HANS-ERIK DYVIK HUSBY: Helvetes god grillmat

News_019732_Other_001

OSLO. Hans-Erik Dyvik Husby har droppet Hank von Helvete og Turboneger for å bli skuespiller og Norges store grillmester. (Dessverre døde Hans-Erik fra oss i november 2021. De unike oppskriftene hans vil leve videre).

Helvete 9.jpg

HELVETES GOD GRILLMAT. Tristessen er borte; grillfestene har overtatt. Du skal ha baller for å grille. Påtenningen, de bloddryppende kjøttstykkene, flammene, æren i å servere et stykke mørt, akkurat passe grillet biff – det er en jobb for menn. Det er kona Gro helt enig i.

Mange damer har latt seg imponere over en vellykket grillmester, for mannen griller for å imponere.

Det handler ikke bare om å vise seg frem. Det handler om å finne et mannefellesskap. Grillen er  det perfekte stedet hvor menn åpner seg for hverandre på sine egne premisser. Her er det ikke damene som styrer samtalen.

Jeg er villig til å stole på en annen mann med mitt liv hvis han har vist meg at han kan grille en skikkelig biff.

Helvete 1.jpg

Hans-Erik Dyvik Husby kom pliserte livshistorie med dop og fyll, heroin og kokain avsluttes på en lykkelig måte. Nå er han rusfri, og kan begynne å leve igjen.

Narkosuget er for lengst borte. Hver dag takker jeg for det livet jeg har fått. Måltidene vi deler er annerledes, helt annerledes, enn de jeg delte med ruskompisene mine. Tristessen er borte; grillfestene har overtatt.

Fra boken Helvetes god grillmat, utgitt på Improba forlag.

Hans-Erik Dyvik Husby

er kjent som den tidligere vokalisten i det norske hardrock- og punkbandet Turboneger. Han har hatt hovedrollen i musikalen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret og rollen som Cornelis Vreeswijk i filmen om hans liv. Den siste tiden har han turnert i Norge og Sverige med egne tolkninger av Vreeswijk og Johnny Cash. Han er også kjent fra TV-programmene Idol, Masterchef og Stjernekamp

Her får du fire av Hans-Erik Dyvik Husbys helvetes grilloppskrifter

Helvete 4.jpg

HYPER HØNE

Mens høna får seg en drøy omgang energidrikk i turbofart rett i gattet, nyter jeg min kalde øl som jeg drikker i store slurker.

2 hele kyllinger

2 bokser Lamborghini energidrikk

1, 5 dl olje

2 chili

3 fedd hvitløk

Oregano

Salt og pepper etter behov

Vann

Slik går du frem: bland olje, hvitløk, chili, oregano, salt og pepper med en stavmikser. Sett til side 1/3 av blandingen som brukes til pensling underveis før du marinerer kyllingene i blandingen.

Drikk opp halvparten av energidrikken, kutt av toppene på boksene og træ kyllingene fast på dem slik at de står stødig i en steikeform som du plasserer på en grill over direkte varme. Grill dem under lokk slik at de ikke blir svidd. Pensle kyllingene med oljeblandingen mens de grilles.

En stor kylling på over kiloen trenger en drøy time på grillen. Steketid ca 60-70 minutter.

Helvete 5.jpg

KLIPPFISK FROM HELL

Kjøp alltid klippfisk av beste kvalitet. Det er viktig når klippfisken er selve stjernen på bordet. Denne kommer dessuten fra Hell i Lofoten.800 g utvannet klippfisk

4 – 6 fedd finhakket hvitløk

3 ss olivenolje

Kvernet pepper

Frisk koriander

1 hakket fersk chili

Saften av sitron eller lime

Rucolasalat

Cherrytomater

Slik går du frem: Kjøp skinn- og beinfri fisk, og legg skivene i rikelig med vann et par døgn. Skjær fisken i serveringsstykker. Pensle skivene med olivenolje, dryss på nykvernet pepper, koriander og chili, og legg skivene på grillen.

Stek fisken på hver side i fem til åtte minutter, avhengig av tykkelsen. klippfisk er røff i smaken, og skal ha tilbehør med kraftig smak. Stekt hvitløk er perfekt, men også litt lime- eller sitronsaft gjør seg godt til den salte fisken. Rucolasalat med cherrytomater er også et hyggelig følge. Steketid fem til åtte minutter.

Helvete 7.jpg

BLOODY KØLLE

Du kødder ikke med en velhengt indrefilet som du bare venter på å sette tenna i. For disse møre godbitene krever sin mann fullt ut ved grillen.

2 indrefilet av okse/storfe

3 store paprika

3 håndfuller med sjampinjonger

Grovt havsalt

Slik går du frem: Filtene skal ligge i romtemperatur minst en halv time før steking. En time før grilling drysses de godt med grovt havsalt. Filetene stekes raskt på direkte varme, slik at kjøttet blir brunet og forseglet. Bruk steketermometer som skal vise 50 til 55 grader for rødt kjøtt, og 55 til 60 grader for rosa kjøtt.

Når kjernetemperaturen er riktig, legger du kjøttet til side og lar det hvile i 20 minutter mens du griller sjampinjonger og paprika. Husk at paprika skal stekes med skinnsiden ned. Kjøttet skjæres i store, gode skiver, og nytes sammen med tilbehøret. Steketid ca 30 – 40 minutter, avhengig av tempoeratur og hvor mye du vil ha stekt kjøttet.

Helvete 6.jpg

MAMMAS MARSHMELLOWS

Når smaksløkene roper om hjelp for å nullstille seg etter kveldens grillopplevelse, hender det jeg går for mashmellows. Verdens enkleste og aller søteste dessert.

8 marshmellows

4 grillpinner

Slik går du frem: Træ to-tre mashmellows på grillpinnen og gi dem en forsiktig omgang på grillen til de begynner å få farge og blir myke inni.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: MORTEN BENDIKSEN.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post