
OSLO. Sommer er tiden for de enkle smårettene. Christer Berens inviterer til sommerfest med Croquet Monsieur, bruschetta, dansk leverpostei, varm brie og sommerens deiligste cæsarsalat. Velbekomme – og god sommer.

CHRISTER BERENS DELER SINE BESTE OPPSKRIFTER. Navnet Christer Berens er synonymt med vin. Christer er kåret til Norges beste vinkelner to ganger og har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard.
Christer Berens hjemmeside VINKILDEN.
Han har også skrevet en rekke mat- og vinbøker og er fast innslag på TV2s God Morgen, Norge og P4s Nytelsesfredag. Christer holder også foredrag for vinklubber og bedrifter rundt om i hele landet.
Christer Christer har utviklet vinglass-serien Orrefors Berens. Den har blitt en stor suksess.
Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Christer Berens og nettstedet Ditt Norden.

CROQUET MONSIEUR
Tiden er alltid moden for et herlig ostesmørbrød. Croquet Monsieur er en fransk variant som smaker himmelsk!
8 skiver lyst brød (Gjerne av typen landbrød)
4-8 skiver kokt skinke av beste kvalitet
200 gram gryere eller liknende ost.
4 ss. majones
4 ss. grov sennep
Kjøttet av to tomater som er finhakket
4-6 ss. smør
Jeg elsker varme smørbrød spesielt når man har osten i midten og steker toasten sprø i litt smør. Så ettersteker man dem i ovnen, da blir også ostesmaken best. Den blir smeltet, men ikke brent. Da smaker osten mer som en god fondue.
Denne retten er en etterligning av noe jeg fikk servert på en bakficka i Stockholm en gang for lenge siden. Det beste varme smørbrødet jeg har spist i mitt liv.
Slik går du frem: Legg på ost og skinke på fire brødskiver. Bland sammen majones, sennep og tomat og fordel det på brødskivene, og legg de siste brødskivene på toppen.
Klem dem litt sammen og stek dem i smør på middels høy varme i ca. et minutt på hver side. Aller helst i en jernpanne.. Ferdigstek smørbrødene i ovnen ca. 5 minutter på 200 grader.

BRUSCHETTA MED FETA, KAPERS OG TZATZIKI
Lyst på lettvinn helgekos? Ønsk Hellas-vibbene velkommen og server bruschetta med fetaost, kapers og tzatziki er! Superenkelt og veldig godt.
loff eller surdeigsbrød
tre skivede tomater
150-200 gram fetaost
kapers
3 ss olivenolje
1 ts sitron
evt. litt urter på toppen
Sånn går du frem: Stek brødet i ovnen eller ibrødristeren. Ta litt olivenolje på brødet og gni det inn medet hvitløksfedd. Legg skivede tomater over og fetaost. Skvis litt sitron over og olivenolje etter smak. Legg på kapers og evt. litt urter etter smak
Server med tzatziki ved siden av. Tzatzikien passer også perfekt til.

DANSK LEVERPOSTEIFROKOST
Server leverpostei på dansk vis og lag deg en herlig frokost!
rugbrød
leverpostei
tørrsaltet bacon
2 dl skivede sjampinjong
salatblader
tomat
sylteagurk
majones
Slik går du frem: ett ovnen på 140 grader. Legg leverposteiformen i et vannbad i ca 10 minutter til den blir lun. Legg bacon på papir og stek det til det blir sprøtt.
Stek sjampinjongene i baconfettet og krydre med salt og pepper
Smør brødet med majones. Legg på salatblad, tomat og sylteagurk. Legg den lune leverposteien over. Topp med bacon og sjampinjong.

VARM BRIE MED MEKSIKANSK KRYDDER
Det er tid for en fullspekket helg! Valentine, fastelavn – og ikke minst tacotid! En perfekt helg for å kose seg litt ekstra. Hvorfor ikke prøve varm brie med meksikansk krydder? Superenkelt og supergodt!
1 brie
2 fedd hvitløk
krydderblanding – tacokrydder, eller egen blanding (cajennepepper, paprikapulver, spisskummin, korianderfrø)
nachos
Det perfekte tilbehøret til fredagstacoen eller som egen rett.
Slik går du frem: Sett ovnen på 200 grader. Skjær snitt i osten og press inn hvitløksfedd. Sett osten i ovnen i ca. 10 minutter. Osten er ferdig når den er myk. Åpne opp osten fint med en kniv og strø over krydderblanding etter smak.
Servering: Dypp nachoschips eller ristet toast i brien og nyt!

SOMMERENS DEILIGSTE CÆSARSALAT
En cæsarsalat er lett å lage, fantastisk god og består originalt av romanosalat, krutonger, dressing og parmesan. Herlig til grillsesongen!
150 gram lufttørket skinke
en mozzarella, helst av bøffelmelk
2 ss revet parmesan
brødkrutonger av fire loffskiver
1 hode romanosalat
3 stk stenger av vårløk, snittet
1 bunt kokt asparges, hvit eller grønn
2 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
kjøtt fra en tomat
1-2 ss hakket persille
Til dressingen trenger du:
2 eggeplommer
1 ts. Dijonsennep
1 ts. hvitvinseddik
ca. 1,5 dl olje. Bland gjerne 50/50 olivenolje og nøytral olje
2 ss revet parmesan
1 ts Worcestershiresauce
salt og pepper
1 ss hakket persille
Cæsarsalater kan varieres i det uendelige, og her har Christer benyttet lufttørket skinke og mozzarella.
Slik går du frem: Vask salaten og tørk den. Det er viktig at salaten blir helt tørr, hvis ikke vil ikke dressingen feste seg på den og i stedet bli liggende som en suppe i bunnen av salaten. Her bruker du selvsagt din nye salatslynge.
Stek loffen i litt smør sammen med et par fedd hvitløk i panna. Kutt den opp i biter. Bland salaten sammen med oljen og eddiken, og legg det opp på fire tallerkener. Bland skinke, mozzarella, tomatkjøtt, sukkererter og krutonger med litt av dressingen i en bolle, og legg dette opp på salaten.
Fordel parmesan, samt resten av dressingen på toppen.
Dressingen
Pisk eggeplommer, sennep og eddik sammen. Spe med olje i en tynne stråle til den får en dressingkonsistens. Bruk gjerne en stavmikser til dette. Jo mer olje du heller i, jo tykkere blir den. Bland inn parmesan og smak til med salt og pepper.
Tips
Når du koker grønn asparges smaker den best etter å ha fosskokt i tre minutter og kjøler den ned. Hvit asparges skal trekke i ti minutter. Vannet skal være lettsaltet, og tilsetter du et par sukkerbiter blir aspargesen sprøere og smaken fremheves.