LILLEPRINS HARALDs LIVRETT: Stekt ørret Store-vannet

Ørret Store-vannet 1_edited

SIKKILSDALEN. Fremover vil jeg presentere kongelige retter fra min bok av samme navn. Rettene er rekonstruert av kjøkkensjef Ove Aasen, og jeg er helt sikkert på at du får lyst til å lage dem hjemme på ditt eget kjøkken. Denne gangen får du prins Haralds stekte ørret fra Store-vannet i Sikkilsdalen.

Kongelige retter Blå 1.jpg

KONGELIGE RETTER. Det mest spennende prins Harald visste var å isfiske på vannet nedenfor Prinsehytta i Sikkilsdalen. Første fisketuren etter krigen var allerede i 1945.

Det første mamma Märtha og åtte år gamle Harald gjorde da de kom frem til hytta i Sikkilsdalen, var å dra ned til Store-vannet.

Den første turen nordover etter at familien kom hjem fra Amerika i 1945, gikk med tog. Under hele turen satt Harald og tviholdt på en boks med meitemark som han hadde gravd opp på Skaugum.

Endelig skulle han prøve fiske i Store-vannet igjen.

Med mark, isøks og snører dro han og kronprinsesse Märtha ned på det islagte vannet.

Men det viste seg at isen var alt for tykk. De forsøkte fiskelykken i elveoset isteden. Det var dårlig med bett der, også. Vannet var ikke dypt nok.

Kong Harald 2 Foto Jørgen Gomnæs  Det kongelige hoff_edited.jpg
Lilleprinsen Harald er blitt konge. I 1945 var han bare 8 år gammel.

Skuffet dro prins Harald opp til hytta igjen. Men neste morgen var han raskt i klærne. Nå ville han fiske på ordentlig. Selvfølgelig var det ingen som nektet ham det.

Det ble hugget et stort hull i den metertykke isen. Han hadde liten tid. På snøret ut i hullet. Fisken bare ventet på å «hugge» til.

Fangsten ble ikke dårlig, åtte ørret hadde de med seg opp til middag. Det er etter hvert blitt mange flere ørret i Sikkilsdalen.

Ørret Store-vannet 1.jpg
Ørret Store-vannet.

ØRRET STORE-VANNET

4 – 6 fjellørret

Mel, eggehvite, salt, nykvernet hvit pepper, griljermel. Smør, rømme, grønn agurk, gressløk.

Slik går du frem: Rundrens fiskene og stell dem til steking. Griljer med mel, salt og litt nykvernet hvitt pepper.

Pisk eggehvite, vend fisken i blandingen og griljer dem en gang til i griljermel. Det går også an å bruke finknust brød. Stek fisken i panne med litt smør. Ikke bruk for varm panne. Snu fisken forsiktig til de er blitt pent brune. Dryss litt hvetemel i det brune smøret og tilsett rømme.

La pannen stå og småsurre til ørretene er gjennomstekt. Drypp av og hell saus over fiskene. Server ørretene med sausen og rømme over. Pynt med litt grønn agurk og oppklippet gressløk. Kokte poteter passer godt til.

Fisken i Store-vannet

«Fisken i Store-vannet er ikke særlig stor. I Store-vannet derimot, fikk vi stor fisk. Og svært god fisk. Sikkilsdalfisken er av utmerket kvalitet, den er glimrende spisefisk». Fra Hytteboka på Prinsehytta.

Oppskriften på Ørret Store-vannet er hentet fra boken Kongelige retter – og kongelige minner av Øyvind Risvik og Ove Aasen.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: JØRGEN GOMNÆS/ Det kongelige hoff og RAGGE STRAND.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.