VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK: Værtshusets søte fristelser

Vertshusvinter 8_edited

LOMMEDALEN. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe og frister med hjemmebakte kaker, finsk juleterte, Old english fruit cake, tekaker, epleterte og en saftig sjokoladekake.

Værk 2.jpg

SØTE FRISTELSER PÅ VÆRTSHUSET. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe. I det røde lille huset ved elven Lomma er fyr på peisen, juletreet er pyntet, smånissene har inntatt restauranten og julestjernen lyser vakkert og klart fra toppen av juletreet og fra kjøkkenet dufter det av fristende julemat, av hjemmebakte kaker og brød, lutefisk og pinnekjøtt.

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Vertshusveien 10

N-1353 Bærums Verk

Telefon: +47 67 800 200

post@vaertshusetbaerum.no

Bestill bord HER.

Værtshuset 2x.jpg

I vinduene henger det kniplingsgardiner, det er nips og pynt og kandalabre og skinnende sølvplett, hvite linduker og stivede servietter, juleroser og julestjerner i vinduskarmen. Det er fargerike vegger og trestokker som gir assosiasjoner til den gang jernverkets folk regjerte på 1600-tallet.

Og ute er juletrærne tent og snøen ligger som et urørt teppe rundt den eksotiske eiendommen.

På Værtshuset Bærums Verk er det både juletradisjon, juleglede, hjerterom, husrom og historie i veggene.

Bob og Ulla 2x.jpg
Bob og Ulla Laycock.

Bob Laycock er en av landets fremst og mest egenartede kokker. Han og kona Ulla O. tuller ikke med tradisjonelle oppskrifter. De utfordret matglade gjester. Her er det de gode rause julesmakene som regjerer bordene, enten det er finsk juletærte, Old english fruit cake, tekaker, saftig sjokoladekake med vaniljesaus og epleterte.

Lunsj serveres fra 12.00 – 15.00 (lørdag/søndag fra kl. 13.00)

Sett av litt tid til lunsj med et besøk på Værtshuset, enten det være seg kunder, ansatte, familie eller venner. Vi garanterer en avstressende og velsmakende pause fra en hektisk hverdag. La de dyktige kokkene anrette en lunsjtallerken som gir deg fornyet kraft og friskt mot til å fortsette dagen.

Á la Carte fra 15.00

I Værtshuset Bærum Verks à la carte-meny finner du 1 til 6 retters måltider – og vi anbefaler en vinmeny hvor vertskapet har valgt ut et antall utsøkte viner.

Julekaker.jpg
Finske juleterter og Old english fruit cake.

FINSKE JULETERTER

250 g stenfrie svisker

100 g sukker

Litt vann

Melis

Ferdig butterdeig (kjøp på butikken).

Slik går du frem: La sviskene trekke litt i vann før du koker dem opp med litt vann. Kok til de får en grøtaktig konsistens. Du kan eventuelt mose blandingen med en stavmikser.

Skjær butterdeigen i små firkanter. Lag en åttekantet stjerne av hver firkant. Legg litt sviskesyltetøy i midten og brett annenhver stjerneflik over syltetøyet. Lim sammen deigen på midten med litt sammenpisket egg som du også pensler småkakene med.

Stek tertene i ovnen på 200 grader C i 5 min, eller til de er gylne. Strø litt melis før servering.

OLD ENGLISH FRUIT CAKE

6 egg

250 g usaltet smør

250 g brunt sukker

375 g tørket frukt og bær

187 g rosiner

150 g mandelflarn

50 smeltet smør

1 cl brandy

½ ss muskat

½ ss kardemomme

½ ss salt

½ ss kanel

Ca 3 ss mørk sirup.

Slik går du frem: Pisk smør og sukker helt hvitt. Tilsett eggene og melet, tilsett så resten av ingrediensene. Røren må stå kjølig i minimum 1 uke.

Stek på 175 grader C i smurte brødformer i ca 1 time. Avkjøl før du tar dem ut av formene. Pakk dem inn i plastfolie og deretter aluminiumsfolie og sett dem kjølig og tørt, da kan du hoolde seg i en måneds tid (husk å skrive dato på).

Tekaker.jpg
Tekaker.

TEKAKER

1 kg hvetemel

150 g usaltet smør

8 dl melk

100 g rosiner (eller sultaner)

1 ts bakepulver

Salt

Slik går du frem: Bland hvetemel og smør og tilsett salt, rosiner, bakepulver og melk. Rør alt sammen til en deig. Rull deigen i en pølseform på benken, ca 6 cm tykkelse. Kutt i ca 2,5 cm tykke skiver. Legg skivene på et ferdigsmurt stekebrett og pensle gjerne toppen med melk. Stek i ca 10 min på 180 grader C.

Server gjerne med pisket krem eller rømme og syltetøy.

Værkjul 10x.jpg
Saftig sjokoladekake.

SAFTIG SJOKOLADEKAKE

335 g mørk sjokolade (60 % 3ll34 70 %)

125 g smør

280 g sukker

5 egg

1 dl vann

½ ss maisenna

Slik går du frem: Pisk egg og 100 g sukker til eggedosis. Varm resten (sukker og vann) til en klar sukkerlake. Hell sukkerlaken over sjokoladen til den smelter, bland så i smøret til alt er smeltet. Vend inn eggedosis og maisenna til slutt.

Smør formen godt og hell i øren. Stek den i vannbad på 120 grader C i ca 45 – 55 min. når kaken er ferdig, må den avkjøles i 12 timer før servering. Kaken er veldig vanskelig å skjære, og det lønner seg å bruke en varm kniv.

Vaniljesaus

½ l melk

1 vaniljestang

80 g sukker

5 eggeplommer

2 ts maisenna

Slik går du frem: Kok opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk med vaniljestang og –frø. Pisk sammen eggeplommer og sukker. Spe den oppkokte melken over eggene under omrøring. Ha det over i kjelen og varm opp forsiktig til sausen tykner. Sausen skal ikke koke, da kan den skille seg. Ta ut vaniljestangen.

Epletertex.jpg
Epleterte.

EPLETERTE

Tertebunn:

100 g smør

80 g sukker

175 g hvetemel

1 egg

Slik går du frem: Kjør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Bland inn hvetemel og egg. La det hvile i halvannen time. Kjevle ut bunnen til ca 0,5 cm tyggelse. Ha den i en smurt terteform og stek på 180 grader C til den er gyllen brun, ca 6-10 min.

Kokopp 100 g sukker, 1 dl vann og litt sitronsaft til sukkerlake. Skrell og rens eplene og kutt dem i skiver. Gi dem et oppkok i sukkerlaken. Fyll tertebunnen med vaniljekrem. Dekk vaniljekremen med eplebiter og strø på sukker. Smelt sukkeret med skibrenner eller lignende. Server gjerne med vaniljeis og rabarbrakompott.

Rabarbrakompott:

100 g ranarbra i biter

50 g sukker

Slik går du frem: Kok forsiktig til rabarbraen er mør.

Værtshusvinter 11x.jpg

BOKEN OM VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Værtshuset på Bærums Verk utgjør en markant del av vår nasjonalhistorie, det står sentralt i Bærums lokalhistorie og det er ikke minst et herlig spisested som stadig flere vet å sette pris på. - Alle skal føle husets lune atmosfære og dens unike personlighet! Det gode måltidet med mat og drikke og ikke minst opplevelsen omkring selve måltidet er oppgaven vi har.

Vertshuset Bærums Verk er Norges eldste spisested på historisk grunn, og ligger i Bærum, tyve minutters kjøretur fra Oslo sentrum.

Les om sesongene og maten på Værtshuset, om vertskap og drift og om selve historien.

Boken kan kun kjøpes her, og koster nå kr. 298.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: VESLEMØY VRÅSKAR OG INGRID HARBOE.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post