VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK: St. Hans-fest for de matglade (AVSLUTTET)

Sommerværk 11_editedx
Torsdag 23. juni. St. Hansfest på Værtshuset Bærums Verk.

BÆRUMS VERK. Værtshuset Bærums Verk inviterer til St. Hans fest torsdag 23. juni. Vertshuset er en perle av en restaurant. Her er det hjerterom, historie i veggene og – en av Norges beste menyer. På Værtshuset Bærums Verk regjerer Ulla og Bob Laycock. (AVSLUTTET).

 

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK. St. Hans fest torsdag 23. juni. Lokalen til VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK er innredet med linjer helt tilbake til lokalenes historie. Bygningene ble satt opp rundt 1640, og var på den tiden et av Norges viktigste jernverk. Nå er restauranten det hjerterom, historie i veggene og – en av Norges beste menyer.

WEB: VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

TORSDAG 23. JUNI 2022 KL. 18:00 – 22:00

St. Hans Aften med Pianobar med @arnegull

Varighet: 4 t

Værtshuset Bærums Verk inviterer til sin årlige St. Hansfeiring med et glass bobler og stor grill og dessertbuffet. @arnegull tar med sine røde flygler og lager god stemning på tunet.

Book bord! Pris kr 850,- vipses på konto 568202 Værtshuset Bærums Verk.

Vertshusveien 10, Postboks 70,, N-1353 Bærums Verk

Telefon: + 47 67 800 200

E-post: post@vaertshusetbaerum.no

De serverte mat på Værtshuset allerede for 250 år siden, den gang det var samlingspunkt for verksarbeidere, handelsfolk, kull- og malmkjørere og bønder på vei fra Christiania til Bergen med buskapen. Bygningene ble fredet i 1939. Og etter å ha blitt restaurert og bygget om for restaurantdrift, bl den åpnet på nytt i 1987. Siden har Ulla og Bob Laycock gjorte Vertshuset til en av Norges mest spennende og beste restauranter. Det er få som ikke vet hva Værtshuset Bærums Verk er.

Sommerværk 6x.jpg
Staben på Værtshuset Bærums Verk ønsker velkommen til St. Hansfest torsdag 23. juni.

Ærverdige Værtshuset Bærums Verk er et rødmalt landemerke, med vakre trehus tett opp til et romantisk handelssted med små butikker, smier, glassblåsere, skulpturer og kunsthåndverkere, elven Lomma og sus fra en liten foss som er gjemt bak bygningene.

På Værtshuset Bærums Verk er det lave dørstokker, peis, kniplingsgardiner, nips og pynt og kandalabre og skinnende sølvplett, hvite linduker og stivede servietter, petuniaer og pelargonia  i vinduskarmen og fargerike vegger og trestokker som gir assosiasjoner til den gang jernverkets folk regjerte på 1600-tallet.

Om våren og sommeren dufter det nyslått gress og nymalte tømmervegger.

Sommerværk 7x.jpg

Og ute i uretehaven regjerer timian, lavendel, persille, gressløk og jordbær. Alt finner vi igjen i Bobs matoppskrifter.

Restaurantens lokaler er som de skal være, alltid stilig pyntet, men likevel ujålete. På Værtshuset Bærums Verk er det både hjerterom, husrom og historie i veggene.

Bob Laycock er en av landets fremst og mest egenartede kokker. Han tuller ikke med tradisjonelle oppskrifter. Han utfordret matglade gjester. Her er det de gode rause sommersmakene som regjerer bordene, enten det er hummer, piggvar og lakskamskjell, sjøkreps, asparges, jordbærsuppe eller bringebærterte. Og ikke minst, et finsk rugbrød som Ulla Laycock baker selv.

Sommerværk 16xx.jpg

Menyene er inspirert av norske herregårdstradisjoner med norske råvarer. Det skal smake utfordrende, men ikke for komplisert. Han vet at gjestene liker måltider uten kompliserte nymotens greier. Her får vi de rettene vi ønsker. Det høye nivået kjøkkensjefen legger opp til, holder seg gjennom hele måltidet.

Matkonseptet er ikke gourmet, sier Bob Laycock, det er snarere det jeg kaller steinaldermat, kortreist mat basert på førsteklasses råvarer tilberedt med en internasjonal vri. Akkurat slik de gjorde på de gamle norske herregårdene.

Sommerværk 13.jpg

Når vår- og sommersol skinner, setter vi oss ned på uteserveringen og er omgitt av blomstrende syriner og blomster i alle former og farger.

Ulla Laycock er vår dyktige servitøren. Hun har mye å henge fingrene i. Likevel er hun alltid blid og tilstede uten å være påtrengende.

På Værtshuset Bærums Verk er det nesten som å være ved stuebordet hjemme hos mor. Her er det lave skuldre og et gemyttelig tone gjennom hele måltidet. Bob lager den maten vi har lyst til å spise. Og det er denne maten som er nøkkelen til kokkens suksess. Måltidet går fra den ene godbiten til den andre.

Et par ord om vinlisten. Vertskapet har valgt ut et antall utsøkte viner. De forsterker matopplevelsen.

f4.jpg

Værtshuset Bærums verk ligger landlig til, bare en liten kjøretur fra Oslo, Sandvika og Drammen. Vi kan bruke dette stedet både til kurs, seminarer, selskaper, bryllup – eller en middagsopplevelse sammen med noen vi er glade i.  

Her er det mye god smak og lun stemning til fornuftige priser. Værtshuset Bærums Verk er selve storstuen i Lommedalen, med mye god mat og vin for pengene.

Selv kongefamilien har spist sin søndagsmiddag på Værtshuset Bærums Verk

Sommerværk 4.jpg

GRILLEDE KAMSKJELL med blomkål purè, persillesaus og grønnsaksstrimler

4 ferske, store kamskjell

1 gulrot

1 rødløk

3 blader av purreløk

Persillesaus:

½ bunt kruspersille

1 dl olivenolje

Salt og pepper

1 finkakket sjalottløk

Slik går du frem: bland alle ingrediensene i en hurtigmikser. Smak til med salt og pepper.

Rens kamskjellene v ed å skjære bort alt rundt rognen og muskelen. Vask kamskjellene i kaldt vann, og tørk dem godt med kjøkkenpapir eller et kjøkkenhåndkle.

Blomkålpurè

2 blomkålhoder

Fløte

Salt og pepper

Slik går du frem: blomkål skal kokes i lettsaltet vann til den er mør. Skyll i kaldt vann og bruk mesteparten til pureen. La det bare være igjen litt til garnitur. Bruk stavmikser til å mose blomkålen. Ha den over i en kjele og tilsett fløte, salt og pepper: varm opp, men ikke la det koke.

Grønnsakene kuttes i strimler og kokes i lettsaltet vann like før servering.

Stek kamskjellene 30 sekunder på hver side i en grillpanne og krydre med salt og pepper. Server straks. Danbder pent på tallerkenen sammen med persillesuasen.

Sommerværk 5_editedx.jpg

SAUTERTE SJØKREPS på asparges med hollandaisesaus

8 ferske sjøkreps (eller 12 frosne)

2 bunter fersk asparges

Smør

Salt og pepper

Hollandaisesaus

3 eggeplomer

2 ss estragon

Eddik eller hvitvin

1 sitron

500 g smeltet smør

Salt og pepper

Slik går du frem: Bland eddik og eggeplommer og pisk kraftig til eggedosis i en bolle i varmt vannbad.

Tilsett det smeltede smøret, bruk kun den klare delen (la resten ligge igjen). Visp forsiktig til sausen er tykk, og tilsett sitron,m salt og pepper.

Rens sjøkrepsene ved å dra av hodet først. Ta ut fordøyelsesstrengen ved å dra forsiktig i den midterste halefinnen. Legg krepsehalene med skall på i frysren i ca 40 min, da det er lettere å ta av skallet uten at kjøttet rives i stykker.’skrell aspargesen og ha den i kokende vann med salt. Den skal koke i 1 min før servering.

Sjøkrepsene saltes og pepres og stekes i smør på lav varme, ca 40 sekunder på hver side.

Sommerværk 1_editedx.jpg

JORDBÆRSUPPE med kokosiskrem

2 kg friske eller frosne jordbær

250 g sukker

Slik går du frem: Kok opp bær og sukker, og la det småkoke i ca 10 min. soil to ganger og avkjøl. Mos med stavmikser og avkjøl. Server med kokos- eller vaniljeis, og pynt gjerne med friske jordbær.

Sommerværk 3_editedx.jpg

BRINGEBÆRTERTE

Tertebunn:

100 g smør

80 g sukker

175 g hvetemel

1 egg.

Slik går du frem: kjør smør og sukker hvitt. Bland inn hvetemelet, og deretter egget. La deigen hvile i halvannen time. Kjevle ut bunnen , ca ½ cm tyggelse. Ha den i en smurt terteform og stek på 180 grader C i 6 – 10 min til den er gyllenbrun.

Vaniljekrem:

5 dl melk

1 vaniljestang

80 g sukker

5 eggeplommer

1 ss maisenna

Slik går du frem: Kutt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp stangen og frøene sammen med melken. Bland eggeplommer og sukker, og pisk lett. Bland maisenna i eggeblandiingen.

Spe litt av melken over eggene under omrøring. Ha alt tilbake i kjelen og kok opp til det tykner. Avkjøl. Fyll tertebunnen med vaniljekrem. Dekk vaniljekremen med bringebær og pensle bringebærene med syltetøy. Server gjerne med vaniljeis.

Værtshusvinter 11x.jpg

Boken om Værtshuset Bærums Verk

Værtshuset på Bærums Verk utgjør en markant del av vår nasjonalhistorie, det står sentralt i Bærums lokalhistorie og det er ikke minst et herlig spisested som stadig flere vet å sette pris på. - Alle skal føle husets lune atmosfære og dens unike personlighet! Det gode måltidet med mat og drikke og ikke minst opplevelsen omkring selve måltidet er oppgaven vi har.

Vertshuset Bærums Verk er Norges eldste spisested på historisk grunn, og ligger i Bærum, tyve minutters kjøretur fra Oslo sentrum.

Les om sesongene og maten på Værtshuset, om vertskap og drift og om selve historien.

Den kan kun kjøpes her, og koster nå kr. 298.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK/ VESLEMØY VRÅSKAR/ INGRID HARBOE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post