BÆRUMS VERK. Å lage finsk surdeigsrugbrød er ikke gjort på et blunk, men til gjengjeld får du et nydelig brød med lang holdbarhet. Ulla Laycock på Værtshuset Bærums Verk gir deg sin beste oppskrift på finsk rugbrød.
ULLAS FINSKE RUGBRØD. Surdeigskulturen strekker seg helt tilbake til gamle baksttradisjoner, men nå har flere og flere har fått øyne opp for det sunne alternativet. – Det som er så bra med surdeigsbrød er smaken og holdbarheten, sier Ulla Laycock på Værtshuset Bærums Verk.
Adresse: Vertshusveien 10, N-1353 Bærums Verk
Tel: +47 67 800 200
E-post: post@vaertshusetbaerum.no
Ullas reise er fra husmorskole i Finland, via au pair-post i England, jobb på flere utenlandske hotell og restauranter til hun møtte sin mann, engelskmannen Bob. Sammen driver de Værtshuset Bærums Verk.
KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT
Hos Ulla Laycock og mannen Bob finner vi de gode og rause rettene. Her er det de gode smakene som regjerer bordene, enten det er hummer, piggvar og laks, kamskjell, sjøkreps, asparges, jordbærsuppe eller bringebær.
Og ikke minst, på Værtshuset Bærums Verk serverer de et unikt og velsmakende finsk rugbrød som Ulla Laycock baker selv.
Her får du Ullas oppskrift på hennes delikatesprø finske rugbrød og vertshuset hjemmebakte brød.
ULLAS FINSKE RUGBRØD
Surdeigskultur: Ta litt lunkent vann, gjær og sukker og visp godt. Sett i plastboks og la gjære noen dager.
Brødet:
1 l lunkent vann
1 ss sukker
1 ss salt
50 g tørr eller fersk gjær
2 kg rugmel
VINANBEFALING
ALLIANCE MINERVOICE NATURALIS
En suveren vin som få kjenner til. Den er rett og slett en skjult perle i vinverdenen, og deilig å drikke til godt brød. Dufter av plommer og mørke bær.
Varenummer 1833301. Pris kr 169,90.
Slik går du frem når du lager Ullas finske rugbrød. Bland lunkent vann og salt, sukker, gjær, litt rugmel og surdeigen, og visp godt.
Tilsett resten av melet og bland godt til en passe løs deig. La deigen heve over natten i kjøleskap, og bak den ut dagen etter.
Del deigen i fire like store emner og form dem til store boller (bruk rugmel mens du jobber med deigen), og press dem litt flate.
La brødene etterheve i 1 – ½ time og stek dem i 1 time på 190 grader C.
VÆRTSHUSETS HJEMMEBAKTE BRØD
1 l lunkent vann
1 pose tørr/fersk gjær
1 ss sukker
1 ss salt
2 ss olivenolje
1 kg grovbakst
½ kg hvetemel
300 g sammalt rug
Slik går du frem: Bland gjær, salt, sukker og olje i lunkent vann og visp godt. Tilsett mel og rør til en løs deig.
Dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten
Bak ut deigen dagen etter (det kan være du trenger å tilsette litt mer mel). Fordel i passe brødformer. La brødene heve i ca 1 time og stek demm deretter i ca 45 minutter på 185 grader C.
TEKST: ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: ULLA LAYCOCK. MATBILDER: VESLEMØY VRÅSKAR.