BOBS BESTE OPPSKRIFTER: Supper som varmer og gleder

Kantarellsuppe_edited

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK. Supper finnes i ulike farger og smaker, og det er vel ikke noe som varmer bedre enn ei god suppe med masse smak? Bob Laycocks beste suppeoppskrifter finner du i mange varianter; kantarellsuppe, hummersuppe, aspargessuppe og jordbærsuppe. Det er sunne og raske supper til hverdag og helg. Finn din favoritt. Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Bob Laycock på Værtshuset Bærums Verk og nettstedet DittNorden.

Bob Laycock 4m.jpg
Bob Laycock. Foto: Øyvind Risvik.

BOB LAYCOCK DELER SINE BESTE OPPSKRIFTER MED OSS. Sammen med kona Ulla har Bob Laycock ønsket velkommen til Værtshuset Bærums Verk siden 1. april 2000. Han kaller seg helst vertshusholder og er stolt og glad for å være vertskap for Norges eldste serveringssted. Hans meny er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og spennende.

Boken.jpg

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk

Tel: +47 67 800 200

E-post: post@vaertshusetbaerum.no

Bestill bord HER.

Han startet som kokkelærling på Excelsior Hotel ved Heathrow, fortsatte som soussjef på Randolph Hotel i Oxord, der Inspector Morse vanket før han kom til Norge og giftet seg med Ulla og ble kjøkkensjef og manager på Hotel SAS Globetrotter på Fornebu. I 22 år har han og Ulla drevet Vertshuset Bærums Verk sammen.

Navnet Bob Laycock er synonymt med velsmakene klassiske retter. Her er alt laget fra grunnen, med urter og bær fra egen hage nåpr årstiden tillater det. Og Bobs porsjoner er rause. Nå er neste generasjon på vei inn i Værtshuset Bærums Verk, med sønnen Thomas Laycock og hans unge kollega, Einar Hougen.

Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Bob Laycock og nettstedet Ditt Norden.

Kantarellsuppe.jpg
Kantarellsuppe.

KANTARELLSUPPE

½ kg ferske kantareller, ferdig renset

1 l kremfløte

2 ½ dl hvitvin

2 sjalottløk

4 cl sherry eller madeira

salt og pepper

Slik går du frem: Fres finhakket løk og hele kantareller i smør eller olje. Tilsett hvitvin og 7 ½ dl fløte.

La alt småkoke til det er redusert med  20% (ca 10 min). pass på at det ikke brenner seg i kjelebunnen. Tilsett resten av fløten, alt og pepper.

Kok i ca 15 minutter til.

Kjør med med stavmikser til suppen blir fin og kremet. Suppen kan smakes til med litt sherry og/eller madeira til slutt.

Aspargessuppe.jpg
Kremet aspargessuppe.

KREMET ASPARGESSUPPE

1 ½ bunt fersk asparges

1 dl vann (evntl ½ l kyllingkraft, ½ l vann)

1 løk

3 dl hvitvin

½ l fløte

salt og pepper

Vin 1_edited.jpg

VINANBEFALING

Kühling-Gillot Oppenheim Riesling Trocken 2018

Pris: Kr 210.

Dette er en førsteklasses Rielsing fra Kühling-Gillot. Vinen dufter av sitrus, fersken og mineraler og oppleves som frisk, syrlig og mineralsk i munnen. Flott fruktighet og syrlighet igjennom hele smakskurven. Lang tørr avslutning.

Slik går du frem når du lager aspargessuppe: Kutt endene av aspargesen 2 cm fra bunnen og skrell dem. Ha skallet og de akuttede endene i en kjele sammen med grovhakket løk. Dekk det hele med vann.

La det koke i ca 20 min og sil av. Reduser kraften til halvparten (ca 5 min), og tilsett fløte og hvitvin.

Reduser til halvparten (ca 10 min). smak til med salt og pepper og jevn suppen med maisenna om nødvendig.

Kok resten av aspargesen til de er møre. Kutt opp i små biter og bruk som garnityr.

Hummersuppe.jpg
Kremet hummersuppe.

KREMET HUMMERSUPPE MED KONJAKK

4 hele hummerskall

2 løk

2 tørkede stjerneanis

2 ss tomatpure

8 dl fløte

1 l fiskekraft

½ l hvitvin

4 cl konjakk

Slik går du frem: skrell og grovhakk løken, ha den i en kjele med litt olje. Tilsett hummerskallene og knus dem i kjelen med en tresleiv. Fres det hele i ca 5 minutter. Tilsett tomatpure, anis og fiskekraft, og la det hele småkoke i 1 time.

Sil kraften og tilsett hvitvinen og halvparten av fløten. La kraften redusere (koke inn) til halvparten (ca 20 min). smak til med salt og pepper, og la suppen fortsette å redusere. Ha i resten av fløten, og jevn eventuellt suppen med maisenna hvis den blir for tynn. Konjakken tilsettes til slutt.

Jordbærsuppe.jpg
Jordbærsuppe.

JORDBÆRSUPPE MED KOKOSISKREM

2 kg friske eller frosne jordbær

250 g sukker

Slik går du frem: Kok opp bær og sukker, og la det småkoke i ca 10 min. sil to ganger og avkjøl. Mos med stavmikser og avkjøl. Server med kokos- eller vaniljeis, og pynt gjerne med friske jordbær.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. Matbilder: Veslemøy Vråskar.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post