HARALD GAUTNEB: Min greske hemmelighet

Harald 1_edited

DRAMMEN. Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Med riktig hverdagskost kan du forebygge kreft og andre fryktede sykdommer og dermed leve et langt liv, sier Harald Gautneb, forfatteren av reise-, mat- og helseboken Greske hemmeligheter som forlenger livet.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 21g.jpg

-----

Harald 3.jpg
Grekene vi møtte fortalte sine hemmelighetene om å bli gammel. 108 år gamle Ioanna sverger til fjellte.

GRESKE HEMMELIGHETER SOM FORLENGER LIVET. Da Gautneb reiste sammen med sin tidligere kollega og fotografvenn Sven-Erik Røed til den greske øya Ikaria opplevde han at øyas spreke 100-åringer bruker naturens urtehage som sitt eget medisinskap, spiser seg akkurat passe mette, drikker god vin til maten og lever et langt, avslappet og bekymringsløst liv uten tanke på hva som skjedde i går. Nå er opplevelsene, maten de spiste, folka de møtte og hemmelighetene med øyboernes helsebringende kosthold samlet mellom to permer.

Prego Mobile AS

Vollsveien 70
1358 JAR
NORWAY
bestilling@pregomobile.no
mobilnr: +47 970 88 691

- På Ikaria vi fikk servert det beste de hadde å by på, og vi lot oss inspirere, sier Harald Gautneb. - De mange 100-åringene fortalte oss hvordan de levde et langt-, godt- og fremfor alt et lykkelig liv. I over 30 år har jeg reist Hellas på kryss og tvers, men aldri lagt spesielt merke til Ikaria, selv om øy ligger greit plassert mellom Samos og øst og Mykonos i vest.

Harald 2.jpg
Harald Gautneb og Sven-Erik Røed har laget kokeboka «Greske hemmeligheter som forlenger livet».

- De siste årene har jeg interessert meg for hvordan riktig kosthold kan reduserte og i best fall forhindre kreft og andre fryktede sykdommer. Sammen med ny forskning på Radiumhospitalet og en god støttespiller i lege Stig Bruset på Regnbuen Helsesenter på Liertoppen er urteplantenes fortreffelighet godt dokumentert. Stadig flere viser interesse for den høye levealderen på Ikaria, der innbyggerne er blant de lengstlevende i verden, forteller Harald Gautneb.

- Det ingen forstår er hvorfor urteplantene på øya inneholder tre ganger med antioksidanter enn på naboøyene, fortsetter Harald Gautneb. - Hundreårige gamle tradisjoner inkluderer urtene i deres helsebringende kosthold, der omtrent hver eneste familie har sin egen urtehage. Med et avslappet forhold til tid og sted, lever de fleste av øybeboerne et langt liv helt uten stress. De legger seg når søvnen kommer, og står opp når de våkner.

Visit 6.jpg

Med et kosthold basert på byttehandel, er heller ikke penger så viktig. Disse og mange andre hemmeligheter beskriver Harald Gautneb i tekstblokken først i boken. De siste 80 sidene gir deg enkle og helsebringende oppskrifter med faktarammer om den effekten urteplanter har på kroppen din. Forordet er skrevet av Stig Bruset.

- Vi har møtt fantastiske mennesker som bare har villet oss godt. De har åpnet sine hjem for oss, delt av sin mat og sine mattradisjoner, samt mat- og livsfilosofi som på mange måter er unik blant menneskene på Ikaria.  Da var det nærliggende å kalle boken for «Greske hemmeligheter som forlenger livet», forteller Harald Gautneb entusiastisk.

Harald 1.jpg
- På den greske øya Ikaria lever folk lengst i verden, takket være urtebasert kosthold, sier forfatter Harald Gautneb som dro på besøk til øya hvor folk glemmer å dø. 

Tidligere har forfatteren gitt ut to kokebøker sammen med Hank von Hell. Da var det kjøtt og store porsjoner som sto på menyen. De to har også utgitt krimboka «Syke Satan». Nå er fokuset et helt annet.  I tillegg har han gitt ut krimboken Liket i slottsparken i samarbeid med Audun Wickstrand-Iversen og Ulf Andrè Andersen.

- Jeg mener bestemt at «Greske hemmeligheter som forlenger livet» er aktuell som aldri før. Antall veganere har økt med 80 prosent på bare seks år, og det er en vegetarisk matrevolusjon på gang. Samtidig fylles dagligvarebutikker, spisesteder og kiosker opp med et stadig bredere utvalg av vegetariske produkter og matretter. 

- Det har derfor vært viktig for meg at alle ingrediensene og råstoffene jeg anvender i oppskriftene skal være å få tak i om du bor i Hammerfest eller på Lindesnes. Det gjelder også for kokeboken så fås kjøpt i nettbutikkene til Nordli, Ark, Haugen bok og ikke minst forlaget Prego Mobile som har hatt troen på prosjektet fra aller første dag, sier Gautneb.

Harald 5.jpg
Ris- og spinatsalat.

RIS OG SPINATSALAT

En frisk og syrlig spinatsalat som garantert kommer til å gjøre suksess. Og den er like god varm som avkjølt.

2 store rødløk, finhakket

3 hvitløksfedd, hakket

2 ½ kopp langkornet ris, kald

2 pakker fersk spinat, hakket

1-2 kopper vann

1 kopp fennikel, hakket

½ kopp god olivenolje

1 sitron, saft

havsalt og kvernet pepper etter smak og behag.

Slik går du frem: Ha i 4 spiseskjeer olivenolje i en stor stekepanne på medium varme. Stek rødløken i 8 minutter, deretter ha i hvitløk som stekes i 3 minutter. Ha så i risen som du røre forsiktig sammen med løk og fennikel i nye 3 minutter. Bruk gjerne tresleiv.

Fjern stilkene på spinatbladene og ha bladene i stekepannen. Stek under lokk, til bladene er «visne». Hell på vann sammen med olivenolje, dill, salt og pepper etter smak og behag. La alt koke forsiktig under lokk i 25 minutter. Sjekk et par ganger underveis at blandingen ikke går tørr. Ha i så fall mer vann. Før servering, hell på saften av 4 sitroner. Kan nytes både varm og avkjølt.

Fakta: Spinat er rikt på betennelsesdempende forbindelser og full av antioksidanter. Ved å spise spinat får vi i oss lutein som kan hindre tilfeller av hjerteinfarkt samtidig som lutein kan redusere fettlagrene i blodkarene. Siden det finnes store mengder med protein i spinat, vil den også ha veldig positiv effekt på kroppens forbrenning. Full av kalium kan spinat være nyttig for økning av blodtilførselen til hjernen. Det kan gi bedre hukommelse og konsentrasjonen.

Harald 4.jpg
Scampi i tomatsaus med chili og løk. - Vi tok den greske maten hjem, og fotograferte rettene i snøføyka på Geilo i minus 18 grader, sier Harald Gautneb.

SCAMPI I TOMATSAUS MED CHILI OG LØK

Denne spenstige småretten er like god som forrett, tapas eller som kveldssncks.

4 kopper rensede scampi, vakumpakket

8 ss olivenolje

4 rødløk, grovhakket

8 hvitløksfedd

½ kopp hvitvin

3 ss tomatpurè

4 bokser tomater, hakket

½ chili, finhakket

Selleriblader eller oregano (tørket)

½ kopp fetaost

Salt og kvernet pepper etter smak og behag.

Slik går du frem: stek løken i olivenolje på middels varme i ca 8 minutter. Tilsett hvitløk som stekes i 3 minutter. Hell i hvitvin, og la det koke inn til halv mengde. Ha i tomatpurè og tomater. Smak til med chili. Pass på at det ikke blir for sterkt. Skjær osten i terninger og bland ca halvparten av terningene i sausen sammen med rekene. Varm opp, men ikke kok. Dryss resten av osten over. Server gjerne med brød til.

Fakta: Chili er rik på capsaicin og på vitamin C, og dermed en kraft og antioksidant som kan bekjempe frie radikaler i kroppen og reduser tegn på aldring. En studie viser at de som spiser sterkt krydret mat seks til syv dager i uken, hadde 14 prosent lavere risiko for tidlig død enn personer som spiste krydret mat mindre enn en dag i uka. Folk som ofte spiste krydret mat, viste også en lavere risiko for å dø av kreft, hjertesykdom eller luftveissykdommer.

TEKST: ØYVIND RISVIK/ HARALD GAUTNEB. FOTO: SVEN-ERIK RØED. I SAMARBEID MED VESTLIA RESORT, GEILO.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post