KAFFESTUGGU: Røros og det romantiske spisestedet

IMG_8806_edited_edited_edited

RØROS. Vi sitter på historisk grunn. Vi er på et av Røros` mest romantiske spisesteder. Vi er i restauranten Kaffestuggu. Et intimt lokale med lukt og smak og intime detaljer – og bergmannens smakfulle meny.

KLIKKANNONSE VERTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300l.gif

 -----

Kaffestuggu 3.jpg

KAFFESTUGGU. Kaffestuggu er et rom som utstråler en litt nygammel romanse. Uten de obligatoriske hvite dukene på bordene og med servitøren Anne-Lise Løken som er av det rutinerte og vennlige slaget. Rask kommer hun med Kaffestuggus historie, meny og anbefaling.

KAFFESTUGGU

Bergmannsgata 18, 7374 Røros, Norge

(+47) 72 41 10 33
post@kaffestuggu.no

Den historieinteresserte Anne-Lise deler spennende Røros-historie med oss gjestene. Dette er en restaurant med mange stamkunder, og de fleste av dem småpratet gjerne med servitøren. Det hele er avslappet og uformelt.

Den lille restauranten med det gammeldagse navnet Kaffestuggu, er en institusjon på Røros. Hit kommer folk når de skal slå av en prat, diskutere forretninger, nyte gammel Røroshistorie og spise slik bergmannen en gang spiste.

Kaffestuggu 7.jpg

Tankene vandrer raskt til gamle Røros. Fra den gang gruvearbeider Zacharias Olsen satte opp sitt beskjedne lille gårdsbruk her på 1600-tallet. Historien er mer enn denne beskjedne gården. Dramatikken toppet seg da svenskene brant ned nesten hele Røros i 1678 og 1679. I 1748 ble gården solgt til hytteskriver Peder Dybdal i 17 og ble kalt Dybdalsgården.

Bergstadens Vels Kaffestuggu ble etablert i 1926 og den vakre ærverdige gården var den siste av tre gårder som hadde bakgården ut mot den ene den gaten, den berømte og fargerike Kjerkgata, og hovedhuset mot den mer forsiktige Bergmannsgata. Kaffestuggu ble riktignok høytidelig åpnet litt lenger opp i gaten i 1915, men 1926 ble Kaffestuggu flyttet der den ligger i dag. Og der trives den best.

ferdig_IMG_3708_edited.jpg

Vi får likevel følelsen av noe storslått og aldrende i Kaffestuggu. Det er klassisk atmosfære, det er tydelig at vi er midt i verdensarven, midt i en av verdens vakreste byer. Det er tømmervegger og steingulv, det er flott og fargerikt samtidig som det er forsiktig og uformelt. Fargene er som den gang, nesten litt utradisjonelt til Røros å være. Men her bærer det preg av at eierne ikke er småfolk, her holdt de kondisjonerte til.

Heldigvis er gruvesamfunnets tradisjon fulgt med både respekt og mye gjestfrihet. Det er fantastisk med slike tradisjoner, spesielt når menyen viser frem det som bergverksmennene i hin hårde dager spiste.

Sympatisk er drikkeforslagene, også, med akevitt fra Røros og An-Magritt-øl til surpølse og skjørostkrem. Kaffestuggu er ikke en high society restaurant, det er ganske enkelt en av Røros aller beste restauranter – med bergmannens historie i veggene.

Kaffestuggu 8.jpg

SURPØLSE/ SURPØSJE

Surpølse er en gammel rett fra Røros og Nord-Østerdalen. Hvordan den lages varierer fra gård til gård. Men hovedprinsippet er at restekjøtt og innmat fra sau blandes med byggryn, krydder, salt og fett, for så kvernes og stappes i naturtarmer. Så blir pølsene hengt opp på et varmt sted til surning en ukes tid eller så.

2,5 kg elg kjøtt, kokt og malt

2,5 kg lammkjøtt, kokt og malt

1 kg talg kokt og malt

1 1/2 kg byggryn, lagt i bløt i kaldt vann natten over

2 liter mjølk

1 liter oksekraft

1 ts allehånde

1 ts nellik, malt

1/2 ts ingefær, malt

1 ts pepper, malt

5 ss salt

Slik går du frem: Hell vannet av byggrynene og kok grynene til grøt i mjølk og kjøttkraft. Når grynene er møre, blandes kjøtt og fett inn. Tilsett krydder ogt salt etter smak. Avkjøl kjøttgrøten og stapp den i tarmer ved hjelp av pølsetapper. Kok pølsene i forsiktig i vann. Ikke så varmt at skinnet sprekker. Heng pølsene på tørt til surning i romtemperatur 3-4 døgn. Frys så pølsene.

Ved servering stekes pølsene i sitt eget fett. Pølsene spises varme med kokt kålrot og potet til.

 

VINANBEFALING

Lupi Reali Montepulciano d`Abruzzo - kr 120.

En lett og frisk vin med duft av kirsebær og plomme. middels fyldig og bløte tanniner som kler en Surpølse.

Kaffestuggu 9.jpg

SKJØROST MED BÆRSAUS

Skjørost er en ferskost laget av syrnet skummet mjølk og mjølkesyrekultur, helt uten andre tilsetninger. Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur. Surmjølksostene har røtter tilbake til vikingtida og ble brukt lenge før søtmjølksostene som er vanlige i dag.

I Røros-traktene serveres skjørost tradisjonelt med rømme eller tjukkmjølk og litt sukker på, vanligvis som tilbehør til spekemat.

Skjørostkrem:

2 dl kremfløte

300 g skjørost

3 ss sukker

Frø fra 1/4 vaniljestang

 

Blåbær- og tyttebærsaus:

400 gram blåbær og tyttebær

0,5 dl vann

80 g sukker

1 ss sitronsaft

Slik går du frem: Pisk krem av fløte og sukker, og bland inn skjørosten. Kok sammen sausingrediensene i cirka fem minutter, og miks deretter med hurtigmikser. Dander kremen i små kopper eller glass, og topp med bærsausen. Server. 

 

OPPLEV RØROS

HER MÅ DU BO: RØROS HOTELL er et enestående utgangspunkt for spennende opplevelser i Bergstaden. 

DETTE MÅ DU OPPLEVE: Olavsgruva er en vandring gjennom 300 års bergverkshistorie og Røros kirke, Bergstadens Ziir, som sto ferdig i 1784 og troner majestetisk over trehusene.

HER MÅ DU HANDLE: LYSGAARD KERAMIKK med et bredt utvalg av brukskeramikk og skulpturer.

DETTE MÅ DU LESE: JOHAN FALKBERGETS romatriologi Christianus Sextus.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG KAFFESTUGGU.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post