DRAMMEN. Soppsesongen er over oss, og sopp smaker fantastiske i mange ulike retter. Men hva passer de til, når soppsesongen er på topp? Sammen med kokken og vineksperten Christer Berens gir vi deg tre delikate soppretter med champignon, østerssopp, kongeøsterssopp, shiitake og ikke minst kantarell .
KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.
-----
CHRISTER BERENS BESTE SOPPOPPSKRIFTER. Sopp er mathøstens følgesvenn. Kantarell er skogens gull og steinsopp er skogens diamant! Prøv steinsopp i pasta med løk og persille – en sikker vinner!
La deg også friste av deilig høstsuppe med jordskokk, kamskjell, sopp og bacon – perfekt som forrett og hovedrett i høst! Er du lei av fredagstacoen? Prøv deg på en ovnstekt kyllingbryst med soppsaus. Det setter virkelig fart på helgekosen!
Navnet Christer Berens er synonymt med vin. Christer er kåret til Norges beste vinkelner to ganger og har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard.
Christer Berens hjemmeside: VINKILDEN.
Christer Christer har utviklet vinglass-serien Orrefors Berens. Den glass-serien har blitt en stor suksess.
Han har også skrevet en rekke mat- og vinbøker og er fast innslag på TV2s God Morgen, Norge og P4s Nytelsesfredag. Christer holder også foredrag for vinklubber og bedrifter rundt om i hele landet.
Siden år 2000 har Christer utviklet vinserien Cuvée Christer Berens. Den har blitt en stor suksess.
Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Christer Berens og nettstedet Ditt Norden.
JORDSKOKKSUPPE MED KAMSKJELL, SOPP OG BACON
500 gram jordskokk
100 gram vårløk
2 dl fløte
2 dl vann
1 dl konsentrert kyllingkraft
0,5 dl olivenolje
saften av en halv sitron
100 gram tørr saltet bacon
1 dl shiitakesopp
4 kamskjell delt i to
2 ss smør
salt og pepper
Urteolje:
1 dl olje - gjerne en blanding av oliven og nøytral olje
3 ss hakket persille
2 ss hakket gressløk
1 fedd hvitløkk
1 ss sitronsaft
Slik går du frem: Lag først suppen.Skrell jordskokken og hakk løken. Legg de i en gryte sammen med smør og stek på svak varme i to minutter.
Tilsett fløte, vann, kyllingkraft og olivenolje og kok jordskokken mør. Bruk en stavmikser eller kjør suppen i en blender.
Hell suppen tilbake i gryten tilsett eventuelt litt mer fløte/vann om suppen er for tykk. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer sitronsaft.
Stek bacon sprøtt og avkjøl. Skjær så baconet i små biter. Stek soppen med litt smør i samme panne som baconet til den blir litt gylden og sprø.
Pensle litt olje på kamskjellene og stek dem på en side i en varm teflonpanne til de får en gylden farge.
Lag så urteolje til å ha over: Kjør ingrediensene i en blender og hell over i en gryte. Varm opp til ca 60 grader og avkjøl. Om ønskelig kan urteoljen siles, men det trengs ikke.
Servering:
Hell den varme suppen i dype tallerkener og legg i kamskjell med stekesiden opp. Dryss over bacon og sopp og avslutt med å dryppe over urteolje.
OVNSTEKT KYLLINGBRYST MED SOPPSAUS
ca. 800 g kyllingfilet av godt merker (Holte, Louvise eller Stange)
4 dl sopp
2 skivede sjalottløk
2 fedd hakket hvitløk
2-3 ss hakket estragon
1 dl hvitvin (kan sløyfes)
2 dl kyllingkraft
2 dl creme fraische
2 ss smør
saften av en halv lime
ca. ½ ts gurkemeie
Perfekt tilbehør er:
ris og sukkererter
Slik går du frem: Bland smør, halvparten av estragonen og halvparten av limen. Fordel smøret under skinnet på kyllingen.
Salte og pepre kyllingen på begge sider. Stek kyllingen i to minutter på hver side.
Sett kyllingen inn i ovnen på 150 grader med steketermometer. Stek til termometeret viser 62 grader (tar ca. ti minutter).
Stek sopp og løk i samme pannen som du har stekt kylling. Øk varmen og tilsett hvitvin. Kok ned til halvparten og tilsett kyllingskraften. Kok ned til halvparten, senk varmen og tilsett creme fraische. Rør jevnlig og kok ned til sauskonsistens.
Tilsett gurkemeie, estragon, limesaft, salt og pepper.
NB! Kyllingen er rosa når den holder 62 grader, men varmen fortsetter å stige til ca. 67 grader når den er tatt ut av ovnen, som er perfekt.
PASTA MED STEINSOPP – SKOGENS DIAMANT!
4-5 dl steinsopp i skiver
2 stk hakket sjalottløk
3 fedd hakket hvitløk
2 ss hakket persille
6 ss smør
2 ss god olivenolje
salt og pepper
120 gr pasta
2 ss parmesan eller lignende ost
Slik går du frem: Koking av pasta: Kok pasta i rikelig med vann og salt. Hell av vannet, men spar 4 ss av kokevannet
Steke soppen: Stek soppen på middels varme sammen med smøret. Tilsett sjalottløk og hvitløk. Senk varmen når alt har fått en gyllen farge
Tilsett pasta rett i stekepannen sammen med olivenolje, salt, pepper og persille
Riv ost over
TEKST: ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: CHRISTER BERENS.