SJOKOLADEKAKE TIL BEGJÆR: Uforglemmelige sjokolade-øyeblikk

Sjokoladekake Jacobs

DRAMMEN. Det var sterkt og uforglemmelig øyeblikk i en ung journalists liv å være juryformann i Norsk Ukeblads Norgesmesterskap i sjokoladekake, sammen med de legendariske Mor Hubroene Brita Edland og Åse Dotterud. Her finner du 5 av våre stjernekokkers sjokoladekakeoppskrifter + 4 deilige viner som matcher sjokolade.

Sjokoladekakejury_edited.jpg
Artikkelforfatteren som juryformann i Norsk Ukeblads Norgesmesterskap i sjokoladekake, sammen med de legendariske Mor Hubroene Brita Edland og Åse Dotterud. Foto: Norsk Ukeblad.

5 UTROLIGE GODE OPPSKRIFTER MED SJOKOLADE. Vel tretti år etter er jeg fremdeles en lidenskapelig sjokoladekakeekspert, og leter frem, fra en vel bevart, nesten hemmelig, bestefaroppskrifthaug, min bestefarkake til barnebarna Nelle, Victoria, Alva og Martin og 6 oppskrifter fra noen av Norges beste kokker.

BESTEFARS SJOKOLADEKAKE

5 stk egg, 225 g sukker, 125 g smør, 150 g kokesjokolade, 1 dl vann 125 g hvetemel, 1 ts bakepulver.

Pynt: ca. 10 stk physalis

Slik går du frem: Pisk eggedosis av egg og sukker. Brekk sjokoladen i biter og smelt den sammen med smør på svak varme. Sikt inn det tørre i eggedosisen og rør inn smeltet smør/sjokolade og vann. Hell røren i en smurt form, 22 cm i diameter, og stek i ovn ved 180 °C i 40-45 minutter. Avkjøl på rist. Dryss over litt melis og pynt med physalis. Kaken er saftig, så glasur er ikke nødvendig. Eller kanskje, likevel...?

Kvikklunsjkake.jpg
Kvikklunsjkake. Oppskrift og foto: www.matprat.no

KVIKKLUNSJKAKE

Hva med en saftig og digg sjokoladekake med knasende god Kvikk Lunsj neste gang du vil imponere gjestene dine?

3 stk. egg

150 g sukker

90 g hvetemel

2 ss kakaopulver

1 ts vaniljesukker

1,5 ts bakepulver

75 g smør

50 g mørk kokesjokolade

Sjokoladekrem:

300 g lys kokesjokolade

200 g smør

200 g melis

Pynt:

5 pk Kvikk Lunsj

Slik går du frem: Forvarm ovnen til 170 °C. Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter. Sikt mel, kakaopulver, vaniljesukker og bakepulver i eggedosisen. Vend melblandingen forsiktig inn med en slikkepott.

Smelt smør i en kjele, knekk opp kokesjokolade og ha den i det smeltede smøret. La stå noen minutter slik at sjokoladen smelter, og rør rundt til sjokoladeblandingen blir jevn og fin. Hell blandingen i røren og vend rundt med en slikkepott slik at alt blander seg godt.

Hell røren i en smurt springform (24 cm) kledd med bakepapir, og stek kaken midt i ovn i ca. 35 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Sjokoladekrem: Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen.

Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.

Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet, 5-7 minutter. Obs! Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke. Smør sjokoladekremen så den dekker hele kaken.

Del kvikklunsj i to og plasser på sidene av kaken. Pynt kaken med resterende sjokoladekrem og grovhakket kvikklunsj. Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.

Du kan også bruke en blanding av lys og mørk sjokolade til sjokoladekremen, for en lysere eller mørkere krem.

STJERNEKOKKENES BESTE SJOKOLADEKAKER

Sjokoladekake 1_edited.jpg
Mørk sjokoladekake.

ANDREAS VIESTAD OG METTE RANDEM (FOTO)

Mine beste sider

Dette er en mørk og tung sjokoladekake, som ikke inneholder noe mel, og som ikke skal stekes. Spiser du denne hver dag, blir du slank og vakker, lover Andreas Viestad.

Kaken skal lages i en lav paiform. Litt chili er ikke dumt.

 

Sjokoladekake Viestadx.jpg

MØRK SJOKOLADEKAKE

Til bunnen:

100 g pekannøtter

100 g sjokoladekjeks, så tung du får den. Det er noen brownieaktige kjeks som fungerer bra.

1 ss kakao

3 ts brunt sukker

1 spiseskje rom, eller annen brun sprit (gjerne litt mer)

30 g smør

40 g mørk sjokolade

Til fyllet:

350 g mørk sjokolade

50 – 100 g smør

1,5 dl fløte

3 eggeplommer

1 dl pisket krem

Ramos Pinto.jpeg

VINANBEFALING

RAMOS PINTO TAWNY 20 ANOS QUINTA DO BOM RETIRO

En nydelig portvin med aromaer av tørket frukt, karamell og nøtter.

En delikat vin med flott og kompleks duft av fiken, dadler, karamell og nøtter, med hint av trekrydder. Den er søt, med god fylde og intensitet og har en meget lang ettersmak med nydelige nøttearomaer som henger igjen.

Vinen passer godt til tørket frukt som fiken, dadler, svisker, rosiner og tørket aprikos, nøtter, karamellpudding og andre kaker og desserter basert på sjokolade, karamell, nøtter og/eller tørket frukt. I tillegg er vinen god til harde fåreoster, som pecorino og manchego.

Pris: kr 592,00

Slik går du frem når du lager Mørk sjokoladekake: Bunnen. Knus nøtter og kjeks i kjøkkenmaskin. Smelt smør og sjokolade. Bland alle ingrediensene i en bolle. Ha i paiform og press blandingen langs bunnen og sidene av paiformen. Sett i kjøleskapet.

Fyllet. Smelt smør og sjokolade, rør inn kremfløte. Ta av varmen. Pisk eggeplommene og bland dem inn i sjokoladeblandingen. Vend den piskede kremen inn i fyllet. Hvis du vil ha fyllet litt marmorert, trenger du ikke å være så nøye når du rører den inn.

Ta bunnen ut av kjøleskapet og hell i sjokoladeblandingen. Sett i kjøleskapet i minst 1 time før du serverer.

 

Sjokoladekake 4_edited.jpg
Flytende sjokoladekake.

SULT

Uffe, Geir Erik Henriksen, Odd-Joar Eide, Anders Hansson og Bernt Bucher-Johannessen.

Restaurant Sult holder til i Oslo’s eldste trevilla,  midt i sentrum, og med en nydelig hage. Her har det vært invitert til bevertninger i flere århundrer.

Sjokoladekake Sultx.jpg

FLYTENDE SJOKOLADEKAKE

6 egg¨

600 g mørk sjokolade

200 g sukker

100 g hvetemel

150 g margarin eller usaltet smør

6 spiseskjeer cocnac

Slik går du frem: Smelt sjokoladen og smør i en bolle som er satt i varmt vann. Tilsett cognacen.

Stivpisk egg og sukker. Bland hvetemelet forsiktig inn i eggedosisen. Rør sjokoladeblandingen forsiktig inn i eggedosisen

Kle en 24 cms form med bakepapir. Hell i røra og stek på 180 grader i åtte til ti minutter. Kaken skal være flytende når den er ferdig.

Bruk en spiseskje til å skrape den ut av formen og over på tallerkenen.

Sjokoladekake 3_editedx.jpg
Mørk sjokoladekake med rødvin.

FRU TIMIANS BESTE SOMMERMAT

Marit Røttingsnes Westlie

Denne oppskriften gir alltid et supersaftig og vellykket resultat. derfor passer den riktog bra i repertoaret som sjokoladekaken med stor S - den kaken man alltid kan stole på.

Sjokoladekake Maritx.jpg

MØRK SJOKOLADEKAKE MED RØDVIN

200 g romtemperert smør

250 g sukker

4 egg

25 g kakaopulver

250 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

½ ts kanel

1 dl rødvin

150 g mørk sjokolade, 70%

70 g pekannøtter eller valnøtter

Sjokoladeglassur

150 g mørk sjokolade, 70%

1 ½ dl fløte

1 ½ ts bakepulver

1 ½ ts sirup eller flytende honning

25 g smør

1 ss sukker

Mørk sjokolade til pynt

Grahamsx.jpg

VINANBEFALING

GRAHAM`S LATE BOTTLED VINTAGE

En fin portvin med preg av mørke bær, svisker og lakris.

En delikat portvin som er dyp rød på farge. Den har en rik og fin duft av bjørnebær med hint av svisker, lakris, pepper og sjokolade. Samtidig er den søt, med god fylde og konsentrasjon med ang ettersmak, som strammer seg litt til i avslutningen med meget fine tanniner. 

Passer til mørk sjokolade som sjokoladekake, sjokoladefondant, delfiakake og konfekt, samt blåmuggost, stilton er klassisk). Prøv gjerne en vellagret cheddar også. Nøtter går også bra til denne vinen, samt riskrem med bærsaus. 

Pris: 215,00

Slik går du frem nær du lager Mørk sjokoladekake med rødvin: smør en rundform på 22 cm i diameter med olje eller formfett. Legg bakepapir i bunnen. Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Det tar et sted mellom 6 og 7 minutter. Ha i ett og ett egg mens mikseren fremdeles går. Bland sammen resten av det tørre og sikt det oppi bollen. Bruk en slikkepott til å folde det inn i røren. Tilsett vinen og fold den inn også.

Grovhakk sjokoladen og ha oppi røren. Hell alt over i den smurte rundformen.

Kaken stekes på nederste rille i ovnen, i 1 time. Stikk en kakepinne i midten av kaken for å sjekke om den er ferdig. Er pinnen ren når du tar den ut, er kaken ferdig. La kaken avkjøles i formen.

Del sjokoladen til glasuren i mindre biter og ha alle ingrediensene oppi en bolle.

Bruk en bolle som passer til en kasserolle, uten at bollen ramler nedi. Fyll noen cm med vann i kasserollen og sett bollen over.

Rør rundt hele tiden mens alt smelter. Bruk en tresleiv eller slikkepott – og rør med rolige bevegelser. Du skal ikke piske inn luft i glasuren. Når alt har smeltet, og du har en glatt og litt tykk glasur, tar du den av varmen. Hvis det er noen små klumper i den, kan du helle den gjennom en sil. La glasuren avkjøles i 2-3 minutter før du heller den over kaken.

Når glasuren er helt kald, bruker du en potetskreller til å raspe av sjokoladebiter til pynt.

Sjokoladekake 5_editedx.jpg
Sjokoladekake med fuktig kjerne og karamelliserte appelsiner.

JAMIE HVER DAG

Jamie Oliver

På kokkespråket kalles denne typen kake for clafoutis. Det fine med denne oppskriften er at frukten som er tilbehør, kan varieres – det er mye som passer veldig godt til sjokolade, for eksempel appelsiner, clementiner, aprikoser eller kirsebær, så bare prøv!

Sjokoladekake Jamie Oliverxx.jpg

SJOKOLADEKAKE MED FUKTIG KJERNE OG KARAMELLISERTE APPELSINER

5 appelsiner

100 g mørk sjokolade av beste kvalitet (minst 70% kakaostoff)

80 g usaltet smør

115 g hvetemel

1 ts bakepulver

115 g malte mandler

115 g sukker

En klype salt

2 store egg

3 eggeplommer

1 ¾ dl helmelk

100 g hvit sjokolade av beste kvalitet, i biter

6 ss vann

5 dl creme fraiche

Tokaj.jpg

VINANBEFALING

DISZNOKÖ TOKAJI FURMINT LATE HARVEST

En Tokaj med rik og deilig duft av aprikos, appelsinmarmelade og honning.

Denne tokaijen er dyp gul mot gyllen. Den har rik og deilig duft av aprikos, appelsinmarmelade og honning med hint av rosiner, multer, sopp og krydder. 

Denne vinen er innertier til multekrem. Også god til créme brûlée og andre krembaserte kaker og desserter, gjerne med frukt og/eller bær. Prøv den også til blåmuggost.

Pris: 179,90 (halvliterflaske)

Slik går du frem når du lager Sjokoladekake med fuktig kjerne og karamelliserte appelsiner: Sett ovnen på 200 grader C. Riv det oransje skallet på 3 appelsiner. Fjern forsiktig resten av skallet og skjær nesten 1 cm tykke skiver av appelsinene. Bryt opp en mørke sjokoladen, legg bitene i en lien bolle og smelt dem langsomt i vannbad. Rør av og til med en sleiv.

Du trenger en metall- eller steintøysform, 22 cm i diameter, til å steke kaken i. gni innsiden av formen med litt smør. Sikt hvetemelet blandet med bakepulver i en bolle. Deretter har du i mandler, halvparten av sukkeret, saltet, eggene, eggeplommene, appelsinskallet og melken.

Pisk til en glatt røre. Ha resten av smøret i sjokoladen som står til smelting. Rør blandingen med smeltet sjokolade og smør i kakerøren, og hell røren i formen. Stikk små biter av hvit sjokolade i røren, sett formen i ovnen, og stek den i 16-20 minutter.

Kaken hever seg under stekingen og skal være fast. Det betyr at den er perfekt. Så pass deg for å oversteke kaken – da blir det bare en kjedelig formkake.

Mens kaken steker. Koker du opp den andre halvparten av sukkeret med 6 spiseskjeer vann på middels varme til du har gyllen karamellmasse. Ta kjelen av varmen, og rør inn saften av de to siste appelsinene, slik at du får løst opp karamellmassen litt. Legg appelsinskivene pent opp på et lite fat, og øs karamellmassen over. Server ved ab sjokolade-cloutisen sammen med en bolle med creme fraiche.

Sjokoladekake 2_editedx.jpg
Sjokoladefondant med banyuls-saus.

HELT CHEF!

Rune Pal og Christer Berens

Fondant betyr at kaken er «smeltet» i midten, og denne desserten er manges favoritt med sin flytende varme sjokoladekjerne.

Sjokoladekake Berensxx.jpg

SJOKOLADEFONDANT MED BANYULS-SAUS

100 g sjokolade, mørk og bitter

100 g smør, usaltet

80 g sukker

3 egg

50 g siktet hvetemel.

2 dl banyuls-vin

1 tørket fiken, finhakket

1 tørket aprikos, finhakket.

Myratx.jpg

 

 

VINANBEFALING

CH. DE MYRAT

En Sauternes med nydelig duft av fersken, ananas og honning.

Denne sauternen er dyp gyllen på farge og har en nydelig duft av fersken, ananas og honning med hint av rosin, vanilje og trekrydder. Har en lang ettersmak med hint av trekrydder i avslutningen.

Passer også til créme brûlée og andre krembaserte kaker og desserter, gjerne med frukt og/eller bær. Også fin til blåmuggost, roquefort er klassisk.

Pris: kr 219,90 (halvflaske)

Slik går du frem når du lager sjokoladefondant med Banyuls-saus: Hakk sjokoladen og smøret i små biter og ha det i en blandebolle. Sett bollen i et vannbad. Varm vannet forsiktig opp og rør hele tiden, til du har en flytende blank saus.

Rør sukker og egg sammen. Blandingen skal ikke bli luftig, du skal bare røre, ikke piske. Bland sjokoladeblandingen og eggeblandingen raskt sammen. Sikt i melet og rør det kjapt inn.

Smør formene med et tynt lag me smør. Fordel litt mel i formene slik at de er dekket innvendig. Bank ut det overflødige melet. Ha blandingen i formene og fyll opp til ca ½ cm under kanten. La formene stå en time til kjøling.

Stek dem i ovnen i 7 minutter på 200 grader. La formene stå i et halvt minutt før du tar ut fondantene.

BANYULS-SAUS

Kok opp vinen med de tørkede fruktene. La det koke forsiktig i 4 minutter. Kjøl sausen ned før bruk. Den skal være litt seig, som lett sirup.

Hvis det er vanskelig å få tak i en banyuls, kan du bytte ut med en vin fra nabodistriktet, Maury, eller en portvin.

TEKST: ØYVIND RISVIK. TOPPFOTO: WWW.JACOBS.NO.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post