OSLO. Av og til kan det være greit å få litt hjelp til å navigere i havets delikatesser. Reker, skjell og krabbe er en perfekt starter på sommermiddagen. Prøv gratinerte blåskjell, det smaker ypperlig, sier Christer Berens.
CHRISTER BERENS DELER SINE BESTE OPPSKRIFTER. Navnet Christer Berens er synonymt med vin. Christer er kåret til Norges beste vinkelner to ganger og har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard.
Christer Berens driver nå firmaet VINKILDEN.
Han har også skrevet en rekke mat- og vinbøker og er fast innslag på TV2s God Morgen, Norge og P4s Nytelsesfredag. Christer holder også foredrag for vinklubber og bedrifter rundt om i hele landet.
Siden år 2000 har Christer utviklet vinserien Cuvée Christer Berens. Den har blitt en stor suksess.
Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Christer Berens og nettstedet Ditt Norden.
CHRISTERS GRATINERTE KRABBER
En godbit du garantert liker, og som setter fart på helgemiddagen: Gratinerte krabber!
Til krabbene trenger du:
2 ferdig renset krabber
100 gram finhakket mango
100 gram finhakke squash
100 gram finhakket løk - for eksempel vårløk eller rødløk
100 gram sopp - helst kantareller
3 ss creme fraiche
2 ss sitron
1 ts hakket fersk chili
1 dl hakkede urter - for eksempel persille eller koriander
2 hakkede hvitløksfedd
1 eggehvite
salt og pepper
2-4 toastskiver
Til gratineringen trenger du:
4 ss smør
4 ss kavring
2 ss urter
1 eggeplomme
Oppskriften er beregnet på fire personer.
Slik gjør du: Hakk alle ingredienser så fint som mulig. Stek de på middels varme i ca 3 min, unntatt krabbekjøtt, creme fraiche og eggehvite. Vend i krabbekjøttet, creme fraiche og eggehvite Fordel utover i de tomme krabbeskjellene og på toasten
Smelt smøret, tilsett kavring og urter, ta vekk fra varmen og rør inn eggeplommen. Fordel dette på toppen av krabbekjøttet. Stek i ovnen på 200 grader i ca 7-10 minutter
Server sammen med et godt glass hvitvin og rikelig med toast.
HJEMMELAGET SITRONMAJONES
Hjemmelaget majones smaker fantastisk – og det er ikke vanskelig å lage!
For å lage majonesen trenger du:
2 egg
1 ts salt
1/2 ts dijonsennep
hvit pepper
1 ss 7 % hvitvinseddik, eddik eller sitronsaft
4 dl nøytral matolje
2 ss hakket dill
2 ss revet sitronskall
2 ss sitronsaft
1/2 t-skje curry
Mengden som er oppgitt passer for 4-6 personer. Det er en fordel om ingrediensene er romtemperert.
Slik gjør du: Kjør egg sammen med salt og sennep i et høyt glass med stavmikseren. Spe med olje litt etter litt, veldig sakte i begynnelsen. Beveg stavmikseren sakte oppover i glasset. Majonesen blir etter hvert nesten hvit og stivner. Bland inn curryen. Smak til med sitronsaft.
Ta med reker, egg og brød til ditt favorittsted der du kan servere verdens beste rekesmørbrød!
Vel bekomme!
GRATINERTE BLÅSKJELL
Det er en perfekt starter på sommermiddagen. Prøv med tomatsalsa smaker det ypperlig!
Til denne retten trenger du:
1 nett med ferske blåskjell
4 tomater
3 sjalottløk eller tilsvarende mengde vårløk
3 fedd hvitløk
¼ rød chili eller litt chilipulver
4 ss. olivenolje
saften av en sitron
en liten krukke urter for eksempel koriander
Slik gjør du: Sett ovnen på 250 grader med kun overvarme. Rens og vask blåskjellene. Hiv de som er i stykker. Legg blåskjellene i en bred kjele eller stekepanne. Skru på høy varme og sett på lokk. Kok i ca. 3-4 minutter. Sil fra kraften og spar den til en base i en saus eller fiskegryte.
Finhakk alle ingredienser og bland det sammen med olje, sitron og litt salt og pepper
Ta bort den ene delen av blåskjellet og legg det i en ildfast form og tilsett ca. en tsk. tomatsalsa per skjell
Stek ovnen i ca 3-4 minutter. Server gjerne et glass musserende vin til.