CHRISTERS BESTE OPPSKRIFTER: Asparges er sommer-delikatessen

Berens - Kveite_edited

OSLO: Asparges er en gammel kulturplante kjent fra romertiden. Den norske sesongen er fra tidlig i mai til slutten av juni. Asparges regnes som grønnsakenes konge. Prøv tre av Christer Berens beste oppskrifter med asparges.

Christer B 2.jpg
Christer Berens.

CHRISTER BERENS DELER SINE BESTE OPPSKRIFTER. Navnet Christer Berens er synonymt med vin. Christer er kåret til Norges beste vinkelner to ganger og har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard.

Christer Berens nettsted VINKILDEN finner du HER.

Han har også skrevet en rekke mat- og vinbøker og er fast innslag på TV2s God Morgen, Norge og P4s Nytelsesfredag. Christer holder også foredrag for vinklubber og bedrifter rundt om i hele landet.

Siden år 2000 har Christer utviklet vinserien Cuvée Christer Berens. Den har blitt en stor suksess.

Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Christer Berens og nettstedet Ditt Norden.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK.

Annonse banner 980x300xx.gif

Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit.

Berens - Hvite asparges.jpg
Hvite asparges med sitronkrem.

HVITE ASPARGES MED SITRONKREM

Nå er våren her – og da frister det med lett mat! Asparges blir gjerne brukt som forrett, ofte spiller den på lag med skinke. Prøv den sammen med sitronkrem!

800 g hvit, frisk asparges

1 dl hvitvin

vann

1 sitron

1 tsk salt og 1 tsk pepperkorn

50 g smør

Sitronkremen

200 g smør

1 sitron

2 ss gressløk

salt og pepper

Slik går du frem: Skrell aspargesen. Varm opp vann, smør og hvitvin i en stekepanne

Legg inn asparges. Vannet må dekke. Tilsett salt og pepperkorn

Del sitronen i skiver og legg i vannet. Varmes (ikke kokes) i 20 minutter

Så lager du sitronkremen: Visp smøret hvitt. Tilsett sitronsaft og sitronskall etter smak. Tilsett salt, pepper og gressløk.

Berens - Laks.jpg
Ovnsbakt laks.

OVNSBAKT LAKS MED PASTA OG GREMOLATA

Ovnsbakt laks er en meget populær klassiker. Hvorfor ikke lage den med pasta og gremolata til?

4 skinn- og benfrie laksefileter á 200 g

Maldonsalt

Olivenolje

Til gremolata:

3 ss hakket persille

2 hvitløksfedd

Hakket raspet skall fra en liten sitron

2 ss olivenolje

Til aspargesen:

En bunt grønn asparges

2 ss salt

2 ss sukker

Til pastaen:

4 porsjoner båndspagetti

2 eggeplommer

30 g smør

3 ss kokevann fra pastaen

Slik går du frem: Pensle olivenolje på laksefiletene og strø på maldonsalt og litt pepper

Bak den i ovnen på 200 grader i ca 7 minutter. Fisken er ferdig når den er svakt rosa inni. Skjær et kutt for å se. Husk at laks er bedre litt for rå, enn for godt stekt

Gremolata: Blant alle ingrediensene sammen

Asparges: Skrell aspargesen, og kutt av den nederste delen

Kok opp 1 liter med litt salt og sukker

Del aspargesen i tre deler, og kok dem i 3-6 minutter avhenging av tjukkelsen

Hell av vannet, og ha aspargesen over i iskaldt vann

Tørk av aspargesen på et papir før den blandes i pastaen

Pasta: Kok pastaen 1 minutt kortere enn anvist på pakken

Hell av vannet, men spar ca 3 ss vann

Hell pastaen tilbake i kjelen

Tilsett 3 ss av pastavannet, smøret, salt og pepper i aspargesbitene

Kok videre i ett minutt under stadig omrøring

Ta kjelen av plata, og rør inn eggeplommen og 2 ss gremolata

Server laksen liggende på en astasend, med ekstra gremolata og en flaske god olivenolje ved siden av.

Berens - Kveite.jpg
Kveite med hvitvinssaus og grillet asparges.

KVEITE MED HVITVINSSAUS OG GRILLET ASPARGES

1 kilo kveite i skiver

Solsikkeolje

Smør

Salt og pepper

Hvitvinssaus

1 stor eller 2 små sjalottløk hakket

2 dl hvitvin

100 g smør

1 ss crème fraîche

½ ts grov sennep

1 eggeplomme

Salt og pepper

Asparges

En bunt grønn asparges

4 tomater

Slik går du frem: Stek fisken i olje og smør i 3 minutter på hver side, på middels til høy varme, slik at den blir gylden. Etterstek den i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter. Fisken er ferdig når kjøttet slipper benene.

Hvitvinssaus. Ha en klatt smør i en kjele, og fres løken til den er blank.

Tilsett hvitvin, skru opp platen til fullt, og reduser til det gjenstår

Visp hele tiden, da går det raskere.

Sil av løken, og hell tilbake.

Demp varmen, og visp inne romtemperert smør, litt og litt.

Nå må sausen ikke koke.

Visp inn sennepen, og smak til med salt og pepper.

Rett før servering tilsetter du eggeplommen over svak varme og visper til sausen får en kremaktig konsistens.

Asparges: Skjær bort ca. 3 centimeter av bunnen av aspargesen.

Hvis aspargesen er tynn, trenger du ikke å skrelle den, for skallet blir da sprøtt og godt når det stekes. Store asparges må dog skrelles lengst nede.

Skjær skallet av tomatene med en skarp kniv, og del dem i to. Kan skåldes

også, men jeg synes det er lettest å skjære bort skallet.

Stek asparges og tomat, strø på salt og pepper, og hell på litt olivenolje.

Sett det inn i ovnen sammen med kveiten.

Prikken over i-en er en deilig fransk smørsaus med en personlig vri. En original Beurre Blanc er en saus med hvitvin som er kokt inn med sjalottløk og innpisket smør. Jeg liker å ha i litt fløte før smøret og krydre med litt sennep. Et lite triks jeg bruker, men som ikke alle kokker er enig i, er å tilsette en eggeplomme til slutt. Det gir en mer fløyelsaktig konsistens.

Vinanbefaling: Denne retten skriker etter en hvit burgunder med et diskret eikepreg. En god en finner du i Macon eller det sentrale Bourgogne.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post