KONG OLAVS KAKAO: Barnefest på Skaugum

Kong Olav kakao 2x_edited

DRAMMEN. Kronprins Olav serverte alltid varm sjokolade med krem når det var barnebursdager på Skaugum. En gang skjedde det noe helt uventet.

Kongelige retter Blå 1e.jpg

KONGELIGE RETTER OG KONGELIGE MINNER. Kronprins Olav var alltid aktivt med når barna hadde barneselskap, Prinsesse Astrids fødselsdager ble feiret på Slottet. Ragnhilds ble feiret på Bygdøy Kongsgård. Og prins Haralds fødselsdager ble feiret på Skaugum.

På Slottet var det alltid stor oppdekning med kaker og den kongelige spesialiteten, sjokolade med krem.

En gang skjedde det noe helt uventet – og uhørt. Sjokoladen ble servert uten krem. Kronprins Olav ble veldig opphisset. Han hadde en uvane, han ble barnslig sint over slike bagateller.

Og nettopp dette skjedde under denne bursdagen. Krem på sjokoladen hadde det alltid vært i bursdager i hans familie. Og slik skulle det være nå også. Kronprinsesse Märtha forsøkte å berolige ham. Uten å lykkes.

Tilslutt måtte ”husmor” inn på kjøkkenet for å vispe krem.

Kong Olav kakao 1x.jpg
Faksimile fra boken Kong Olav. Norges konge (1957). Kronprins Olav, kronprinsesse Märtha og barna Astrid, Ragnhild og dåpsbarnet Harald.

Kronprins Olav var svært gled i barna sine. Han lekte med dem, spilte spill og tok dem med på mange fine turer.

Kong Olav kakao 3x.jpg

Det var aldri nei i hans minn når Astrid, Ragnhild eller Harald kom til ham for å få hjelp.

En journalist spurte en gang kong Olav om han var fristet til å bry seg med sine barnebarns oppdragelse.

- Nei, barneoppdragelse legger jeg meg aldri opp i, svarte han med sin karakteristiske latter.

- Den slags er jeg ferdig med!

Men så la han til: - Jeg forbeholder meg likevel retten til å skjemme dem bort.

Kronprins Olav serverte alltid varm sjokolade med krem når det var barnebursdag. Det var en tradisjon han aldri vek fra.

Kong Olav kakao 2x.jpg
Kongelig kakao med krem.

KONGELIG KAKAO MED KREM

1 plate Dronning kokesjokolade

½ dl vann

1 l melk

3 dl kremfløte

reven sjokolade

Slik går du frem: Brekk sjokoladen i biter og kok dem opp sammen med vannet på svak varme. Rør til all sjokoladen er smeltet. Tilsett melk og kok opp under omrøring. Server den varme sjokoladen med krem og litt revet sjokolade.

TEKST: ØYVIND RISVIK. MATFOTO: RAGGE STRAND. Faksimile fra boken Kong Olav. Norges konge (1957). Oppskriften er fra boken Kongelige retter og kongelige minner av Øyvind Risvik, Ove Aasen og Ragge Strand.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post