VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK: Sild og Ullas deilige rugbrød

Værtshusetx_edited

LOMMEDALEN. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe og frister med julemat, hjemmebakte kaker, tre slag sild og Ullas rugbrød.

Værkjul 3a.jpg
Bob og Ulla på Værtshuset Bærums Verk.

SILD OG BRØD PÅ VÆRTSHUSET. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe. I det røde lille huset ved elven Lomma er fyr på peisen, juletreet er pyntet, smånissene har inntatt restauranten og julestjernen lyser vakkert og klart fra toppen av juletreet og fra kjøkkenet dufter det av fristende julemat, av hjemmebakte kaker og brød, lutefisk og pinnekjøtt.

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Vertshusveien 10

N-1353 Bærums Verk

Telefon: +47 67 800 200

post@vaertshusetbaerum.no

Bestill bord HER.

I vinduene henger det kniplingsgardiner, det er nips og pynt og kandalabre og skinnende sølvplett, hvite linduker og stivede servietter, juleroser og julestjerner i vinduskarmen. Det er fargerike vegger og trestokker som gir assosiasjoner til den gang jernverkets folk regjerte på 1600-tallet.

Og ute er juletrærne tent og snøen ligger som et urørt teppe rundt den eksotiske eiendommen.

På Værtshuset Bærums Verk er det både juletradisjon, juleglede, hjerterom, husrom og historie i veggene.

Værkjul 14.jpg

Bob Laycock er en av landets fremst og mest egenartede kokker. Han og kona Ulla O. tuller ikke med tradisjonelle oppskrifter. De utfordret matglade gjester. Her er det de gode rause julesmakene som regjerer bordene, enten det er sennepssild, sherrysild eller sursild. enten det er finsk juletærte, Old english fruit cake, og saftig sjokoladekake med vaniljesaus. Og ikke minst, et finsk rugbrød som Ulla Laycock baker selv.

Lunsj serveres fra 12.00 – 15.00 (lørdag/søndag fra kl. 13.00)

Sett av litt tid til lunsj med et besøk på Værtshuset, enten det være seg kunder, ansatte, familie eller venner. Vi garanterer en avstressende og velsmakende pause fra en hektisk hverdag. La våre dyktige kokker anrette en lunsjtallerken som gir deg fornyet kraft og friskt mot til å fortsette dagen.

Á la Carte fra 15.00

I vår à la carte-meny finner du 1 til 6 retters måltider – og vi anbefaler vår vinmeny hvor vertskapet har valgt ut et antall utsøkte viner.

Sild.jpg

SENNEPSSILD

2 dl vanlig sennep

2 ss mørk sirrut

4 cl sherry

1 ss dill (hakket)

150 g utvannet kryddersildfilet

Slik går du frem: Kutt alle filetene i passende biter og bland med sennepssausen. La silden ligge et døgn i sausen før servering.

SURSILD

2 dl 7 % eddik eller bringebæreddik

2 ss sukker

Kok opp og avkjøl.

150 g utvannet kryddersildfilet

1 vanlig løk eller rødløk kuttet i skiver.

4 laurbærblader

4 ss hel svart pepper.

Slik går du frem: Tørk fiskefiletene og kutt dem i biter. Ha dem oppi en bolle. Bland løk, pepper og laurbærblader. Hell laken over fiskefiletene, la dem ligge et døgn før bruk. Hvis laken er for sur, ha i mer sukker etter smak.

SHERRYSILD

2 dl bringebæreddik

2 ss sukker

Kok opp og avkjøl.

150 g utvannet kryddersildfilet

1 gulrot (i skiver)

1 rødløk (i strimler)

6 cl sherry

6 friske persilleblader

1 ss hel hvit pepper

Slik går du frem: Tørk filetene og kutt dem i biter. Bland løk, gulrot, pepper og persilleblader. Hell over laken og tilsett sherry. La det hvile i kjøleskapet i et døgn.

Brød 2x.jpg

ULLAS FINSKE RUGBRØD

Å lage finsk rugbrød er ikke gjort på et blunk, men til gjengjeld får du et nydelig brød med lang holdbarhet. Ulla Laycock på Værtshuset Bærums Verg gir deg sin beste oppskrift på finsk rugbrød.

Surdeigskulturen strekker seg helt tilbake til gamle baksttradisjoner, men nå har flere og flere har fått øyne opp for det sunne alternativet. – Det som er så bra med surdeigsbrød er smaken og holdbarheten, sier Ulla Laycock på Værtshuset Bærums Verk.

Her får du Ullas oppskrift på hennes delikatesprø finske rugbrød og vertshuset hjemmebakte brød.

Surdeigskultur: Ta litt lunkent vann, gjær og sukker og visp godt. Sett i plastboks og la gjære noen dager.

RUGBRØDET

1 l lunkent vann

1 ss sukker

1 ss salt

50 g tørr eller fersk gjær

2 kg rugmel

Slik går du frem. Bland lunkent vann og salt, sukker, gjær, litt rugmel og surdeigen, og visp godt. Tilsett resten av melet og bland godt til en passe løs deig. La deigen heve over natten i kjøleskap, og bak den ut dagen etter. Del deigen i fire like store emner og form dem til store boller (bruk rugmel mens du jobber med deigen), og press dem litt flate.

 La brødene etterheve i 1 – ½ time og stek dem i 1 time på 190 grader C.

VÆRTSHUSETS HJEMMEBAKTE BRØD

1 l lunkent vann

1 pose tørr/fersk gjær

1 ss sukker

1 ss salt

2 ss olivenolje

1 kg grovbakst

½ kg hvetemel

300 g sammalt rug

Slik går du frem: Bland gjær, salt, sukker og olje i lunkent vann og visp godt. Tilsett mel og rør til en løs deig.

Dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten

Bak ut deigen dagen etter (det kan være du trenger å tilsette litt mer mel). Fordel i passe brødformer. La brødene heve i ca 1 time og stek demm deretter i ca 45 minutter på 185 grader C.

Værtshusboka1.jpg

BOKEN OM VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Værtshuset på Bærums Verk utgjør en markant del av vår nasjonalhistorie, det står sentralt i Bærums lokalhistorie og det er ikke minst et herlig spisested som stadig flere vet å sette pris på. - Alle skal føle husets lune atmosfære og dens unike personlighet! Det gode måltidet med mat og drikke og ikke minst opplevelsen omkring selve måltidet er oppgaven vi har.

Vertshuset Bærums Verk er Norges eldste spisested på historisk grunn, og ligger i Bærum, tyve minutters kjøretur fra Oslo sentrum.

Les om sesongene og maten på Værtshuset, om vertskap og drift og om selve historien.

Boken kan kun kjøpes her, og koster nå kr. 298.

TEKST: ØYVIND RISVIK. MATFOTO: VESLEMØY VRÅSKAR.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post