GEILO. Myras juvel kalles den. I tillegg er den myras dronning. Når fjellvandreren finner en urørt myr som skinner av gylne bær, bli munnen fylt av vann og øynene av lykke. Her er noen av myras deiligste multeoppskrifter
MULTER ER MYRAS JUVEL. Når skog- og fjellvandrere kom hjem med bøtter fulle av smaksrike, saftfulle og fargerike bær, da var julens multekrem sikret.
Fra gammelt av ble multene brukt som medisin mot skjørbuk på grunn av sitt høye c-vitamininnhold.
Det er en sårbar plante og kjølig vær eller frost kan forvandle en lovende multemyr til et trøstesløst område uten et eneste bær.
Mangelen på variasjonsmuligheter kan hindre den ivrige multeplukkeren fra å tenke lenger enn julens multekrem. Men inviterer du litt vaniljesaus, kornmokjeks, kaffebønner, hasselnøtter og seterrømme inn i oppskriftene, blir både du og multene glade.
Prøv noen av disse annerledes multeoppskriftene og opplev at multer er prikken over i`en under et hvert måltid.
MULTESUPPE MED VANILJESAUS
Heldig er du som har multer i fryseren! Da kan du lage verdens deiligste suppe til dessert. Topp herligheten med hjemmelaget vaniljesaus.
Ingredienser
500 g multer
250 g sukker
2 dl eplemost
2 stk vaniljestang
1 beger crème fraîche lett, 18 %
2 ss matfløte
1 ts melis
saft fra 1 stk sitron
VINANBEFALING
MALMSEY MADEIRA 5 YEARS OLD
Har en behagelig duft av tørket frukt, sitrus og karamell og en tydelig smak av tørket frukt, nøtter og karamell.
Pris 37,5 cl, kr 139,90
Lager du fete, mektige desserter som multekrem eller andre søtsaker med multer, er det lurt å bruke kraftigere viner. Server gjerne hetviner à la Madeira, Moscatel du Setúbal eller Muscat Beaumes-de-Venise.
Slik går du frem når du lager multesuppe med krem: Legg noen fine bær til side. Disse skal være til pynt ved servering.
Smelt sukker i en gryte til lys karamell. Ikke rør i sukkeret mens det smelter. Ha multene direkte i den varme karamellen sammen med eplemost. Kok opp.
Skrap frøene ut av den ene vaniljestangen og ha i multeblandingen. Kok i ca. 5 minutter etter at sukkeret er oppløst. Sil suppen gjennom en sil.
Suppen kan serveres både varm og kald. Hvis du ønsker en søtere suppe, så tilsett mer sukker mens suppen ennå er varm.
Smelt crème fraîche, fløte og melis i en gryte. Avkjøl. Når massen har kjølt seg ned litt, ha sitronsaften i sammen med vaniljefrø fra den andre stangen.
Sausen helles på toppen av suppen ved servering.
MULTE «TRIFLI»
En litt moderne "tilslørte bondepiker" - men i multenes tegn. En herlig dessert fra første skje!
Ingredienser
3 dl multer
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 ss vaniljesukker
1 ts malt kanel
8 stk kornmo kjeks
4 blad frisk mynte eller kanelmynte til pynt
Slik går du frem: Knus kjeksen med kanel i en pose. Stivpisk kremfløten med vaniljesukker.
Rør multer sammen med sukker og legg lagvis med den knuste kjeksen og stivpisket kremfløte i høye glass.
Pynt med mynte og server med en gang.
Smaker godt også med andre bær. Forsøk f.eks. å smaksette kremen med lakka likør.
MULTETERTE MED KAFFEISKREM
En spennende og kanskje litt annerledes dessert. Men multer og kaffe harmonerer perfekt. Bare prøv!
Ingredienser
½ dl sukker
1 dl kremfløte
3 dl multer
evt. ½ ts hakket frisk rosmarin (kan sløyfes)
4 plate butterdeig (10x10 cm)
3 dl vaniljeis
8 stk kaffebønner
8 blad frisk mynte til pynt
VINANBEFALING
BACALHÔA MOSCATEL DE SETÙBAL
Er en god og fyldig kjøttfull og floral moscatel som tåler 10-15 år.
Har farge gyllenrød og lukt av syltet blomsterpreg. Smaken er fyldig med god frukt fint syltet preg, god syre og godt med sødme.
En julete søtvin som har farge og duft: Oransje og er veldig aromatisk med tørket aprikos, appelsinskall.
Smak en er fyldig med mye frukt, kjøttfull og mye fruktskal. Flott vin til marsipan, bløtkake, småkaker, multeterte, julekaker og julegodterier.
0,75 l, pris kr 199.90 kr
Slik går du frem når du lager multeterte med kaffeiskrem: Knus 4 kaffebønner i en morter eller kvern og bland inn i isen. Sett kaldt. Rist resten av kaffebønnene i en stekepanne. Avkjøl.
Ha sukker i en teflonpanne og smelt til det er brunt. Ha i fløten og kok til en tykk saus. Avkjøl.
Vend inn multer og evt. rosmarin i sausen og fordel blandingen på butterdeigsplatene. Stek tertene i ovn på 225 grader C i 8-10 min.
Pynt tertene med kaffebønner og mynteblader og server med is til.
I stedet for vaniljeis er også sjokoladeis eller krokanis godt.
ISKAKE MED MULTER
Nøttebunn:
3 dl hasselnøtter eller mandler
3 dl melis
5 stk eggehvite
Iskrem:
5 stk gelatinplater
5 stk eggeplomme
2 dl sukker
3 dl kremfløte
ca. 2 ½ dl multer
Gelélokk:
ca. 5 dl multer
1 pk gelépulver med appelsinsmak
2.4 dl vann
VINANBEFALING
PERRIN MUSCAT DE BEAUMES DE VENICE
En ungdommelig vin med moden frukt, fyldig, samtidig sval med lang ettersmak.
Den har en god intensitet med tydelig preg av blomster, aprikos og honning, fint sitruspreg. Fargen er middels dyp gyllen.
37,5 cl, pris kr 189,90
Slik går du frem når du lager Iskake med multer: Varm stekeovnen til 160 °C. Dekk bunnen av en springform (24-26 cm) med bakepapir. Mal nøtter på kvern eller finhakk dem i matprosessor.
Slik går du frem: Stivpisk eggehvite stivt og vend inn melis og nøtter. Fordel røren i kakeformen og stek kakebunnen på nederste rille i ca. 40 minutter. Avkjøl i formen.
La gelatinplater ligge i kaldt vann i 5-6 minutter. Hell av vannet og løs opp én og én plate i 1/2 dl kokende varmt vann. Rør til all gelatinen er oppløst.
Pisk eggeplomme og sukker til ekstra tykk eggedosis. Tilsett pisket kremfløte og multer. Ha i smeltet gelatin i en tynn stråle, mens du blander forsiktig, men godt med en slikkepott.
Hell kremen over avkjølt kakebunn og la formen stå i kjøleskap til kremen er stiv. Dekk kaken med multer og dypfrys den.
Ta kaken ut av fryseren ca. 1 time før servering. Kok opp vann i en kjele. Tilsett gelépulver og rør til det er oppløst. Avkjøl og hell geléen over kaken. Sett den i kjøleskap så gelélokket stivner.
Ta kaken ut av formen, og trekk av bakepapiret før kaken legges over på et fat.
MULTER OG MARENGS
Lite sukkerbrød:
3 stk egg
90 g sukker
90 g hvetemel
½ ts bakepulver
3 dl multer
3 dl crème fraîche original, 35 % eller seterrømme
3 stk eggeplommer
1 ss vaniljesukker
Marengs:
3 stk eggehvite
2 dl sukker
Slik går du frem: Dekk et tynt sukkerbrød med multer, créme fraîche og marengs. Det blir en herlig smaksbombe!
Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Vend inn mel iblandet bakepulver. Hell røren i en smurt springform, 22-24 cm. i diameter.
Stek sukkerbrødet nederst i stekeovnen ved 160 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
Legg sukkerbrødet tilbake i springformen. Dekk bunnen med multer og fordel over crème fraîche som er rørt sammen med eggeplommer og vaniljesukker.
Pisk eggehvitene halvt stive og tilsett sukkeret under fortsatt pisking til seig marengs. Fordel marengsen på toppen i formen og lag fint mønster med en gaffel.
Sett formen høyt i stekeovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Du må kikke litt inn i ovnen underveis for å unngå at marengsen blir brent.
AKEVITTMULTE MED RÅKREM
500 g multer
ca. 2 ss akevitt (evt. whisky)
Råkrem:
4 stk eggeplomme
3 ss sukker
3 dl kremfløte
Slik går du frem: Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.
Server lune multer med råkrem ved siden av.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: MAT.NO, COOP.NO og MENY.NO.