
TOFTA I VEST-SVERIGE. Mat og drikke skaper en helst spesiell ramme rundt Tofta Herrgård. Restauranten og herregårdens hotellvirksomhet drives av Karen og Petter Karlander. Hun fra Norge, mens selve herregården er ektemannens barndomshjem og eies av hans søster og mann.
KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK
-----

GJENSYN MED TOFTA HERRGÅRD. Det store kjøkkenet på Tofta Herrgård er moderne, men holdt i gammeldags herregårdsstil. Vedovnen står her fremdeles og blir brukt en gang i blant. I dette kjøkkenet var David Jorahed i ferd med å forberede en av sine beste menyer for oss, da jeg kom på besøk.
NB! David Jorahed var kjøkkensjef da vi besøkte Tofta Herrgård. Han ønsket å starte for seg selv, så nå har Alex og Kristian overtatt kjøkkenet. Oppskriftene er imidlertid Davids.
Tofta Herrgård Konferens AB
Tofta 200, 442 75 Lycke, SVERIGE
E-post: info@toftaherrgard.se
Telefon: +46 (0)303 – 22 58 05

Det var noe helt spesielt med den vakre Tofta Herrgård, bygd på 1700-tallet, med beliggenhet mellom Gøteborg og Marstrand på den svenske vestkysten. Naturen, nærheten til havet, skjærgården, det rike dyrelivet, skogene og svenske «ängarna».
For de av oss som har tid til å lytte, gjemmer herregårdens vakre gamle trebygninger på historier fra gammel tid.

Selve herregården stammer fra 1400-tallet og i løpet av 1600-tallet ble den bosted for Bohus` dragoner. Det nåværende hovedhuset ble oppført på midten av 1700-tallet. Noen av de mest selebre gjestene var kong Oscar II og Gustav V og dronning Sofia, som tilbragte mange av somrene i området.
Huset var fylt av fint folk, til og med til hverdags. Det ble jagd både rev, hare og rapphøns og det var ofte soareer i musikkrommet.

Restauranten og hotellvirksomheten på Tofta Herrgård drives og eies av Karen og Petter Karlander, mens selve herregården eies av hans søster og mann.
Karen er fra Norge. - Jeg flyttet til Oslo for å studere, og møtte Karen og bodde der i 10 år mens jeg jobbet innen finans, sier Petter Karlander.
”Jag älskade att komma till Tofta på helger och semestrar," fortsetter Karen Karlander på klingende svensk. "Det var som om axlarna bokstavligen sänkte sig i det vi åkte upp herrgårdsallén. Den hemtrevliga atmosfären i herrgården och den otroligt vackra naturen runt om gav mig lugn och energi. Jag var gäst på olika konferensanläggningar genom mitt jobb, och idén om vilken fantastisk konferensgård Tofta hade kunnat bli började växa fram."
Efter 10 år i Oslo ble deres dotter Karoline født og deres perspektiv ble forandret.
Herregården er ektemannens barndomshjem. Og begge ønsker de at gjestene skal komme hjem til deres eget hjem i Tofta.
Ekteparet Karlander ønsker at når du kjører fra Tofta Herrgård, er det med litt mer glede i deg en før du kom. La oss skjemme deg bort, sier de.
VINTIPS
Salwey Spätburgunder.
Spennende tys vin som dufter av kirsebær, plommer, våt jord og urter. Saftig og frisk.

GRILLET INDREFILET
Portvinssausen:
1 gulrot, 1 gul løk, 1 pasternak, 50 g rotselleri, 1 l kalvefond, 3 dl rødvin, 2 dl portvin, 1 ms maizena, 50 g smør, salt og pepper
Slik går du frem: Skrell og fres rotfruktene. Hell på rødvin og kok ned. Hell på kalvefond og kok ned. Sil av rotfruktene. Kok opp sausen, spe på med maizena rørt ut i vann, smak til med salt og pepper. Blank sausen med smøret før servering.
Pommes Anna
1 kg poteter, 200 g klarnet smør, salt og pepper
Slik går du frem: Skrell potetene og skjær dem i skiver og legg i form, salte og pepre. Slå på smøret og sett i ovnen på 160 grader til de er myke, tar ca 1 time.
Grønnsaker
Slik går du frem: Kok brekkbønner og aspargesbønner i venn med salt. Skrell sjalottløk og vend i litt olje og salt. Skrell rødløk og skjær i klyfter og vend i olje og salt. Bak løken i 20 min på 160 grader i ovnen til de er myke.
Biffen
Slik går du frem: Grill biffen til den får farge og smak. Legg i stekeovnen på 100 grader til kjøttet har nådd en kjernetemperatur på 58 grader.

GRILLET HAVKREPS
Blåskjellskum
1 gul løk, 1 pasternak, ½ fersk kål, ½ dl hvitvin, 3 dl blåskjellfond, 1 dl kremfløte.
Slik går du frem: Skrell og skjær grønnsakene i terninger. Fres i en kasserolle med litt olje, hell på vinen og la det koke i ett minutt. Hell på blåskjellfonden og fløten og kok videre i 5 min.
Dillglace
3 dl blåskjellfond, 1 ms dillfrø, 5 stk dillstilker, 1 ts agar (alternative til gelantin).
Slik går du frem: Kok alt utenom agar 1 ett min, tilsett agar og gi et oppkok. Sil av dillen og hell i form og sett kjølig.
Laks og krepsehaler
Del røkelaksen på langs og skjær i 1 cm skiver. Sett i ovnen på 60 grader i 5 min.
Skrell krepsehalene og stek i varm panne i olje, salt litt.
Persillerot kokt i øl
Slik går du frem: 1 flaske øl/pilsner, 1 ms dillfrø, ½ ts salt, ½ ts sukker, 6 stk persillerot.
Skrell persillerøttene og kok dem i ølet og krydderet til de blir myke.
Dander som på bildet.

RABARBRA GRATINERT MED SABAYONNE
og pynt med kakesmuler, jordbær og vaniljeis
Rabarbra: 1 kg rabarbra, ½ kg sukker, 1 vaniljestang, 1 dl hvitvin.
B Skrell rabarbraen og skjær i biter og kok sammen med vinen og vaniljestangen til de blir myke.
Sabayonne
3 eggeplommer, ½ dl sukker, ½ dl hvitvin
Slik går du frem: Visp eggeplommene og vinen i vannbad til det tykner.
Hell rabarbra i en liten skål, slå sabayonne over. Svi med en brenner. Server med kakesmuler og vaniljeis.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK OG TOFTA HERRGÅRD..