BRINGEBÆR TIL BEGJÆR: Sommerens intense nytelse

Bringebaer-busk-fb (1)_edited

BERGER I VESTFOLD. Nå er det på tide å nyte deilige, friske og norske bringebær. Vi dro til Leina på Berger i Vestfold og fant de beste bringebærene. Her er noen oppskrifter fra vårt sommerkjøkken.

Bringe 6x.jpg

SOMMERGLADE BRINGEBÆR. Bringebær er luksusbærene fremfor alle. De er nydelige, de er intense, friske og glade, og de vekker mange gode barndomsminner.

Det fine er at de holder seg dårlig og må spises med en eneste gang. Bringebær passer seg selv, det er en takknemlig delikatesse å dyrke i hagen. De skal vannes under blomstringen hvis det ikke regner, men så kan man plukke bringebær til man ikke gidder mer. Som jordbær må ikke bringebær skylles og de skal ikke inn i kjøleskapet. Litt lett sukring er absolutt nødvendig om bærene ikke skal spises samme dag, ellers mugner de helt sikkert. Bringebær skal også ha et lett sukkerlag når de spises som tilbehør.

Ingen ting er som å plukke solvarme bringebær og putte dem rett i munnen. Men når du har stillet det verste suget, finnes det mye å gjøre med sommerens aller beste sommerbær. Her er noen tips som du kan glede både deg selv – og gode venner med.

Bringe 2.jpg

BRINGEBÆR- OG MANGOTRIFFLE

500 g bringebær
2 modne mango
3 dl kremfløte
1 sukkerbrødbunn
1/ 2 dl appelsinjuice
2 ss likør

Slik går du frem: Dynk sukkerbrødet med appelsinjuice og skjær det i remser. Del mangoen, fjern steinen. Skjær ut kjøttet og del det i biter. Rens bringebærene om nødvendig. Pisk fløten stiv med likøren. Ha et lag sukkerbrød, så et lag mangobiter i en pen serveringsbolle

Bland 2/ 3 av bringebærene inn i 2/ 3 av den piskede kremen. Ha det i et lag oppå mangoen. Så et nytt lag sukkerbrød og deretter mango igjen. Ha resten av kremen over på toppen og pynt med bringebær og gjerne noen mynteblader om du har. La trifflen få trekke et par timer i kjøleskap før servering.

Bringe 3.jpg

BRINGEBÆRIS

300 g bringebær
1 egg
1 1/ 2 ss melis (etter smak)
 

Slik går du frem: Legg bringebær eller biter av frukt utover på et brett som er dekket med plastfolie og sett brettet i fryseren i minst 1/ 2 time. Ha frosne bær eller frukt og melis i en matprosessor og kjør til frukten er knust. Ha i egg mens maskinen går. Kjør til en kremet konsistens på iskremen. Isen må spises med det samme.

Bringe 4.jpg

BRINGEBÆR- OG ISRULADE

Rullekake:
4 egg
120 g (1 1/ 4 dl) sukker
120 g (2 1/ 2 dl) hvetemel
1/ 4 ts bakepulver
Fyll: 1 l vaniljeis og 1/ 2 glass jordbær-/bringebærsyltetøy eller rørte bær
Pynt: litt pisket krem, bringebær og noen appelsinstrimler kokt i litt sukkervann

Slik går du frem: Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 grader i 8-10 minutter. Legg matpapir på rist og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er avkjølt.

Rør sammen is og syltetøy/bær med en håndmikser. Bre isblandingen over rullekaken og rull den sammen. Pakk inn ruladen og legg den med skjøten ned i en fryser.
Skjær vekk den første skiven i hver ende før servering. Server gjerne med friske bringebær ved siden av.

Bringe 5.jpg

BRINGEBÆRSCONES

3 dl hvetemel
2 dl havregryn
1 ts bakepulver
1 ts hornsalt
1 dl sukker

1/ 2 ts salt
75 g smør
2 dl vaniljeyoghurt
1 1/ 2 dl bringebær

Slik går du frem: Still ovnen på 225 grader. Bland sammen alle de tørre ingrediensene godt. Skjær smøret i terninger og findel dem i melet. Rør inn vaniljeyoghurt og elt deigen raskt sammen. Bland inn bringebærene i deigen. Ha sukkeret på en tallerken.  Lag 8 scones (bruk to skjeer) og dypp dem i sukkeret før de legges på en bakeplate med bakepapir.

Stekes 15-17 minutter midt i ovnen til de har fått fin farge. Scones er godt til kaffe, te eller saft.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: HAGELAND OG MAT.NO.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post