BOBS BESTE OPPSKRIFTER: Smaken av fugl

Rypebryst_editedx

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK. Rype, and og gåselever smaker fantastisk og egner seg til både selskap og hverdag. Prøv tre av Bob Laycocks fantastiske oppskrifter på Værtshuset Bærums Verk.

Bob, Solveig Grunli og Ullax_editedx.jpg
Ulla og Bob Laycock på Værtshuset Bærums Verk og en av deres trofaste gjester, Solveig Grunli. Foto: Øyvind Risvik.

BOB LAYCOCK DELER SINE BESTE OPPSKRIFTER MED OSS. Rype smaker fantastisk og er et mørt kjøtt med mye viltsmak. Det er kjempegod mat som egner seg spesielt godt i gryter, som forrett eller servert med høstens sopp, grønnsaker og tyttebær til.

Sommerværk 18d.jpg

Rype som kan serveres både som selskapsmat eller søndagsmat.

Til saftig og mørt andebryst hører godt tilbehør til. Det er middag som er perfekt å servere når du skal ha gjester! Server med solbærsaus og søtpotet

Spør en hvilken som helst kokk eller matelsker om gåselever. Øynene begynner først å funkle. Så vil de begynne å gnistre når han skal overbevise deg om at det er han - av alle gåselever-fans i hele verden - som er den som er alle mest fan. Prøv Bob Laycocks gåselever med valnøttdressing, appelsin og fiken

Sammen med kona Ulla har Bob Laycock ønsket velkommen til Værtshuset Bærums Verk siden 1. april 2000. Han kaller seg helst vertshusholder og er stolt og glad for å være vertskap for Norges eldste serveringssted.

Hans meny er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet til nå, der han tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og spennende.

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk

Tel: +47 67 800 200

E-post: post@vaertshusetbaerum.no

Bestill bord HER.

Andebrystx.jpg
Rosastekt andebryst med solbærsaus. Foto: Veslemøy Vråskar.

ROSASTEKT ANDEBRYST MED SOLBÆRSAUS

2 andebryst

1 kg søtpotet

3 pastinakk

1 pose sukkererter

1 kylling- eller andekraft

1 sjalottløk

1 dl solbær

2 dl portvin

Salt og pepper

Smør

2 ss brunt sukker

Litt honning

Slik går du frem: SØTPOTETPURÈ: skrell søtpotetene og kok dem myke i lettsaltet vann (ca 10-15 min, avhengig av størrelsen). Hell av vannet. Mos søtpoptetene med en potetmoser. Tilsett salt, pepper og litt smør.

SAUS: Finhakk løken og fres den i olje til den er blank, ikke brun. Tilsett 1 ss sukker og la det smelte. Tilsett solbær og portvin og reduser til halbvparten. Tilsett deretter kraften og reduser til en tredjedel. Smak til med salt og pepper, og jevn sausen med maisenna hvis det trengs.

Lag små kutt i fettsiden på andebrystene og brun dem på sterk varme i stekepanne et par min. legg brystene på et stekebrett og smør med litt honning og grovt pepper før steking. Stekes på 190 grader C i ca 8 min. La brystene hvile i 6 min før servering.

Pastinakken kuttes i staver og freses myk sammen med resten av sukkeret. Pass på at det ikke blir brunt.

Gåselever1x.jpg
Stekt gåselever med valnøttdressing, appelsin og fiken. Foto: Veslemøy Vråskar.

STEKT GÅSELEVER MED VALNØTTDRESSING, APPELSIN OG FIKEN

400 g ande- eller gåselever

2 appelsiner

3 fersske fiken

1 pakke ruccolasalat

50 g valnøtter

1 dl olivenolje

½ dl balsamicoeddik

1 sjalottløk

1 skive trøffel til pynt.

Slik går du frem: DRESSING: Finhakk løken og bland med balsamicoeddik og olivenolje. Tilsett grovhakkede valnøtter.

Skjær skallet av appelsinene med en kniv, sørg for at du får bort alt det hvite. Ta deretter kniven og skjær ut innmaten av båtene, slik at du får fine skiver med kun appelsinkjøtt, ingen hinner og sener.

Skjær fikenen i båter. Bland ruccolasat med olivenolje, salt og pepper. Skjær 4 skiver (ca 2 cm tykke) av leveren og legg dem i en varm panne. Stek 1 min på hver side og krydre godt med salt og pepper.

Anrett den stekte leveren på tallerken med appelsin, fiken og ruccola. Ha litt dressing over det grønne, men ikke over leveren. Pynt med trøffel.

Rypebryst 2x.jpg
Rypebryst med fløtesaus. Foto: Veslemøy Vråskar.

RYPEBRYST MED FLØTESAUS, ROSENKÅL OG RISTET SOPP

4 ryper (gryteklare)

Ca 250 g rosenkål

Ca 200 g blandet sopp

7 dl fløte

3 dl rødvin

Salt og pepper

Smør til risting av grønnsakene

Poteter etter valg

Slik går du frem: Bein ut bryst og lår. Skroget kuttes opp i litt mindre biter og brunes med en spiseskje olje. Tilsett rødvin og fløte, kok ned med skroget. Etter 10 min tar du skroget ut av kraften og reduserer kraften til halvparten (ca 2-3 min). Smak til med salt og pepper. Jevn med maisenna om nædvendig.

Brystene krydres og brunes forsiktog i panne og settes i stekeovn på 180 grader C i 3 min for deretter å hvile i 3 min. dette må gjæres rett før servering.

Rosenkålen renses og kokes i 1 min, og ristes deretter i smør sammen med soppen. Serveres med kokte poteter i rørte tyttebær.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: BOB LAYCOCK. MATBILDER: VESLEMØY VRÅSKAR.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post