BOBS BESTE OPPSKRIFTER: Dill for den gode smakens skyld

Dill 5

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK. Dill er en av de viktigste krydderurt i Bob Laycocks urtehave i bakhaven hos Værtshuset Bærums Verk. Urten brukes til poteter, sild, småagurker, kokt fisk og gravfisk, er uunnværlig til alle slags skalldyr og utmerket i salater. Her er tre av Bobs oppskrifter som er smaksatt med krydderurten dill.

Bob Laycock 1_editednn.jpg
Bob Laycocks urtehave. Foto: Øyvind Risvik.

BOB LAYCOCK DELER SINE BESTE OPPSKRIFTER MED OSS. Dill (Anethum graveolens) er en krydder- og medisinplante i skjermplantefamilien. Opprinnelig stammer den fra Sentral-Asia. I dag dyrkes den i mange land i Europa. Dill er en ettårig urt som kan bli opp til en meters høyde. Planten er på sitt beste når planten er 15-20 cm. høy.

Dill 6a.jpg

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk

Tel: +47 67 800 200

E-post: post@vaertshusetbaerum.no

Bestill bord HER.

-----

Det er de smale, velsmakende bladene som blir brukt som krydder, men også frøene kan brukes.

De har sterkere smak og brukes ikke så ofte.

Dillen brukes tradisjonelt som tilbehør til for eksempel gravlaks, krepseanretninger, potetretter, salater og spesielt sammen med fisk og skalldyr. Den er hovedingrediens i dillsaus.

Dill stammer fra et område rundt Middelhavet og sør i Russland.

Sammen med kona Ulla har Bob Laycock ønsket velkommen til Værtshuset Bærums Verk siden 1. april 2000. Han kaller seg helst vertshusholder og er stolt og glad for å være vertskap for Norges eldste serveringssted.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 15w.jpg

Bobs meny er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og spennende.

Dill 1a.jpg
Finsk laksesuppe.

FINSK LAKSESUPPE

200 g mandelpoteter (skrelt og kuttet i skiver)

1 l fiskekraft

1 liten dillbunt

2 løk (skrelt og oppkutttet)

150 g ben- og skinnfri laks i terninger

Salt og pepper

Slik går du frem: Kok opp kraften sammen med løk og poteter, og la det småkoke til potetene er nesten møre. Tilsett dill og laks og la det ligge i den varme kraften i 1 min før servering. Smak til med salt og pepper. (Ikke kok opp suppen etter at fisken er lagt oppi).

Dill 2a.jpg
Grillet ishavsrøye med urtekremsaus.

GRILLET ISHAVSRØYE MED URTEKREMSAUS

2 ishavsrøyer (utbeinet og ferdig filetert)

2 ss dill (hakket)

2 ss persille (hakket)

1 ss gressløk (hakket)

2 poser fersk spinat

1 l fiskekraft

5 dl fløte

2 dl hvitvin

2 gulrøtter

2 pastinakk

1 sjalottløk

Salt og pepper

Tommasi Valpolicellax.jpg

VINANBEFALING

TOMMASI VALPOLICELLA

Denne vinen passer til veldig mye av den typiske norske husmannskosten som Værtshuset Bærums Verk er kjent for. Til et deilig fiskemåltid med ishavsrøye er vinen en perfekt match. Vinen har en rubinrød farge med frisk duft av kirsebær, og smaken har også en hint av kirsebær med en like forsiktig smak av urter fra urtehaven.

Pris: 149,90 kr

Slik går du frem når du lager Ishavsrøye med urtekremsaus: Hakk løken og fres den i olje til den blir blank. Tilsett hvitvin og fiskekraft. La sausen redusere i 10 min og tilsett fløten. La sausen redusere til halvparten (ca 5-6 min) og smak til med salt og pepper.

Tilsett 1 pose spinat og alle urtene, og la det koke i 3 min. bruk stavmikser til å blande alle ingrediensene. Tilsett oppkuttede gulrøtter og pastinakk i sausen, la koke i 5 min.

Del fiskefiletene i to og krydre med salt og pepper. Grill på begge sider og legg på sautert spinat (fres i smør i en kjele med lokk i 1 min) og eventuelt poteter. Hell sausen over fisken og pynt med dill.

Dill 3a.jpg
Akevittgravet laks med sennepssaus.

AKEVITTGRAVET LAKS MED SENNEPSSAUS

Ca 1 kg fersk laksefilet med sinn og uten bein

45 g sukker

55 g salt

10 g grovmalt pepper

½ bunt grovhakket dill

4 dl akevitt

Slik går du frem: Bland sukker og salt, og strø det over fisken. Strø over grovmalt pepper og fordel deretter dillen. Hell over akevitten og dekk med plastfilm. La fisken marinere i 1-2 døgn i kjøleskapet.

SENNEPSDRESSING

4 ss vanlig sennep

1 ss Dijon-sennep

2 ss mørk sirup

2 cl sherry

¼ bunt finhakket dill

Slik går du frem: Bland alle ingrediensene med en visp og tilsett dill til slutt. Smak til med sennep eller sirup hvis du vil ha dressingen sterkere eller søtere. Pyn retten med dill.

TEKST; ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: BOB LAYCOCK. MATBILDER: VESLEMØY VRÅSKAR.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post