
DRAMMEN. Kronprinsesse Märtha døde i dag, 5. april i 1954, etter 25 år som kronprinsesse. Hun var en racer på kjøkkenet og lagde de deiligste retter til barna Ragnhild og Astrid og mannen Olav.

KRONPRINSESSE MÄRTHA OG MATEN. I boken Kongelige retter finner vi kronprinsesse Märthas lidenskapelige matvaner.
Hun elsket å lage svenske kjøttboller, mortensgås, karameller og peppermyntestenger, og var en stor soppsanker. Hennes største spesialitet var en portvinskake med marsipan og glaserte frukter.
Kronprinsesse Märthas kake er festkaken over alle kongelige festkaker...
En annen av Märthas spesialiteter var dessertkake, portvinskake, som alle i familien elsket.
«Hun var rene eksperten på marsipan og glaserte frukter» har Astrid fortalt i boken «Astrid – prinsesse av Norge": Hun laget også peppermyntestenger som hun kuttet opp til sukkertøy. Særlig husker jeg karamellene hennes. De var verdens beste.

Gjennom hele sommeren var kronprinsesse Märtha og barna på sopptur.
Kunnskapen om skogens delikatesser hadde hun med seg fra Sverige. Hun lærte prinsesse Astrid og Ragnhild nøye hvordan de skulle skille de uspiselige fra de spiselige, de gode fra de vonde. Hun forklarte hva slags terreng de vokste i og hva de forskjellige sortene het.
Det var bare et problem. Kronprinsesse Märtha lærte døtrene de svenske navnene på soppene. Derfor oppsto det full forvirring den dagen Astrid og Ragnhild selv skulle lære sine barn om sopp.
Kronprins Olav var ingen lidenskapelig soppsanker. Men han var svært fornøyd med de deilige sopprettene hans kone kunne trylle frem.
"Et edelt og godt menneske forsvinner aldri helt, selv om det det må lide alt levendes skjebne og dø", skrev Alle Kvinner i sitt minneord. "Hun var en huslig kone for Olav og trivdes på kjøkkenet sammen med døtrene Astrid og Ragnhild".

OMELETT MED SKOGSOPPSTUING
400 g skogsopp som kantareller, piggsopp eller steinsopp, 1 ss smør, 3 dl rømme, 2 ss soyasaus, persille og salt og pepper.
Selve omeletten: 10 egg, 1 dl fløte og salt og pepper.
Slik går du frem: Rens soppen godt, men vær forsiktig med å vaske den. Skjær den opp i passende biter.
Fres soppen i smør.
Tilsett rømme og kok på sterk varme til stuingen er passe tykk.
Smak til med salt, pepper, persille og soyasaus.
Visp sammen egg og fløte og smak til med pepper og salt.
Stek omeletten gyllen og legg på soppstuingen.
Server med brød og frisk grønn salat ved siden av.

KRONPRINSESSENS PORTVINKAKE
5 eggeplommer, 175 g sukker, 4 ss sterk kaffe, 80 g malte valnøttkjerner, 5 ss potetmel, 5 eggehviter.
Kremen: 2 dl fløte, ½ dl sterk kaffe, 1 egg, 1 ss potetmel, 4 ss sukker
Glasuren 5 dl melis, 4 ss sterk kaffe eller portvin
Pynten: 250 g marsipan.
Slik går du frem: Pisk eggeplommene og sukkeret til det blir en tykk og lys eggedosis.
Spe med sterk kaffe, men ikke så mye at eggedosisen blir tynn. Ha i malte valnøttkjerner. Pisk hvitene stive og vend dem forsiktig i.
Strø potetmel på og rør alt forsiktig til røren blir jevn. Smør en springform, 24 cm i diameter og hell røren i.
Stek kaken ved 175 grader C i 20-25 minutter. Avkjøl.
Bland ingrediensene til kremen i en kjele og varm den over forholdsvis svak varme til den koker opp og tykner. Rør godt hele tiden. Den blir glatt og fin hvis man rører av og til mens den står til avkjøling.
Skjær kaken i tre bunner. Legg den avkjølte tynne kremen mellom bunnene.
Glaser kaken med kaffeglassur som bør være som tynn krem. Tilsett portvin om du ønsker det.
Farg en tredjedel av marsipanen rosa og resten med grønn konditorfarge. Kjevle den rosa marsipanen ut og skjær den som små roseknopper.
Den grønne marsipanen kjevles ut og legges som blader rundt rosene.

TEKST: ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER VED OVE OLSEN FRA BOKEN KONGELIGE RETTER - OG KONGELIGE MINNER. FOTO: RAGGE STRAND.