KONG OLAV ELSKET NORSK HUSMANNSKOST: Kjøttkaker og lammefrikasse

Kjøttkaker 3x

OSLO. Kong Olav døde 17. januar 1991 og ble født 2. juli 1903. Han ble døpt Alexander Edward Christian Frederik og var Prins av Danmark. Han var to år gammel da hans far, daværende prins Carl, ble norsk konge i 1905. Da fikk Kronprinsen navnet Olav. Underveis ble han både seilerkonge, fest- og hverdagskonge. Når han var på seiltur med gutta hadde han med seg lammefrikasse og på dimmefesten på Trandum ble han servert kjøttkaker med brun saus.

Kongelige rettera.jpg

KONGELIGE RETTER. Jeg møtte Hans Majestet et par ganger, uten at jeg gjorde nevneverdig inntrykk på det som den gang var folkekongen vår. Om ikke annet fikk jeg greie på at han likte seg best når han seilte i ruskete vær og mye vind og sjø i seilbåten sin. Uansett vær stilte han opp. Han spiste aller helst lammefrikasse, i en kjele, pakket i en liten kasse og isolert med treull.

En kald og ufyselig april i midten av femtiårene, skulle kronprins Olav ut og trene før sommerseilasen satte inn. Det var regnbyger og snøbyger om hverandre.

Da båten kom tilbake til Dronningen, Kongelig Norsk Seilforenings lokaler i Frognerkilen i Oslo, lurte en eldre mann på om det var forsvarlig å seile i et så ufyselig vær.

- Deres Kongelige Høyhet, seiler dere i dette været? Hele Huk Aveny er jo full av sne…

Olav var raskt ute med svaret: - Vi seiler da ikke i Huk Aveny!

Kong Olav var ikke bare en ivrig kappseiler. Han elsket å ta med seg familien og lete seg frem etter kartet i ukjent farvann.

Kong O 5a_edited.jpg
Faksimile fra boken Kongelige retter (Genesis forlag).

Han tok aktivt del i det daglige arbeidet om bord. Og barna måtte stue vekk soveposene sine og hjelpe med å rydde opp. Det var viktig at alt skulle være i orden og på plass før frokosten.

Kronprinsesse Märtha sørget alltid for det som trengtes av bestikk. Og hun lagde maten. På en alminnelig gasskoker med to bluss greide hun å få i stand to retter med poteter og grønnsaker.

Når kong Olav trente før en konkurranse. Hadde mannskapet som regel med seg lammefrikasse – i en kjele som var pakket ned i en liten kasse og isolert med treull.

Kronprins Olav ble servert kjøttkaker da han feiret myndighetsdagen, på Trandum, hvor han tjenestegjorde som sersjant.

Tidlig på morgenen kom tre smilende kokker med sine hvite hatter, marsjerende inn i kronprinsens brakke. Høytidelig overrakte de de ham en diger kringle, som de hadde brukt hele natten på å bake.

På ettermiddagen fikk mannskapet på Trandum ekstraforpleining og en riktig festmiddag. De ble servert kjøttkaker med kål og tyttebær.

Lammefrikasse1a.jpg
Lammefrikasse.

KONGENS LAMMEFRIKASSE

2 kg lammekjøtt fra nakke, bog eller bryst.

Til koking:

3-4 gulrøtter

2 purreløk

Ca 1 ts salt år liter vann

1 ts hel pepper

Saus:

2 ss smør

6 ss mel

1 – 1 ½ - 2 l sjy/kraft fra kjøttet

2 - 2 ½ kremfløte

1 eggeplomme

Salt

Nykvernet hvit pepper.

Slik går du frem: Rens lammekjøttet helt rent for brusk, skinn og slintrer. Skjær det deretter i passende små stykker.

Legg kjøttet i en kjele og fyll opp med kaldt vann. Legg gjerne i et par purreløk for å gi kraften en frisk smak.

Skum av hele tiden mens kjøttet koker. La kjøttet koke akkurat så lenge at det blir mørt, ca 1 – 1 1/2 time.

Sil av kraften som skal brukes til saus.

Smelt smøret og rør inn melet. Spe med kraften, og la sausen koke noen minutter. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.

Skjær staver av gulrot, persillerot og sellerirot.

Kok dem knapt møre i lettsaltet vann.

Gi sausen et oppkok igjen. Bland eggeplommen og fløten med litt saus i en kopp og hell dette langsomt i sausen under stadig omrøring.

Legg opp kjøttet på en tallerken og hell over saus.

Anrett grønnsakene og server med oppklippet persille og kokte poteter

Kong O 3.jpg
Kjøttkaker Trandum.

KJØTTKAKER TRANDUM

500 g kjøttdeig, 1 ts salt, ¼ ts pepper, 1 ts muskat, 2 ss potetmel, 2-3 dl melk eller vann, smør til steking.

Slik går du frem: Rør sammen kjøttdeigen med saltet slik at deigen blir seig. Tilsett pepper, muskat og potetmel og rør kraftig. Spe med litt væske om gangen til alt er rørt godt ut.

Form små boller med to spiseskjeer dyppet i vann. Trykk dem litt flate i pannen.

Stek kjøttkakene til de er pent brune på hverside. Etterstek på lav varme i ca 10 minutter til de er gjennomstekte.

Server kjøttkakene med løk, brun saus, kokte poteter, kålstuing eller fersk kål og tyttebærsyltetøy.

Brun saus

Sausen lages lettest ved å jevne skyen fra pannen med et par teskjeer smør og et par teskjeer hvetemel (bland med litt vann i et glass og lag jevning). Skulle fargen på sausen bli litt lys kan du ha ilitt sukkerkulør eller soya.

Løk

Skjær løk i tynne ringer og brun i smør. Når du har lagd kjøttkakene på tallerkenen, legger du løkringene over. Kok opp pannen med litt vann og smak sjyen til med litt pepper.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RAGGE STRAND. Oppskriften er fra boken Kongelige retter av Øyvind Risvik, Ragge Strand og Ove Aasen.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post