JEGEREN HARALD: Kongelig høstfest

Høst 4 - ryper_edited

SIKKILSDALEN. Den norske kongefamilien elsker å feriere på Prinsehytta i Sikkilsdalen. Her jakter kong Harald både rein, rype - og fisker ørret. Det er alltid velsmakende retter fra området rundt hytta når det kommer gjester på besøk. Prøv noen kongelige retter, du også.

Kongelige retter Blå 1d.jpg

KONGELIGE RETTER. Når det er høstferie trives den norske kongefamilien aller best i Sikkilsdalen i Jotunheimen.

Her ligger Prinsehytta, fjellhytta som ble bygd av svenskenes kong Gustav Adolf fordi han ønsket et sted i Norge han kunne være sammen med gode venner.

Den som besøker Sikkilsdalen for første gang, og som klatrer opp gjennom bjørkelia fra Prinsehytta og retning Sikkildalshorn vil bli overveldet av den vakre naturen.

For kong Olav var Sikkilsdalen en oase i tilværelsen. Den nåværende kongefamilien benytter enhver anledning til å besøke Prinsehytta og den viktigste tradisjonen er det såkalte Påskerennet.

Da kong Harald var liten gutt, var det mest spennende han visste å fiske i ”Lille-vannet” nedenfor Prinsehytta. Og første gang han var der, i 1945, satt lille-prinsen under hele togturen opp Gudbrandsdalen og tviholdt på en boks med meitemark som han hadde gravd opp på Skaugum.

Fangsten ble aldri dårlig og i hytteboka står det at fisken er ikke særlig stor, men den har utmerket kvalitet og er glimrende spisefisk.

Høst 9- kart.jpg

Fra Prinsehytta ser kongefamilien rett opp på høyfjellsplatået Heimdalshø og Sikkildalshornet, og i enden av ”Lille-vannet” stiger fjeltoppen Besshø mot himmelen.

De kongelige har gjennom årene benyttet området til både fiske, rein- og rypejakt.

Kong Harald er en ivrig jeger og det blir servert både selvfisket ørret, rein og rype når han kommer tilbake fra sine jaktturer. Når startskuddet for den årlige rypejakta går, er det en tradisjon at kong Harald inviterer til stort vennetreff i Sikkilsdalen. Mye av jaktuken går med til god mat og hyggelig samvær i Prinsehyttas storstue.

Høst 2 - Reinsdyrfilet Besshø.jpg
Reinsdyr Besshø.

REINSDYR BESSHØ

800 g indrefilet av rein

einebær

timian

1 dl portvin

Tilbehør:

kantarell, gulrot, rotselleri, kålrot, brokkoli og tyttebær.

Slik går du frem: Krydre filetene med einebær og timian. Brun filetene i pannen og sett dem deretter i ovn på 200 grader i 7 - 8 minutter. Ta filetene ut av ovnen og la dem hvile like lenge før du skjærer dem i skiver, litt på skrå av lengderetningen slik at du får store fine skiver. Lag reinsdyrsjy av brunet reinsdyrbein i omtrent 3 timer. Sil av kraften og kok ned til halvparten. Til sausen blander du 1 dl portvin og 3 dl kraft.

Tilbered med kantarellene. Lag gjerne små firkanter av kålrot, gulrot og rotselleri. Legg på en bukett brokkoli og dryss med friske tyttebær. Server med fløtegratinerte poteter.

Vinforslag

Dom Dinis Reserva 2001. En kraftig vin som du bare må forsøke til indrefilet av rein. Et godt utvalg med krydderdufter, blåbær, plomme, litt lær og lakris. Mye smak med andre ord. Vinen er rund og har en lang ettersmak.

Høst 1 - ryper_edited.jpg
Ryper Heimdalshø.

RYPER HEIMDALSHØ

2 ryper

2 spekkskiver

salt og litt kvernet hvit pepper

2 ss smør

1 ss einebær

noen skiver brunost

Saus:

1 dl melk

2 dl seterrømme

2 dl kremfløte

ca 1/ 2 – 1 l vann

4 ss hvetemel

4 ss smør

salt og pepper

timian

Slik går du frem: Ta de stekeferdige rypene og trekk skinnet forsiktig fra hals og bryst. Spekk bryststykket med strimler eller tynne skiver av spekk og trekk skinnet forsiktig på plass igjen. Bind opp vinger og bein med bomullshyssing. Brun rypene, helst i en jerngryte, til de er lyse brune. Brun også innmaten. Tilsett litt salt og hvitt pepper.

Tilsett så mye vann og melk at det blir nok saus. La rypene småsurre i gryten i 1 1/ 2 – 2 timer. Bruk lokk. Snu rypene av og til og drypp fløte over. Ha i noen einerbær, litt timian og noen skiver brunost. Ta fra brystfiletene og server to bryst pr person. Hold rypene varme. Sil sjyen og lag en fyldig saus. Tilsett fløte og litt rømme etter smak. Smak til med litt krydder.

Hakk den brunede innmaten og ha i sausen. Server med stekte poteter og nyrørte tyttebær, og rå eller lettkokte grønnsaker.

Vinforslag

Dom la Bastide Syrah 2003. Her dufter det blåbær og en snev av fjellets krekling, med et snev av lakris. En fast og fin vin som kler fjellfuglen særdeles godt.

Høst 3 - Ristopp Sikkildalshorn.jpg
Ristopp Sikkildsdalshorn.

RISTOPP SIKKILSDALSHORN

8 dl langkornet ris

1 1/ 2 l vann

salt

ca 1/ 2 l nyrørte tyttebær

2 dl rømme

litt sukker

Slik går du frem: Kok risen ca 20 minutter og avkjøl den til den er blitt kald og stiv. Fyll risen i små glass, ca 5 cm høye. Velt hvert glass over på en asjett. Anrett de nyrørte tyttebærene rundt ”ristoppen”. Legg et par rømmeklatter på hver tallerken. Litt sukker kan også være nødvendig.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RAGGE STRAND. Oppskriften på Reinsdyr Besshø, Ryper Heimdalshø og Ristopp Sikkilsdalhorn er hentet fra boken Kongelige retter – og kongelige minner av Øyvind Risvik og Ove Aasen.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.