
DRAMMEN. Det blir ingen jul uten den berømte julebaksten. Her har du fire oppskriftene du kan prøve deg på. Bli med Grete og Aud på julens aller koseligste julekakebakeforberedelser. Oppskrifter: Grete Eriksen.
KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT
-----

JULEBAKSTEN. Det er så norsk som det går an å få blitt, det at syv slag kaker skal bakes til jul. Syv forskjellige sorter, pluss tre til, av små og tørre kaker kan virke både sært og slitsomt. Hvilke slag, ja, det varierer fra sted til sted, fra familie til familie. Det eneste vi kan si er at det ikke blir jul om huset ikke dufter av serinakaker, sandkaker, biscotti og Sarah Bernard.

SERINAKAKER
1 stk. sammenvispet egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
150 g smør
100 g sukker
Pensling og dryss:
1 stk. sammenvispet eggehvite
1 dl hakkede mandler
Slik går du frem: Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en egen bolle. Smuldre inn smør i blandingen.
Tilsett sukker og sammenvispet egg. Bland til du har en fast deig. Sett deigen kaldt, gjerne natten over. Det er enklere å arbeide med kald deig.
Rull deigen til en pølse og bruk kniv til å skjære like store emner, ca. 30 stk. Form deigemner til kuler og legg dem på et bakepairkledd stekebrettet.
Trykk kulene lett ned med en gaffel, pensle med lett sammenvispet eggehvite og dryss på hakkede mandler. Stek midt i stekeovnen på 200 °C ca. 10 minutter, til de har fått en lys gyllen farge. Avkjøl på rist.

SANDKAKER
100 g skåldede mandler
250 g hvetemel
200 g romtemperert smør
1 stk. egg
100 g sukker
ca. 2 ss flytende margarin eller smeltet smør til pensling
Slik går du frem: Mal skåldede mandler på en mandelkvern eller i en foodprosessor.
Smuldre mel og smør sammen i en bolle. Ha i den malte mandelmassen, egg og sukker. Bland deigen godt sammen, dekk til bollen med plastfolie og la deigen hvile ca. 1 time i kjøleskap.
Sett stekeovn på 175 °C. Pensle sandkakeformer godt med flytende margarin, gjerne to ganger.
Trykk deigen ut i formene. Stek kakene midt i stekeovn i 10-15 minutter. Avkjøl kakene helt før de tas ut av formene.

BISCOTTI
150 g smør
300 g sukker
Revet skall av 1 appelsin
3 egg
150 g mandler
100 mørk kokesjokolade
6 dl hvetemel
3 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
Slik går du frem: Rør smør og sukker godt sammen. Bland alle ingrediensene. Del deigen i fore og rull til pølser. Legg på bakepapir og trykk litt flate.
Stek midt i ovnen ved 180 grader C i ca 25 min. Skjær i smale skiver på skrå. Legg dem tilbake på stekebrettet og stek i 10 min til. Avkjøl på rist og oppbevar tørt.

SARAH BERNARD I LANGPANNE
Mandelbunn:
350 g mandler
50 gram salte peanøtter
2 ts bakepulver
6 eggehviter
300 g sukker
Sjokoladekrem:
250 g smør, romtemperert
200 g melis, siktet
6 stk eggeplommer
1,5 ss kakao, siktet
2 ts vaniljesukker, siktet
Sjokoladetrekk:
200 g mørk kokesjokolade, i biter
2 ss smør
1 lime (valgfritt)
Slik gjør du:
Slik går du frem: Start med mandelbunnen: Forvarm ovnen til 180˚C. Gni langpannen med litt smør og kle med bakepapir. Smøret sørger for at papiret ligger stødig i formen.
Kjør sammen mandler, peanøtter og bakepulver i en food processor til alt er finmalt. Du kan bytte ut peanøttene med mer mandler dersom du ønsker det.
Bruk kjøkkenmaskin og pisk eggehvitene til de begynner å skumme. Sørg for at bollen er helt ren, ellers vil ikke eggehvitene stivne skikkelig.
Tilsett litt og litt sukker mens maskinen går, til du har en stiv og fin marengs.
Vend nøtteblandingen sammen med marengsen til alt er godt blandet. Fordel massen i et jevnt lag utover langpannen.
Stek på rist midt i ovnen i 25-30 minutter. La mandelbunnen bli værende i formen til den er helt avkjølt (ev. sett formen i kjøleskapet).
Sjokoladekrem: Pisk smør og siktet melis sammen til en luftig krem.
Tilsett eggeplommene og visp til alt er godt blandet.
Visp inn siktet kakao og vaniljesukker.
Fordel smørkremen jevnt utover den avkjølte mandelbunnen. Dekk til og sett i kjøleskapet et par timer (eller i frysen 1 time).
Sjokoladetrekk: Smelt sjokolade og smør forsiktig over vannbad.
La sjokoladen avkjøles litt før den helles over den kalde kaken. Hvis sjokoladen er for varm vil smørkremen kunne smelte.
Riv litt limeskall over sjokoladen. Limeskallet setter en ekstra frisk smak på den mektige kaken. Sett kaken kaldt igjen, til sjokoladetrekket har stivnet.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ARILD ERIKSEN OG ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: GRETE ERIKSEN.