse) har ingredienser av mjølk, smør, hvetemjøl, rugmjøl, natron og hornsalt. Deigen eltes godt, rask steking på varm takke. Legges i plast eller under pledd og smøres med smør og sukker.

Og til slutt:

INGEFÆRSAFT MED SITRON

180 g frisk ingefær

2 kg sukker

3.5 sitron

60 g sitronsyre

2 l vand

Slik går du frem: Skrell ingefær og skjær i tynne skiver. Tilsett vann og 1 kg sukker. Kokes opp i 10-.15 minutter. Vask sitronene og skjær dem i tynne skiver. Sitronsyren, resten av sukkeret og sitronskivene helles iopp i gryten og alt tas av varmen. Avkjæl i kjøleskap i 2-3 dager. Sol saften gjennom et saftklede og lagres på flasker.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post