KONG OLAV: Elsket seiling og lammefrikasse

Lammefrikasse1_edited

OSLO. Fremover vil jeg presentere kongelige retter fra boken av samme navn. Rettene er rekonstruert av kjøkkensjef Ove Aasen, og jeg er helt sikkert på at du får lyst til å lage dem hjemme på ditt eget kjøkken. Denne gangen får du historien om kong Olavs lammefrikasse.

Kongelige retter Blå 1a.jpg

KONGELIGE RETTER. Kong Olav likte seg best når det var ruskete vær og mye vind og sjø. Han hadde alltid med seg niste, lammefrikasse, i en kjele, pakket i en liten kasse og isolert med treull

Uansett hvor dårlig været var, stilte kong Olav til start. Og han ga aldri opp under seilasen. Når seilerkollegene kom med sine nistepakker med brunost, kom kong Olav altså med sin kjele med lammefrikasse.

En kald og ufyselig april i midten av femtiårene, skulle kronprins Olav ut og trene før sommerseilasen satte inn. Det var regnbyger og snøbyger om hverandre.

Da båten kom tilbake til Dronningen, Kongelig Norsk Seilforenings lokaler i Frognerkilen i Oslo, lurte en eldre mann på om det var forsvarlig å seile i et så ufyselig vær.

- Deres Kongelige Høyhet, seiler dere i dette været? Hele Huk Aveny er jo full av sne…

Olav var raskt ute med svaret: - Vi seiler da ikke i Huk Aveny!

Kong Olav var ikke bare en ivrig kappseiler. Han elsket å ta med seg familien og lete seg frem etter kartet i ukjent farvann.

Han tok også aktivt del i det daglige arbeidet om bord. Og barna måtte stue vekk soveposene sine og hjelpe med å rydde opp. Det var viktig at alt skulle være i orden og på plass før frokosten.

Kronprinsesse Märtha sørget alltid for det som trengtes av bestikk. Og hun lage maten. På en alminnelig gasskoker med to bluss greide hun å få i stand to retter med poteter og grønnsaker.

Lammefrikasse1.jpg
Lammefrikasse.

KONG OLAVS LAMMEFRIKASSE

2 kg lammekjøtt fra nakke, bog eller bryst.

Til koking:

3-4 gulrøtter

2 purreløk

Ca 1 ts salt år liter vann

1 ts hel pepper

Saus:

2 ss smør

6 ss mel

1 – 1 ½ - 2 l sjy/kraft fra kjøttet

2 - 2 ½ kremfløte

1 eggeplomme

Salt

Nykvernet hvit pepper.

Slik går du frem: Rens lammekjøttet helt rent for brusk, skinn og slintrer. Skjær det deretter i passende små stykker.

Legg kjøttet i en kjele og fyll opp med kaldt vann. Legg gjerne i et par purreløk for å gi kraften en frisk smak.

Skum av hele tiden mens kjøttet koker. La kjøttet koke akkurat så lenge at det blir mørt, ca 1 – 1 1/2 time.

Sil av kraften som skal brukes til saus.

Smelt smøret og rør inn melet. Spe med kraften, og la sausen koke noen minutter. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.

Skjær staver av gulrot, persillerot og sellerirot.

Kok dem knapt møre i lettsaltet vann.

Gi sausen et oppkok igjen. Bland eggeplommen og fløten med litt saus i en kopp og hell dette langsomt i sausen under stadig omrøring.

Legg opp kjøttet på en tallerken og hell over saus.

Anrett grønnsakene og server med oppklippet persille og kokte poteter.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RAGGE STRAND. Oppskriften på kong Olavs lammefrikasse er hentet fra boken Kongelige retter – og kongelige minner av Øyvind Risvik og Ove Aasen.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.