TOMMY ØSTHAGEN OG KREATIV CATERING: En gjeng brennende matglade kokker

Tommy Østhagen 5
Tommy Østhagen på sopptur. Foto: Privat.

DRAMMEN. Landets mest smakfulle cateringtilbud har inntatt Drammen, sier Tommy Østhagen, en av sjefene i Kreativ Catering. - Enten du skal ha firmaarrangement, familiefeiring, eller bare en hyggelig vennekveld, har Kreativ Catering tapas- og buffetalternativer som vil gjøre måltidet til en suksess! Vi gleder oss til å møte drammenserne, så sjekk ut våre menyer...

Tommy 6.jpg

GOURMET MED OPPLEVELSE. Vi liker å lage mat av høy kvalitet som serveres der du vil ha den – hjemme hos deg eller i et selskaps- eller konferanselokale. «Våre» matgjester kommer sjelden for matens skyld, slik de gjør på en restaurant. Men det blåser vi i, vi vil at maten skal være en like stor opplevelse, som selve begivenheten. Som cateringfirma får vi ikke Michelinstjerner på kjøkkenveggen vår, men vi har Michelindekk på bilene som sørger for at alt er på plass i tide.

KREATIV CATERING

Skullerud Park

Olaf Helsets vei 5a, 0694 Oslo

Telefon: + 47 22 61 47 00

Mail: eat@kreativcatering.no

Alt du får på bordet fra vårt kjøkken er laget fra bunnen av med de beste råvarer. Vi henter sopp, bær og ville vekster i skogen, sanker tang langs kysten og har de beste kontakter som leverer fersk fisk, kjøtt, fjærfe og vilt.

Tommy 3_edited.jpg
Maten jeg lager skal være velsmakende og delikat, sa Tommy Østhagen, - men ikke jålete. Han har skrevet kokebok om de gode soppene, SpisOpp.

Kreativ Catering ble startet i 2003 av tidligere norgesmester i kokkekunst Tommy Østhagen.

Nå drifter han Kreativ Catering sammen med daglig leder Martin Warnken, kjøkkensjef Kasper Løkke-Larsen og kontorsjef Henrik Sømo Solberg.

- Maten jeg lager skal være velsmakende og delikat, fortalte Tommy Østhagen da jeg møtteham første gang for noen år siden, - den skal ikke være jålete.

Sist gang vi snakket sammen hadde han blant annet skrevet matbøkene Fanget og SpiSopp – 200 sopper du må smake før du dør – sammen med Pål Karlsen, som er leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

kreativ_catering_hjemme-6-1024x650.jpg

Høsten 2018 plukket de over 200 kg steinsopp på en kveld og en kort dag. - Alle elsker steinsopp, med god grunn. Men i jakten på steinsoppen gikk vi forbi et vell av andre sopper, i alle slags farger og former. Hva er det med dem? Hvorfor lar vi disse stå? Hvorfor plukker vi så få arter? Det er ikke så mange år siden Kyst-Norge tok opp torsken og kastet resten av fangsten tilbake på havet. I dag er «ufesken» delikatesser. Er vi ved starten av noe tilsvarende i soppens verden? Det bestemte vi oss for å undersøke, og SpiSopp er resultatet."

Tommy 4..jpg
Tommy Østhagen. Foto: Øyvind Risvik.

Tommy Østhagen ble norgesmester i kokkekunst allerede i 1999. Han trivdes ikke bare med å tilberede de deiligste retter. Han jakter også, både til vanns og til lands. Det han fanget, spiste han og yndlingsrettene var orrfugl og rådyr. Det gjør han med stor sikkerhet fremdeles.

- En gang jeg var på hytte på fjellet for å jakte, så vi ikke et eneste dyr, fortalte han. - Men tilbake på hytta skjedde det. Rett utenfor hytteveggen felte jeg en flott orrfugl. Jeg synes dette kjøttet er er mye bedre enn rype. Det er en stor fugl, den er litt mørere enn rypa og er et flott kjøtt å ha med å gjøre. Stekte orrfuglmedaljonger med solbærsaus er en av mine beste oppskrifter.

- Orrfugl er godt, men rådyr er mitt favorittvilt nummer en, fortsatte Tommy Østhagen, - det er et mørkt og flott kjøtt med god størrelse på alle delene. Det er viktig å ikke kludre retten til med masse hvitløk, det skal være helt rent. Server gjerne litt søtt ved siden av, som fiken eller andre ingredienser som har sødme, prøv gjerne brunost.

Tommy Østhagen og TV 2v.jpg
Tommy Østhagen og Wenche Andersen inviterte til spiselige vårvekster i God Morgen, Norge på TV 2. Foto: TV 2.

Tommy Østhagen har erfaring fra såvel Les jardins de l`Opera i Toulouse som fra Oslo-restaurantene Theatercafeen, Lipp, Annen Etage og Feinschmecker. Men det har ikke gått ham til hodet.

- Maten jeg lager skal være velsmakende og delikat, sa han, - men ikke jålete. Tommy Østhagen har skrevet matbøkene Fanget mellom to permer, Himmelsk og Utsøkt og SpisOpp.

Høste og bære.jpg

HØSTE OG BÆRE

Tommy Østhagen og Audun Aagre driver firmaet Høste og bære sammen.

De er to matkameratene som reiser landet rundt på jakt etter lesverdige matopplevelser. Hver råvare de skriver om er fanget, høstet og plukket selv. Det blir reinjakt, sopp, fjellrype, fisk, urter, tang og tare, men først og fremst enkelt og god mat vi kan finne og lage selv.

Tommy Østhagen er kokken, soppsankeren, fiskeren, pølsemakeren og nysgjerrigperen, som landet rundt på jakt etter gode råvarer, og tilbringer mye tid i en hengekøye. Han har fylt en Tesla med steinsopp, fisket fjellørett i vinterstormen som stanset Skarverennet og har skrevet flere kokebøker. Til daglig driver han Kreativ Catering, Metervare og Selvplukket, og leverer råvarer til landets beste restauranter.

Audun Aagre er fotograf, journalist, filmmaker, jeger og fjellmann. Han har skrevet kokebøker med Bent Stiansen, Bondens marked og kokker fra Svalbard, og pendler mellom Norge og Myanmar (Burma).

Her er noen av Tommy Østhagens delikate oppskrifter

RÅDYRFILET

800 g rådyrfilet

1/ 2 kg sopp (gjerne blandet skogsopp)

1/ 2 aubergine

3 ss smør

2 – 3 kvaster rosmarin

salt og pepper

Slik går du frem: Brun filetene raskt i en stekepanne. Stek deretter filetene sammen med rosmarin i ovn ved 80 grader C til kjernetemperatur er 56 grader C (bruk steketermometer).

Del soppen i skiver og stek den gyllen i smør. Auberginene deles i lange skiver, ca 1/ 2 cm tykke. Stek skivene brune i stekepannen.

Legg auberginskiver på tallerkenen og anrett filetene og sopp oppå. Pynt med rosmarin. Poteter og viltsaus smaker god til.

OSTEKAKE

15 Kornmokjeks

2 ss smør

2 ss sukker

Fyll:

400 g kremost

330 g cottage cheese

180 g sucker

4 egg, sammenvispet

1 dl rømme

frøene fra en vaniljestang.

Gele:

4 dl ferdig utblandet bringebærsaft

4 plater gelatin

Slik går du frem: Kjør kjeksen til smuler i en foodprocessor. Varm sukker, smør og kjeks i en kjele. Press den ferdige massen ned i en middels stor ringform.

Bland kremost, creme fraiche og cottage cheese. Ha i sukker, rømme og vaniljefrø. Hell kremen over kjeksblandingen i formen og stek i ovn ved 140 grader C til massen stivner. Ta ut og avkjøl i kjøleskap.

Løs opp gelantinplatene i vann. Varm opp bringebærsaften og smelt gelantin inn i den. Avkjøl til saften holder litt over romtemperatur. Hell over resten av kaken i formen. Oppbevar formen i kjøleskap til geleen er stiv.

Ta kaken forsiktig ut av formen og skjær pene serveringsstykker med en skarp kniv. Pynt med friske bær.

BLÅBÆRTODDY

2 dl blåbærsat

4 dl rødvin

1 dl vann

4 bjerkeskudd

noen blåbær til pynt.

Slik går du frem: Træ blåbær på bjørkeskuddene. Bland og varm opp resten av ingrediensene. Toddyen må ikke koke! Serveres i gløgglass eller kopper.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. FOTO: TOMMY ØSTHAGEN OG TV 2.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post