FISKESUPPE: Himmelsk fra havet

Fiskesuppe 7x_edited

DRAMMEN. Smaken av fiskesuppe er som om vi husker vår egen barndom, enten det er hjemme hos bestemor eller på hytta i skjærgården. Det er som om vi kjenner duften av hjemmelaget middag som minner oss om gode gamle dager. Her er 5 oppskrifter som skaper gylne øyeblikk du aldri vil glemme..

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 2i.jpg

DEN HIMMELSKE FISKESUPPA. Den gode fiskesuppa er basert på tradisjonell norsk oppskrift med sei, hyse, torsk eller laks, reker, blåskjell, gulrøtter, tomater, selleri og purreløk.

Er du dristig forsøker du deg på fiskeslag som hellebarn, piggvar og både hummer og scampi. Smakene er som vi husker fra vår egen barndom. Det er som om vi kjenner duften av hjemmelaget middag som minner oss om bestemors hus? Her 5 oppskrifter som skaper gylne øyeblikk som aldri blir glemt.

Jens Bjørneboexa.jpg
Jens Bjørneboe. Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

TRØSTESUPPA TIL JENS BJØRNEBOE

Egentlig er dette ei fiskesuppe fra Italia. På seksti-tallet var Jens Bjørneboe i skriveeksil på øya Ischia utanfor Napoli. I boken Samlede essays: Epistler (Gyldendal, 1996) finner vi historien Sommer ved Middelhavet. Jens Bjørneboe oppholdt seg i Italia i lange perioder og skrev blant annet Vinter i Bellapalma.

På Ischia ble han betatt av Monica, hvis «øyne er deilige som 14 dødssynder». Men det ble ikke napp, og til trøst stilte den solbrente Bjørneboe seg over grytene og laget fiskesuppe.

«Det eneste som hjelper, er den store himmelske napolitanske fiskesuppe. Min trøstesuppe, som jeg lager selv. Jeg skal gi oppskriften videre her, så den kan hjelpe andre som også er stedt i nød.»

Jens Bjørneboes Trøstesuppe har disse ingrediensene:

Fisk av ulike slag. Bjørneboe nevner fisk som ulke, pir og hvitting, i tillegg reker, blåskjell, blekksprut, sjøkreps og languster. Eller som han sier, «hva man måtte ha for hånden»

I tillegg:

Olivenolje i mengder, hvitløk i hemningsløse mengder, persille, flere bunter, salvie, en del basilikum, en god porsjon tomater, tilsvarende mengden til alt det andre.

Slik går du frem: Stek reker og hvitløk raskt i olja. Ta det opp.

Bland urter og tomater i gryta. Dette kokes sammen til en tykk tomatsaus.

Legg sjømaten oppå tomatsausen og fyll på med hvitvin til det dekker.

La det trekke lenge og spe på med mer vin. Suppa skal bli tykk.

Serveres varm og slik at fisk, reker og skalldyr blir rettferdig fordelt

Til slutt sier han dette om maten:

«Jeg skulle se den sorg, som ikke drukner. Den er bedre enn vår barndoms

sagosuppe»

Han anbefaler til dessert nyplukkede druer med brennevin.

Fiskesuppe 6 - Matprat.jpg

KREMET FISKESUPPE

(Oppskrift og foto: www.matprat.no)

Her er en rask og enkel fiskesuppe som varmer godt og smaker nydelig. Om du er glad i reker eller blåskjell, er det kjempegodt i suppa også!

6 dl fiskebuljong (utblandet)

2 stk. gulrot i biter

2 dl melk

2 ss hvetemel

200 g laks eller annen rød fisk

200 g torskefilet eller annen hvit fisk

1 dl frosne erter

1 dl kremfløte

0,5 ts salt

0,5 ts pepper

1 ss frisk gressløk

I prefer.jpg

VINANBEFALING

I PREFER SAUVIGNON BLANC 2023

Liker du fersk fiskesuppe med sjømat? Da bør du la drikkevalget falle på en tørr og frisk Sauvignon Blanc. Et sikkert valg når det kommer til retter med hvit fisk, reker og/eller blåskjell.

Saftig med god friskhet, preg av stikkelsbær, eple og litt pasjonsfrukt, innslag av grønne urter som nesle og blomster. Passer til aperitiff, skalldyr og grønnsaker. Smak av kraftig stikkelsbær, eple og litt pasjonsfrukt.

Pris kr 123,90

-----

Slik går du frem når du lager kremet fiskesuppe: Kok opp fiskebuljongen i en gryte og legg i gulrotbitene. La dem koke i 3-4 minutter.

Bland melk og hvetemel i et glass med skrulokk, og rist godt. Hell blandingen i fiskebuljongen mens du visper hele tiden. La suppa småkoke i ca. 5 minutter.

Senk temperaturen og legg i fiskebiter og erter. La suppa trekke i ca. 5 minutter. Rør inn fløten og smak til med salt og pepper. Dryss over finklippet gressløk.

Server gjerne suppa med brød eller flatbrød.

Fiskesuppe 7x.jpg
Fiskesuppe Holmsbu. Foto: Øyvind Risvik.

FISKESUPPE HOLMSBU

½ l tørr hvitvin

½ l blåskjellkraft

½ l fløte.

Slik går vi frem: Reduser hvitvinen til det halve. Ha i blåskjellkraften og fløten. Kok til suppa får en konsentrert smak. Ha i biter av forskjellige fiskeslag og julienne av gulrøtter og sellerirot. Kok i 2 minutter.

Server med en gang. Garner med blåskjell og dill. For å gi suppa ytterligere karakter kan vi ha i sitrongress og laurbærblad.

FISKESUPPE FRA STJERNEKOKKENES MENYER

Fiskesuppe 5_edited.jpg
Fiskesuppe 2.jpg
Sult. Fisk. Schibsted.

FISK- OG SKALLDYRGRYTE MED PERSILLESTEKTE SKALLDYR

4 dl blåskjellkraft

4 vdl hummerkraft

10 g frisk koriander

10 g frisk basilikum

5 tomater, delt i båter

150 g torskefilet

150 g hellebarnfilet

150 g piggvarfilet

50 g kokte blåskjell, uten skall

100 g rå scampi, skrelt

3 ss olivenolje

1 sitron, godt skrubbet

20 g rotselleri, skrelt

2 gulrøtter (1 skrelt, kokt, delt i skiver og 1 skrelt)

4 små poteter, skrelt, kokt, delt i skiver

1 pastinak, skrelt, kokt, delt i skiver

30 g persilleblad, skylt

10 g dilldusker

100 g usaltet smør, romtemperert

Salt og pepper

 

Aliwena.jpg

VINANBEFALING

ALIWEN RESERVA SAUVIGNON BLANC 2021

En frisk og fruktig med duft av fersken og sitrus med hint av urter. Fra Chile. Passer til aperitiff, skalldyr og fisk. Pris kr 184,90

---

Slik går du frem når du lager fisk- og skalldyrgryte: Kok sammen kraftene med koriander, basilikum og tomater. La det småkoke i 1 time. Bland godt med stavmikser og sil av kraften.

Del opp bein- og skinnfrie fiskefileter i biter og halstre dem i 3 minutter på hver side i litt av olivenoljen. Dryss over litt salt og pepper og hold dem varme. Hakk halvparten av persillen og stek den sammen med blåskjellene og scampiene i resten av oljen i 3 minutter.

Riv skallet av sitronen og press ut sitronsaften. Finstrimle rotselleri og den rå gulroten. Bland det med dilldusker og resten av persillebladene. Smak til med salt og pepper.

Kok opp kraften på nytt og ha i potetene, den kokte gulroten og pastinakken. La koke i 1 minutt.

Ta de kokte grønnsakene opp av kraften, legg dem i en dyp tallerken og bygg opp med de halstrede fiskebitene. Smelt det usaltede smøret i kraften, bland godt og hell over. Legg blandingen av sitron, selleri, gulrot, persille og dill på toppen. Server de persillestekte skalldyrene på en skål ved siden av.

Fiskesuppe 3_edited.jpg
Fiskesuppe 1.jpg
En smak av Kyst-Norge. Vår kulinariske kulturskatt. Schibsted.

ANNE MARIES FISKEGRYTE

400 g fiskefilet av torsk, sei eller hyse

4 poteter

1 liten purre

2 gulrøtter

2 skiver kålrot

2 dl vann

1 ts salt

|/2 ts pepper

1 ss hvetemel

2 dl melk

3 ss lettrømme

Slik går du frem: Rens og skjær poteter, gulrot og kålrot i terninger. Ha det i en kjele sammen med vannet og kok i ca 10 minutter. Lag en jevning av mel og melk og rør den ned i gryten og kok opp. Smak til med salt og pepper.

Skjær fisken i skiver. Legg den i gryta og la den trekke til den er kokt. Rør rømmen forsiktig i.

Server gryten med flatbrød eller annet brød til, og gjerne med litt persille på toppen.

KLAR FIN LAKSESUPPE

1 kg skinn- og benfri laksefilet

4 store poteter

2 løk

1 liten sellerirot

2 ss olivenolje

2 dl fiskekraft eller fiskebuljong

Salt og pepper

400 g små tomater eller ½ boks hermetiske tomater

Gressløk

Slik går du frem: løk, selleri og poteter skrelles, skjæres i terninger og freses lett i olje i en gryte. Slå over fiskekraft/buljong, kok opp og smak til med salt og pepper.

Flå tomatene eller bruk de hermetiske, og skjær tomatkjøttet i små terninger. Skjær laksen i terninger og ha tomater og laks i suppen. La suppa koke opp og stå og trekke til laksen er kokt, 5-6 minutter. Ha suppa i tallerkener og dryss rikelig med finklippet gressløk over. Vil du ha suppa ekstra fin, kan du varme litt reker og blåskjell i den like før servering.

Server suppa med nybakt brød.

TEKST: ØYVIND RISVIK.

 

 

 

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post