TINA NORDSTRÖM: Tinas eksotiske smaker

Tina portrett_editedx

DRAMMEN Hele 234 oppskrifter gir den svenske kokkeyndlingen Tina Nordström oss i boken «Slik lager du min aller beste mat». Her deler hun oppskriftene på polynesisk spareribs, rødspette fish`n`n chips, Waldorfsalat - og ispinne med strø.

tina-nordstrom-tv4-8.jpg

TINA NORDSTRÖM. De svenske TV-kokken glemmer aldri da hun fikk sin første kokebok i hånden. Det var som holde i sitt nyfødte barn, sier hun i boken. – Det var en følelse av å ha laget noe som skal bestå og leve videre.

Det har tatt noen år å lage mitt sjette «barn», men denne boken er også den mest omfattende i rekken: en deilig, tykk og stødig en, med en helt egen personlighet. Den inneholder de oppskriftene jeg har båret med meg og utviklet gjennom årene, og som jeg anser som mitt eget grunnlag.

Her er mange smaker fra barndommen, men like mye kommer fra andre kjøkken og tradisjoner, vel og merke tolket av meg. Se på boken som en smaksnøkkel til mi8tt kjøkken.

Nordstrøm 1.jpg

POLYNESISK SPARERIBS MED RØDKÅL OG EPLE

Polynesisk spareribs har ry på seg over hele verden for å være kjempegode, sier Tina Nordström. - Marinaden er fin å bruke til mye, for eksempel å pensle som en glace på all slags svinekjøtt. Eller blande den i en pose med strimlet beinfri svinekam eller høyrygg som deretter stekes i varm panna. Godt sammen med en salat.

1 1/2 – 2 kg spareribs

Marinade1       |          

½ dl chilisaus, 4 revne hvitløksfedd, ½ dl søt soyasaus (ketjab manis), ½ ss rødvinseddik, 2 ss dijonsennep, 2 krm rød tabasco, 1 ss worcestershiresaus.

Sursøt rødkål med eple

Ca 400 g rødkål, 1 løk, 150 g varmrøkt sideflesk i terninger, olje til steking, ½ dl rødvinseddik, 1 dl vann, 2 ss brunt sukker, 1 syrlig eple i terninger, saften av 1 sitron, ½ ts salt, nykvernet hvit eller svart pepper.

Bakte epler

4 epler, 4 hvitløksfedd, 4 laurbærblad, smør.

Vin.jpg

VINANBEFALING

St. Huberts Pinot Noir 2010, Australia
Pris kr  220.

Denne vinen har en innbydende mørk og rustrød farge. Den dufter delikat av mørke røde bær og lett av fat. Den er saftig og god på smak, har god fylde, fin syre og bra lengde.

Dette er en Pinot Noir som passer veldig godt på grillen, til spareribs.

Slik går du frem når du lager polynesisk spareribs: Varm ovnen 150 grader C. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og gni inn spareribsene med marinaden. La gjerne spareribsene marinere over natten for en kraftigere smak. Legg spareribsene med beina opp på en ovnsrist med en ovnspanne under og stek dem i ovnen til de er helt gjennomstekte, det tar ca ½ time.

Del i mellomtiden rødkålen i båter, skjær bort stammen og strimle kålen fint. Skrell og skjær løken i tynne skiver. Brun løken med flesket og kålen i litt olje i en vid kasserolle. Hell på rødvinseddiken, vannet og brunsukkeret og la det koke under lokk i ca 30 minutter. Bland til slutt epleterningene i kasserollen og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Legg de fire hele eplene på en plate med bakepapir. Skjær et snitt i dem og stapp inn et hvitløksfedd og et laurbærblad i hvert eple. Topp med en klatt smør og bak eplene til de er møre, i 20 – 25 minutter.

Sett gjerne spareribsene inn under ovnsgrillen rett før servering så de får en fin skorpe. Server spareribsene varme sammen med rødkålen og de bakte eplene.

Nordstrøm 2.jpg

RØDSPETTE FISH`N`CHIPS MED REMULADESAUS

På Cirkus Maximum i Östhammar sto jeg en gang og laget mat med rund mage, sønnen min var på vei, sammen med journalist Pelle Westman, forteller Tina Nordström. - Jeg laget fish `n` chips som jeg serverte i papir akkurat slik man skal gjøre.

Denne superengelske retten er litt som et rekesmørbrød. Oi, så god den kan bli, men oi Rødspette, så mishandlet den også kan bli. Har du godt håndlag og ren olje i frityren, så lover jeg at dette blir godt.

8 rødspettefileter (ca 600 g), salt, nykvernet hvit eller svart pepper, 4 egg, 2 dl maisenna maisstivelse, ca ½ liter maisolje til fritering, persillekvister.

Remuladesaus

1 dl pikkels, 3 ss fint strimlet purre, 1 dl majones, 2 dl creme fraiche, 1 ½ ss karri, havsalt, nykvernet hvit eller svart pepper, ferskpresset sitron, 2 ss revet fersk pepperrot.

Til servering

Sitron til å presse over.

Slik går du frem: Hakk pikkelsen til sausen. Skyll purren og skjær den i tynne skiver. Bland pikkels, purre, majones og creme fraiche i en skål. Rør inn karripulveret. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft og topp den med den revne pepperroten.

Visp sammen egg og maisenna til en jevn røre. Varmn opp rikelig med oljke i en kasserolle. Salte og pepre rødspettefiletene, dypp dem i røren og friter med deretter i 3 – 4 minutter til de krøller seg og blir gyllenbrune. Dypp mogså persillen i røren og friter kjapt.

Server med remuladesausen og sitronbåter, og gjerne med sprø pommes frites. Hvorfor ikke i et avispapir?

Tina Nordström Pinneis med strø.jpg

EGEN PINNEIS MED STRØ

De fleste av oss har sikkert spist pinneis flere ganger. Historien forteller at Frank Epperson er "oppfinneren" av pinneisen. En kald natt i Nord-California i USA i 1905 satt lille Frank ute i kulda og rørte i en kopp med limonade basert på sitronsyre og bakepulver. han mistet interessen for det lille prosjektet og sluttet å røre. Dagen etter fant han pinnen frosset fast i limonaden. Og dermed var tanken omkring is på pinne født. Tyve år senere hentet Frank Epperson opp igjen "oppdagelsen" og i 1928 ble det solgt 60 millioner is på pinne.

1 boks vaniljeis (1/2 liter)

valgfritt strø

ispinner i tre

Slik går du frem: Del isen i fire biter, stikk en ispinne i hver bit og dypp den i valgfritt strø. Dypp gjerne mer enn en gang. Spis dem fort opp!

 

 

Nordstrøm 3.jpg

WALDORFSALAT

En klassisk salat som er best på Hotel Astoria i New York hvor den ble til – ja, bortsett fra denne da! Sausen skal være tykk, ikke vandig og saltingrediensene tørre. Sausen skal feste seg til salaten, Waldorfsalaten trives best når den får være for seg selv, for eksempel som en forrett.

½ sellerirot, 3 stilker stangselleri, 2 faste pærer, olivenolje, fingersalt, nykvernet hvit eller svart pepper.

Dressing

2 dl valnøtter, 1 dl majones, 1 dl kremfløte, 1 ts worcesterhiresaus, 1 krm salt.

Slik går frem: Skrell selleriroten og skjær den først i skiver, så i tynne strimler. Skjær stangsellerien på skrå. Forvell begge sellerisortene i kokende vann i ca 30 sekunder. Hell av vannet og skyll dem så i kaldt vann. Tørk dem med litt kjøkkenpapir.

Varm ovnen til 220 grader C. Rist valnøttene i ovnen. Smak gjerne på en nøtt for å sjekke om den er ferdigristet. Hakk valnøttene.

Bland sammen resten av ingrediensene til dressingen og rør inn valnøttene.

Skiv pærene tynt med en ostehøvel eller mandolin. Legg dem opp som en matte på porsjonstallerkenen eller et stort fat. Ringle over litt olivenolje og salt og pepper – men bare litt.

Bland selleriene med dressingen og legg salaten oppå pærene. Server med en gang.

TEKST: ØYVIND RISVIK - FOTO: ANDREAS LUNDBERG - MATFOTO: CHARLIE DREVSTAM.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post