JAN IVAR NYKVIST: Norges grillmester

Glød 2_editedx

NORGE. Jan Ivar Nykvist er Norges store grillmester. Prøv hans kveitefilet med grønnkål og eplesirup, reinsdyrfilet med grillet pære og ølsirup og en bringebærsuppe med grillet fersken og pisket limerømme.

Glød 1.jpg
 

GRILLMESTEREN. Med litt forberedelse inne på kjøkkenet, er det lettere å lykkes med den perfekte grillmaten enn du kanskje frykter og tror.

WEB: JAN IVAR NYKVIST.

Grillen gjør matlagingen gøy. Har du lyst på fantastiske grillmåltider, er dette boken for deg. Lag hele middagen på grillen og lær triksene av Norges grillmester.

Glød 5.jpg
 

JAN IVAR NYKVIST

Glød

Grillmaten som imponerer

Gyldendal 2015

Med denne boka skal tre ganger norgesmester i grilling og finalist i Norges Grillmester på TV2, Jan Ivar Nykvist, hjelpe deg med tips, triks og overkommelige oppskrifter som gjør deg til en grillmester! Med litt forberedelser inne på kjøkkenet, er det lettere å lykkes med den perfekte grillmaten enn du kanskje frykter og tror.

Jan Ivar Nykvist er utdannet kokk og lagleder for TEAM BARBIEQ. Han er tre ganger norgesmester og har en andre og en tredje plass fra Europamesterskapet i Grilling.

Her får du oppskrifter på hjemmelaget ketsjup og BBQ-saus, retter med kjøtt, fisk og grønnsaker, samt pizza, hamburgere og desserter på grillen. Jan Ivar gir deg også noen hemmelige og geniale tips som vil heve grillmaten din fra god til fantastisk!

Så: Fyr opp grillen og la deg inspirere!

Jeg vil visere dere at dere ikke trenger det dyreste utstyret eller den største grillen for å lage best grillmat i nabolaget. Det er ikke størrelsen på grillen det kommer an på, men hvordan dere bruker den.

Så: Fram med grillen, brett opp ermene, og ta sjansen.

Glød 3.jpg
 

KVEITEFILET

Kveite er ev mine favoritter, sier grillmester Jan Ivar Nykvist, - den tåler høy varme, og den tåler grill. Det eneste du må passe på når du skal grille kveite, er at du ikke griller for lenge. Da blir den tørr og nesten uspiselig. Så derfor: Bruk steketermometer!

600 g kveitefilet uten skinn

3 ss rapsolje

Salt og pepper

Eplesirup

6 dl frisk eplejuice’2 dl sukker

1 lime

8 stilker grønnkål

Kveite: Pensle kveitefiletene med rapsolje og krydre med salt og pepper. Grill kveitefileten på direkte varme til den har en kjerne temperatur på 45 grader C, da er kveitefileten saftig og perfekt.

Eplesirup: Kok eplesirup og sukker til det begynner å tykne. Husk at sirupen tykner mer når den blir kald. Avkjøl sirupen. Smak til med limesaft. Sirupen skal være både søt og syrlig.

Riv grønnkålen i grove biter og vend inn i eplesirupen. La grønnkålen marinere i 1 time før den serveres.

Servering: Server den grillede kveitefileten med marinert grønnkål og eplesirup. Topp kveita med kapers og rødløk som er vendt i olivenolje, salt og pepper. En skje med ørretrogn tilfører både litt ekstra salt og fantastisk farge til retten. Denne retten kan gjerne serveres med poteter som du baker i folie på grillen – med dill, smør og smør – til de de er møre.

VINANBEFALING

ZUCCARDI CONCRETO MALBEC.

En argentinsk vin som sitter perfekt til grillrettene. Har en sjarmerende og sommerlig friskhet med bærsmak som passer til grill, sol og sommer. Varenr 3412401. Kr 256.

Glød 4.jpg
 

REINSDYR YTREFILET

Dette er en festrett som passer perfekt til en kjølig høstkveld, sier Jan Ivar Nykvist. - Den har få elementer som sammen smaker fantastisk. Når du skal grille reinsdyrfilet er det viktig å tenke på at reinsdyr er magert kjøtt som trenger kjærlighet og omsorg. Pass på at ikke grilles for lenge, for da blir resultatet tørt og kjedelig. Så: Bruk steketermometer!

600 g ytrefilet av reinsdyr

2 faste pærer

1 ss finhakket timian

2 skiver sitron

4 ss meierismør

Rapsolje til pensling

Salt og pepper

Ølsirup

4 faste pærer

4 dl mørkt øl

2 dl brunt sukker

Kutt potetene og pærene i grove biter og legg i aluminiumsfolie med smør, timian, sitron, salt og pepper.

Legg aluminiumsfolien på indirekte varme til både potetene og pærene er myke. Dette tar ca 30 minutter.

Pensle reinsdyrfiltene med olje og krydre med salt og pepper. Grill kjøttet på direkte varme til det har en kjernetemperatur på 54 grader C. La hvile i 10 minutter før du skjærer i kjøttet.

Ølsirup: Kok øl og sukker til sukkeret er løst opp. Grill pærene på direkte varme de de har et fint grillmønster rundt det hele. Legg pærene i en form eller kjele som tåler grillen. Ha over ølsirupen og la formen stå på indirekte varme til pærene er helt myke. Dette tar ca 30 minutter.

Servering: Denne retten kan fint serveres både som en elegant tallerkenrett, men også som en rett du serverer fra et stort fat.

Hvis du vil heve denne retten enda et hakk, kan du gjerne ha noen grovhakkede pecannøtter som du har rister på en tørr panne like før servering.

Glød 6x.jpg
 

BRINGEBÆRSUPPE

2 kurver bringebær

4 dl vann

2 dl sukker

1 vaniljestang delt i to på langs

2 lime

Limerømme

2 dl god rømme (for eksempel fra Rørosmeieret)

½ dl sukker

Skallet av 1 lime

4 fersken

Suppe: Kok opp vann, sukker og vaniljestang i en kjele. La det koke til sukkeret har løst seg opp. Dra kjelen vekk fra varmen og tilsett 1 ½ kurv med bringebær.

Trekk plastfolie over kjelen og la stå på benken til den er avkjølt.

Sil suppen. Tilsett revet skall og saften fra limen.

Limerømme: Pisk opp rømme og sukker til en luftig krem. Vend inn revet limeskall.

Fersken: Del ferskenene i to og ta ut steinene. Grill ferskenene på direkte varme i 2-3 minutter på begge sider. Serveres varme i den kalde suppen med den piskede limerømmen.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: STIAN BROCH.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post