TOM VICTOR GAUSDAL: Snaps + tapas = sant

Tapasjul 4_edited

OSLO. Det er som å banne i kjærka foreslå andre akevitter enn de tradisjonelle og velkjente. Likevel mente superkokken Tom Victor Gausdal at snaps er mer enn norske akevitter.

Gaus 1_editedx.jpg

SNAPS + TAPAS. Snapas står for snaps + tapas, og er en kombinasjon av akevitt og mat. - Snapas er en ny og inspirerende måte å kombinere akevitt og skandinavisk fingermat på, sa superkokken og kokebokforfatteren, tidligere sjef for kokkelandslaget, programleder og en gang dommer i TV-serien Masterchef og Top Chef. Snapas serveres på mange forskjellige måter og kombinasjoner, som snacks, som forrett som en appetittvekker eller som en liten dessert.

– Her er det bare fantasien som setter grenser, bruk gjerne de mest spennende råvarene det skandinaviske kjøkken har å by på, sa Tom Victor Gausdal, - akevitt er en skandinavisk tradisjon, rik på smak og historie, og den perfekte smaksforsterker til det skandinaviske kjøkken.

Med snapas står smaken og opplevelsen i sentrum og akevitten forsterker unike karakteren. Akevitten skal serveres i små glass (2 cl) og maten serveres i en hendig munnfullstørrelse, som passer på en liten skje, gaffel eller på en brødbit som deretter plasseres på kanten av glasset.

Gaus 5.jpg

NORDGULD MED EGG OG ÅL

100 gr god røyket ål

1 kokt egg

3 cornichons (små syltede agurker)

1 msk kapers

finhakket gressløk

persille

1 ts dijonsennep

olivenolje

salt og pepper

Slik går du frem: Finhakk egg, cornichons, kapers, gressløk og persille. Rør sammen sennep og olje. Tilsett de finhakkede ingrediensene og smak til med salt og pepper. Skjær ålen i terninger som passer på snapas-gaffelen, toppe med eggsalaten. Krydderene og styrken fra Aalborg Jubilæums Akvavit passer bra til den fete og røkte ålen. De krydrete og syrlige cornichorene og sennepen fremheves av krydderene i akevitten.

Aalborg Jubilæumsakevitt med svin

Brun svinefilet, kutt opp i terninger og pynt etter ønske, for eksempel med en liten terning av appelsin.

Gaus 4.jpg

O.P. ANDERSSON MED SVIN OG ANDEBRYST

Sprøstek et andebryst, kutt opp i terninger. Pynt med syltet rødløk og pesto.

Aalborg Norguld med ridderost

Brun en bit uvasket ridderost, og pynt med valnøtter og gule rosiner i honning.

Dette er snapas-akevittene

Norguld Aquavit

Denne akevitten er basert på de tradisjonelle krydderene og har en elegant og fløyelsbløt fylde etterfulgt av et delikat samspill mellom karve, fennikel og dill. Nordguld er verdens første akevitt smaksatt med RAV – Nordens gull, noe som gir den unike smaken. Nordguld lagers avslutningsvis på sherryfat for å gi smaken en bløt avrunding, gyllen farge og ettersmak av rav, krydder og fat.

Gaus 3.jpg

Aalborgs Jubilæums Akvavit

I 1946 feiret Aalborgs Akvavit 100 år og jubileumsakevitten så dagens lys. Den er først og fremst krydret med koriander og dill, og er verdens mest eksporterte akevitt. Den ble kåret til verdens beste akevitt i 2001.

Gaus 2.jpg

O.P. Andersons Aquevit

Ble lansert i 1891 av Carl August Anderson som en hyllest til sin far, O.P. Anderson. Den er den eneste økologiske akevitten på markedet. Den er destillert av svensk hvete og krydret med karvefrø, anisfrø og fennikel, som er lagret i åtte måneder.

Lysholm Linie

I 178 fikk Catharina M. Lysholm bygd briggen ”Trondhiems Prøve” og 25 år etter satte den kursen mot Batavia, i dag Indonesia. I lasten var det flere fat akevitt. De fikk ikke solgt den, så fatene ble med hjem til Trondheim igjen. Den var da blitt to år gammel og hadde gått gjennom en modningsprosess. Det var en hel annen akevitt enn før de seilte ut. Linie-akevitten var med andre ord ”oppfunnet”. Den dag i dag går akevitten over elevator til Australia og tilbake. Akevitten ligger på fat som er spent fast inne i stålcontainere som ligger på dekk. Fast transportør er Wilh. Wilhelmsen, et oppdrag de har hatt siden 1920-tallet.

13. april regnes som ”akevittens dag”.

Drammensakevitten

I 1846 kjøpte Franz Tandbergs oldefar et «brennevinsbrenneri med inventar, fjøs og vannskur». Syv år etter la han om til ren destillasjon, samtidig som han startet et tobakksspinneri. - Bestefar Frantz overtok forretningen bare 20 år gammel. Han måtte søke kong Karl og fikk bevilget myndighet i 1867. I 1873 opprettet han Drammens Glassverk for produksjon av flasker til Drammens bryggerier og destillasjoner. I tillegg til akevitt ble det produsert både cognac, wisky, bitter og likør.

Frantz Tandbergs akevitt, som nå er kjent under det Drammenspopulære merkenavnet Drammensakevitten, inneholder mange forskjellige krydder og har derfor en kraftig og rik smak. - Den er blant annet smakssatt med en aning fusel, sier han, - for å gi den litt av den genuine rundheten som noe fusel gir. Av krydder kommer anis best frem og begrunnelsen for at akkurat denne akevitten bør nytes til julematen er slagordet: Tandbergs Taffel, en liten skvett, gir 10 manns styrke og 12 manns vett.

TEKST: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post