HALLINGSTUENE: Frode Aga - Geilos muntre stjernekokk

Frode 0 – Kopi_edited

GEILO. Kokken Frode Aga er en av Norges beste kokker. Han regjerer sitt velsmakende gourmetrike på restauranten Hallingstuene på Geilo. Som kokk og historieforteller er han uslåelig. Nå har Frode Aga og Hallingstuene hans fått nye eiere, med eierandel 49 %: Pål Gundersen og Geilogruppen (Vestlia, Bardøla, Highland og Smakeriet). Glad på dine vegne, Frode. Nå kan du og restauranten din se lyst på fremtiden.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 20v.jpg
 

-----

Frode 2.jpg
Frode Aga. Foto: Øyvind Risvik.

FRODE AGA OG HALLINGSTUENE. I 1988 kom stjernekokken Frode Aga til Geilo og startet den romantiske restauranten Hallingstuene. Han har både humor og gourmet på menyen.

HALLINGSTUENE

post@hallingstuene.no
Telefon: + 47 32 09 12 50
Fax: + 47 32 09 15 68

Noen av mine sterkeste matopplevelsene har jeg hatt hos Frode Aga på Hallingstuene Restaurant på Geilo, mye på grunn av at de lokalpatriotiske røttene mine er dypt plantet midt i tjukkeste bygda.

Og ikke minst at den snurrige og suverene kokken av guds smaksrike nåde, den selvoppnevnte underholderen og uberegnelige vitsemakeren, et utall ganger har fått latterdøra til å stå på vidt gap, som seg hør og bør en humørfylt halling.

Takk for at du tok mot til deg og dro i gang restauranten din 28. desember i 1988...

Og når jeg kommer på besøk til Halingstuene dine, vil jeg spise Hallingstuenes nevamat, rype på Hallingstuenes vis og varm kjærlighet, hjemmelaget vaniljeis. Bare så du er forberedt på det, Frode.

Hvem er så denne kokkelegenden på Geilo? Han så dagens lys i Ålvik i Hardanger for en hel haug med år siden. Han startet karrieren som gårdsgutt og kjøkkenhjelp på Maurset Hotel på Hardangervidda.

14 år gammel ble han så fasinert av kokkeyrket at han fortsatte innen faget. I 1988 kom han til Geilo og sammen med kona Berit ble de vertskap på den smakfulle og bonderomantiske restauranten Hallingstuene.

Frode 7.jpg
 

I godt over tretti år har de gledet fastboende og turister med sin kullinariske ferdigheter og uvanlige innslag på menyen.

Frode Aga har også vært kjøkkensjef ved Engebret Cafe i Oslo, og Sunnfjord hotell i Førde da han i 1984 ble kåret til mest elegante fiskerett ved akvakulturmessen i Verona. Så meldte han i 1988 overgang til Hallingstuene på Geilo som han fremdeles driver med sin kone Berit Anne Kongsvik, som han ble kjent med under kokkeutdannelsen i Åndalsnes.

I 1995 ble Frode Aga norgesmester i juging, og han ble rikskjendis i Kjell Fuglehaugs TV-programmet ”Antikviteter og snurrepiperier”. Som historieforteller er han uslåelig. Han har en mimikk som går Mr. Bean en høy gang og på sitt klingende hardangermål kommer poengene på løpende bånd.

Frode Aga flår rype 2.jpg
Frode Aga flår rype under et arrangement på Bardøla Høyfjellshotell. Foto: Øyvind Risvik.

Mellom 1998 og 2003 var han ofte i Kokkekamp under ledelse av Brita Garden, og i 2002 var han med i Kvelden før kvelden med Kjell Fuglehaug som programleder, og det var sammen med Kjell Fuglehaug han i 2004 startet i programmet Fra loft og kjeller.

I programmet Den store fisketuren reiste Frode Aga til Zimbabwe sammen med Per Ståle Lønning, Steinar Bastesen og Yngve Hågensen. I 2011 ble han nominert til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Han er storebror til kokken Jon Aga, som er viden kjent med sin restaurant på Nordlandsøya Vega.

Så fort de har fridager, hjelper kona Berit og døtrene Myrtel, Jade, Viel, Linde og Tale Heid Frode på kjøkkenet. - De er nærmest født på kjøkkenet, sier han. - Dette er ikke et yrke for de som ønsker et harmonisk familieliv, det er vel nærmest å regne som et kall.

Frode 3.jpg
Frode Agas kokebok Gjestemat.

Lam og ryper er nok Frode Agas store lidenskap, og ofte har han kje på menyen, spesielt ved påsketider.

– Kje er nydelig og magert kjøtt, fortsetter han, - det er førsteklasses på påskemenyen. Kjøttet har en ypperlig smak og er bra for både de som går på diett og de som ikke skal ha så mye fett. Det er sunn og god mat som er blitt mer og mer populært. 40-50 tusen kje blir slått ihjel hvert år fordi det ikke lønner seg å fore dem opp. Gilde belønner blant annet bøndene for at de skal la kje vokse opp. Ønsket er at de skal bli en naturlig del av det norske kjøkken.

- Kje er også meget velegnet til grillmat, sier Frode Aga. - Smaken er ikke så sterkt som lammekjøtt, det er mildere i smaken og mye mer delikat. Til kjeet serverer jeg potekake, en lokal potetlefse fra mine hjemtrakter. Potekaka er fire ganger større enn lomper, lagd på takke og forsiktig stekt. Og smaken, er aldeles herlig, det er kjeet verdig.

FRODES KJELÅR MED VÅRGRØNNSAKER

2 kjelår a 500 g

salt

nymalt hvit pepper

30 g smeltet smør

50  gulrotskiver

80 g løk i skiver

1 dl hvitvin

1 l brun kraft eller to pakker sjysaus

20 g potetmel

10-12 friske basilikumblader

Vårgrønnsaker

100 g vårgulrøtter, 100 g neper, 100 g asparges 100 g sukkererter

30 g smør, 1 l vann

Slik går du frem: Forvarm stekeovnen til 220 grader C. Krydre lårene med salt og pepper. Ha halvparten av smøret i passende langpanne og legg i skiver av løk og gulrøtter. Legg lårene på grønsakene og hell over resten av smøret.

Når lårene er brunet på den ene siden, snur du dem slik at de blir brune å den andre. Ha samtidig 2 dl vann i langpannen og overøs kjøttet regelmessig med stekesjyen. Samlet steketid ca 40 mintter.

Kok kraften ned til det halve eller følg anvisning på pakken om du bruker sjysaus.

Tilbered grønsakene. Del dem i passende biter. Kok gulrøtter og neper i ca 10 minutter, tilsett asparges og sukkererter og kok ytterligere 5 minutter.

Ta ut kjøttet og dekk med aluminiumsfolie. Hell hvitvin og sjysaus i lanpannen og la det hele koke i ca 5 mintter. Smak til med salt og basilikumblader

Server med nypoteter.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG HALLINGSTUENE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post