PIZZA TIL BEGJÆR: Godbiten fra Italia

Pizza 12x

DRAMMEN. Pizza er et velsmakende måltid på en to tre. En godbit for både voksne og barn. Visste du at pizzaen egentlig kommer fra Asia? Den beste pizzaen fikk jeg i Roma, på Ristorante Fiammette ved Piazza Novona. Her får du fem gode pizzaoppskrifter av fem stjernekokker + en fra Tine.

Pizza 1 - Fiammetta - Piazza Fiammetta_editedx.jpg
Ristorante Fiammette i Roma. Foto: Øyvind Risvik.

PIZZA I ROMA. Piazza Navona er en av de vakreste plassene i Roma. Midt på plassen er den store egyptiske obelisken ved «Fontana dei Quattro Fiumi» foran kirken Sant'Agnese in Agone. Plassen har også to andre fontener, «Fontana del Moro» og «Fontana del Nettuno». Sant'Agnese in Agone (= St. Agnes i pine) er en basilika som sies å være bygget på stedet for et tidligere bordell der en ung Sankt Agnes ble kledd naken og vist frem for at hun skulle avsverge kristendommen etter å ha avslått en ung manns frieri. Hun mente at hun allerede hadde en brudgom i Kristus. Sankt Agnes led martyrdøden i år 304.

Pizza Fiamettax.jpg
Ristorante Fiammetta i Roma.

Ristorante Fiammetta ble anbefalt av vår norske guide i Roma, Astrid Tafjord. Og møtet med det koselige spisestedet skuffet ikke. Lokalbefolkningen sto i kø for å komme inn for å nyte dagens velsmakende pizza. I tillegg til at den lå tett på Piazza Navona, var servicen den aller beste og den var ekstraordinært vennlig. Derfor ble Ristorante Fiammetta vårt pizza-stamsted i Roma. www.ristorantefiammetta.it

Pizzeria Fiametta 2.jpg
Ristorante Fiammetta i Roma.

Pizza stammer ikke opprinnelig fra Italia. Selv om det er italienerne som skal ha æren for å ha gitt oss denne godbiten. Utgangspunktet er at de la tomater og urter på brødet focaccia. Grekerne og etruskerne lagde tidlig varianter av pizza. Og de hadde i sin tur sannsynligvis fått den fra Asia. Pizza som vi kjenner den i dag stammer fra siste del av 1600-tallet, etter at europeerne kvittet seg med frykten for at tomaten var giftig. Verdens første pizzeria ble åpnet i Napoli i 1830. Stedet het Port` Alba, og de bakte den i en ovn dekket med lava fra vulkanen Vesuv. Nordmenn elsker å spise pizza, og den er etter hvert blitt vår nasjonalrett. Ingen kan vel motstå en nybakt pizza rett fra ovnen? Vi elsker rett og slett pizza.

Pizza 7_edited.jpg

TOVE HAGA

Mat, liv og landliv

Trugstad gård

Aschehoug

Trugstad gård hviler med dype røtter i ekte bondeland i Holter i Nannestad, med Romeriksåsen beskyttende i vest og med utsyn over åpent smilende kulturlandskap i de andre himmelretningene. Gården er en perle, og befinner seg bare 10 minutter fra Oslo lufthavn Gardermoen og 40 minutter fra Oslo sentrum. På Trugstad gård er det drevet restaurant, selskapsutleie, konferanser og andre arrangement siden 1992, og er godt kjent for sin hjemmekoselige atmosfære i landlig idyll og med utsøkt mat basert på råvarer fra lokalområdet. Nå har de pusset opp hele gården, både inne og ute, og åpnet opp driften igjen i september 2021. Siden er gården brukt til selskaper, kurs, konferanse og andre arrangement.

Pizza 8.jpeg

PIZZA I STEKEPANNE

Oppskriftene er Tove Hagas, som i sin tid var vertinne på Trugstad gård. Ti ganger ble hun kåret til Årets villmarkskokk. Mette Ulsaker Nygård er i dag daglig leder og gjestegårdsvertinne og Ingunn Bue Bogetvedt er eier og gjestegårdsvertinne.

4 egg

4 ss vann

4 ss hvetemel

1 ts hvitløksalt

1 ts kvarkkrydder

3 tomater

1 stor løk

1 ss hakket rødløk

1 glass tomatchutney

2 ss frisk hakket timian

1 ts frisk oregano

100 – 200 g revet ost

smør eller olje til steking

Slik går du frem: pisk sammen egg, vann og hvetemel i en bolle. Sett platen på middels varme og hell i eggeblandingen, la det stivne. Skjær tomatene i skiver og løken i tynne ringer. Fordel tomatchutney, løk, tomater og krydder over eggebunnen og strø over med revet ost. Sett på lokk og la det stå til osten smelter.

Til denne retten kan du blande forskjellige oster, som for eksempel parmesan og mozarella.

Pizza 6x.jpg

CLARE FERGUSON

Den beste middelhavsmaten

Cappelen

Pizza 9y.jpg

PIZZA NAPOLETANA

500 g hvetemel + litt ekstra

2 ss sukker

1 ½ ts salt

2 ts tørrgjær

3 dl lunkent vann

1 egg, vispet

2 ss extra virgin olivenolje

Fyll:

400 g hermetiske, hakkede plommetomater

2 hvitløksfedd, hakket

1 ss sukker

4 ss extra virgin olivenolje

1 stor håndfull med friske basilikumblader, revet

24 ansjosfileter

24 kapers

1 tørket rød chili (valgfritt)

200 g mozzarellaost i skiver (valgfritt)

24 svarte oliven uten stener

Pizza Badenhorstx.jpg

VINANBEFALING

A.A. BADENHORST SECATEURS CHENIN BLANC

Nyansert og ørlite utviklet med antydning til fasthet, preg av eple, fersken, litt nøtt og urt.

Passer godt til fisk, kylling og lette pizzaer.

Saftig og frisk. Aroma preget av steinfrukt og melne gule epler, innslag av svale urter, blomster og trekrydder.

Smaken er nyansert og ørlite utviklet med antydning til fasthet, preg av eple, fersken, litt nøtt og urt.

Farge Middels dyp grønngul.

Varenummer 1695701. Pris kr 194,90.

Slik går du frem når du lager Pizza Napoletana: Ha mel, sukker, salt og gjær i en matprosessor. Bland det godt med noen få trykk på momentknappen.

Ha lunkent vann, egg og olivenolje i en bolle eller mugge og visp det godt. Tilsett blandingen gjennom trakten mens maskinen er i gang. Deigen vil først klumpe seg og samle seg til en masse. Hvelv deigen ut på en godt melstrødd benkeplate, dryss den med ekstra mel og elt deigen i 2-3 minutter eller til den er glatt og silkemyk.

Legg deigballen i en lett oljepenslet bolle oh sett den inn i en stor plastpose. Settdeigen til heving på et varmt sted i ca 1 time til den er blitt dobbelt så stor. Ta deigen ut av bollen og slå den ned. Skjær den i fire deigemner. I mellomtidenheller du de hermitiserte tomatene i en stor, lav kjele.

Tilstt hvitløk, sukker, 2 td olje og halvparten av basilikmbladene. Kok opp og la det koke uten lokk i 8-12 minutter til det har kokt inn til et halve. Når pizzaen er klar til steking, bruker du en pizzasppade/brødspade og lar 1 pizzabunn gli over på en varm pizzastein. Bre varm tomatsaus jevn utover bunnen, men la det stå igjen en ca 3 cm bred stripe langs kanten. Fordel ansjos, kapers og evtl chili på pizzaen.

Stek pizzaen i forvarmet stekeovn ved 220 grader C i 10-12 minutter, eller til den har hevet seg og fått blærer og er gjennomvarm og duftende. Dryss over resten av basilikumen og stenk bresten av oljen på toppen, server den førsdte pizzaen og gjør det samme når du lager de andre 3. server pizzaen rett fra ovnen, eller la den bli litt avkjølt.

Pizza 2_edited_edited.jpg

BENT STIANSEN

Alene hjemme

Kokebok for små husholdninger

Font

Pizza 3 Stiansen.jpg

PIZZA LAGET PÅ TORTILLABUNN

Det finnes mye forskjellig drikke som passer til pizza, og Coca Cola er definitivt en god kandidat. Det er merkelig hvordan tomat, smeltet ost og cola passer sammen, jeg drikker kun cola når jeg spiser pizza. Sorry alle vinentusiaster, der er jeg fortapt.

4 stk tortilla

2 ss olivenolje

2 ts hakket rød chili

4 fedd hvitløk

2 dl hakket løk

1 boks (4 dl) flådde tomater

2 ts salt

2 ts sukker

2 ss hakket basilikum

100 g skinke

200 g gulost

2 ts provencekrydder

Slik går du frem: fres hakket chili ogf hakket hvitløk i en kjele og tilsett hakket løk. Fres i 1 minutt. Ha i hakkede flådde tomater fra boks. Kok opp og kok ned til sausen tykner. Smak til med salt og basilikum.

Varm stekeovnen til 250 grader med stekeplate inni.

Smør tomatsaus på en tortillalefse og ha på skinke i strimler og masse revet ost.

Legg pizzaen på en varm stekeplate og stek den i 6 minutter til osten har smeltet og begynner å bli brun. Et lite dryss av provencekrydder over, og den er klar til å serveres.

Pizza 4x_edited_edited.jpg
Pizza 11y.jpg

MAXINE CLARK

Smaken av Toscana

Oppskrifter fra hjertet av Italia

Gyldendal

 

SMÅ TOSCANSKE PIZZAER

Schiacciate

Schiacciate i Toscana er tynne, sprø porsjonspizzaer med enkel topping.

6 må pizzaer

15 g frisk gjær eller 1 pose tørrgjær

en klype sukker

2 ½ dl lunkent vann

350 g hvetemel

ca 2 dl extra virgin olivenolje

½ ts salt

tynne skiver med mozzarella, tomater, prosciutt, rødløk, aubergine, poeteter eller squash.

noen ansjosfileter, kapers eller steinfrie svarte oliven

maismel til dryss

friske basilikum-, salvie- eller ruccolablader

Pizzavin 2x.jpg

VINANBEFALING

TENUTA ROCCA BARBERA D`ALBA SUPERIORE VIGNA ROCA NEIR

Klar rubinrød vin fra Piemonte. Frisk og aromatisk duft av modne kirsebær og bringebær med innslag av urter, blomst og nyper. Saftig anslag med frisk frukt og blomst. Frisk syre og pene modne tanniner. Lang fruktig avslutning.

Utmerket match til rustikke italienske retter og pizza, kylling og svin.

Basisutvalget. Varenummer 14043201.Pris kr 239,65

Slik går du frem når du lager små toscanske pizzaer: Lag først pizzadeigen. Rør gjæren sammen med sukkeret i en liten bolle. Bland deretter inn det lunkne vannet. La stå i 10 minutter til det skummer. Dersom du bruker tørrgjær, følger du anvisningen på pakken. Sikt melet i stor bolle og lag en grop i midten. Hell gjærblandingen, 1 ss olivenolje og salt. Rør sammen med en tresleiv, og bruk deretter hendene til deigen samler seg. Ha deigen ut på melet bakebord. Elt deigen i 10 minutter med rene, tørre hender eller til den er smidig, elastisk og forholdsvis myk. Dersom deigen blir for løs til å arbeide med, elter du inn mer mel. Ha deigen i en ren bolle smurt med olje, dekk med fuktig klede og sett den til heving i ca 1 time, eller til den blir hevet til dobbelt størrelse.

Ta kledet av bollen og slå deigen ned. Del deigen i 6 emner, og kjevle dem til tynne, runde leiver. Fordel leivene på stekeplater drysset med maisenna.

Dypp grønnsaksskivene i litt olivenolje, og fordel dem på toppen av leivene sammen med ansjos, kapers og oliven. Smak godt til og drypp mer olivenolje over. Stek pizzaene i stekeovnen ved 230 grader C i 15-20 minutter, eller til de er gylne og sprø. Dryss med urter, drypp med olivenolje og server med det samme.

Pizza 5x_edited_edited.jpg

JAMIE OLIVER

Jamies Italia

Gyldendal

Pizza 10x.jpeg

PIZZA FRITTA

10 pizzabunner

1 porsjon pizzadeig, se de andre pizzaoppskriftene

hvetemel til å drysse på

solsikkeolje til steking

2 klumper a 125 g bøffelmozzarella

5 ts tørket oregano

 

Tomatsaus

extra virgin olivenolje

1 hvitløksbåt, skrelt og skåret i tynne skiver

1 bunt frisk basilikum, bare bladene

1 stor boks a 400 g gode plommetomater

havsalt og nymalt pepper

Slik går du frem: Først setter du grunndeigen. Deretter lager du tomatsausen. Sett pannen over varmen, ha i litt olje og hvitløken, og la det frese forsiktig. Når hvitløken så vidt begynner å få farge, tilsetter du halvparten av basilikumen, tomatene og noen klyper salt og pepper. La det surre forsiktig i omtrent 20 minutter. Så moser du tomatene til en jevn saus, smaker til med salt og pepper og setter sausen til side.

Sett grillen på det aller varmeste. Del deigen i inntil 10 emner, og glem dem flate på et melet bakebord. Kjevle dem ut til ca ½ cm tykkelse, og la dem hvile i ti minutter eller så. Sett en stekepanne på sterk varme, ha i ca 2 cm solsikkeolje, og stekk hver pizza i omtrent 30 sekunder på hver side. Ta dem opp av pannen med klype og legg dem på et stekebrett.

Når alle bunnene er stekt, smører du en spiseskje tomatsaus over, river opp litt mozzarella og forler oppå, sammen med et basilikumblad eller to, eller tørket oregano. Drypp olivenolje over. Sett pizzaene under grillen til osten bobler og bunnen er lysebrun og gjennomstekt.

 

PIZZA MED MOZZARELLA, CHILI OG RUCCOLA

4 porsjoner

En klassisk margerita pizza med litt "sting". Myk mozzarella med chili og ruccula er den perfekte kombinasjon.

Pizzabunn

2,5 dl lunkent vann

25 gram gjær

1/2 ts havsalt

2 ss olivenolje

5-6 dl pizzamel eller hvetemel

Topping

1 glass pizza tomatsaus

2 pakker Michelangelo mozzarella – delt i skiver

2 stk chili – delt i skiver

I pk ruccola – vasket

Slik går du frem: Begynn med pizzadeigen. Rør ut gjær i lunkent vann og elt inn salt og mel, hold igjen litt av melet for å regulere deigen underveis. Bruk gjerne kjøkkenmaskin og la den elte deigen i 10-15 minutter. Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse, eller i minimum 30 minutter. Kjevle ut deigen til en tynn leiv og legg den på en bakepapirkledt stekeplate.

Smør over tomatsausen, fordel Michelangelo mozzarella skiver og strø på chili etter smak. Stek pizzaen ved 250 grader i ca. 20 minutter eller til den er ferdig stekt.

Topp med ruccola og server - gjerne med kjærlighet og en god salat til!

Oppskrift: OsteCompagniet/www.tine.no.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

 


 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post