PRINSESSE ASTRIDS KRINGLE: Fødselsdagskaken

Astrids kringle 3x_edited

OSLO. Prinsesse Astrids kringle blir ofte servert når de kongelige har fødselsdag.

Cover kongelige retterx.jpg

KONGELIGE RETTER. Prinsesse Astrid kom til verden bare 20 måneder etter sin søster Ragnhild. Hun ble født 12. februar 1932 klokken 04.35 på «Solbakken». En måned gammel ble hun døpt i Slottskapellet. Dronning Maud bar barnet til dåpen.

Den lille prinsessen fikk navnene Astrid Maud Ingeborg. Det første navnet var etter Olav den helliges dronning, Astrid, og de to andre etter farmor og mormor.

Prinsesse Astrid og søsteren Ragnhild elsket å være på kjøkkenet sammen med mamma Märtha da de var småjenter. Mest spennende var det når mor og far arrangerte store middager.

De pleide å leke rundt komfyren og hadde for uvane å fly i veien for kokkene.

En dag skjedde ulykken. Kokken bar på en stor panne med rykende varme kjøttboller. Lille Astrid løp plutselig foran ham, og dermed veltet hele innholdet i pannen nedover ryggen hennes.

Astrids kringle 2x.jpg
Prinsesse Astrid har engasjert seg i Dissimilis, en kulturorganisasjon for mennesker med utviklinghemming. FOTO: ØYVIND RISVIK.

Det hjalp godt med brannsalve og trøstende ord fra mamma. Men etter denne episoden ble det forbudt å være i kjøkkenet når det var full aktivitet der.

De ble «forvist» til tekjøkkenet. I julestria fikk prinsessene Astrid og Ragnhild bare lov til å steke pepperkaker eller lage masipan.

Prinsesse Astrid fulgte alltid nøye med når mamma, kronprinsesse Märtha, var på kjøkkenet.

Gleden over å lage et godt måltid har spesielt prinsesse Astrid arvet etter sin mor.

Astrids kringle 3x.jpg

PRINSESSE ASTRIDS KRINGLE

2 ½ dl melk

70 g gjær

3 ss sukker

2 egg

½ kg hvetemel

250 g smør

sukat og rosiner

Smørkrem:

125 g smør

125 g sukker

Glasur:

Rom og melis

Slik går du frem: Smuldre gjæren i lunken melk.

Pisk sukker lett sammen med eggene. Tilsett melk og gjær. Sikt så mye hvetemel at deigen blir god å kjevle ut. Kjevle den i en leiv på 40x70 cm.

Mykne smøret litt og smør det på 2/3 av deigen. Den tredjedelen som ikke har smør brettes inn mot midten, den ytterste tredjedelen inn over den igjen, slik at deigen blir som en pakke. La så deigen hvile en halv time.

Rør i mellomtiden smørkrem som er laget av smør og sukker.

Kjevle deigen ut som første gang, brett og la den hvile enda en time. Deretter kjevler du den ut for siste gang til en liv på 40x70 cm og rulles til en lang pølse som klappes litt flat, ca 15 cm bred.

Form pølsen til en kringle som dekkes med smørkrem. Strø sukat og rosiner på midten. Brett ytterkantene innover mot midten og la kringlen heve på stekeplaten et par timer.

Pensle deigen med et pisket egg og dryss på litt perlesukker før den settes i ovnen og stekes på 220 grader C til den er gyllen og gjennomstekt. Dette tar ca 8-10 minutter.

Smør på romglasur som er melis blandet med rom.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RAGGE STRAND. Oppskriften på prinsesse Astrids kringle er hentet fra boken Kongelige retter – og kongelige minner av Øyvind Risvik og Ove Aasen.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.