VAFLER TIL BEGJÆR: Vafler er smaken av ekte lykke

Vaffel 6

DRAMMEN. 25. mars hyller vi den hjerteformede godsaken vaffel. Vafler er noe alle matglade drammensere burde unne seg. Varm opp vaffeljernet og sett i gang.

Vaffel 1.jpg

GRATULERER! 25. MARS 2024 FEIRER VI DEN STORE VAFFELDAGEN. I middelalderen feiret man jomfru Maria den 25. mars fordi det var dagen da hun fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet ni måneder senere.

I Sverige har vaffelen blitt et symbol på at vinter blir til vår, og tradisjonen har spredd seg til mange land.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 1z.jpg

Hjemmebakte vafler hos min bestemor Sissel på gården Bekkestad, var mer enn lykke. Det var noe av det beste vi barnebarna fikk. Det er det beste ennå, sammen med mine egne barnebarn.

Du kan gi meg all verdens indrefileter, kaviar og hummer. Men får jeg en ekte hjemmebakt vaffel, dukker nostalgistjerner opp i øynene. Da min bestemor Sissel, på gården Bekkestad på Ål, tok frem det kølsvarte vaffeljernet og serverte rømmevafler med ekte geitost, fra en ensom fjellgård i Ål i Hallingdal, var vi alle lykkelige.

Vaffel 5.jpg

GRUNNOPPSKRIFT VAFFEL

Oppskriften på skikkelig rømmerøre finner du i den geniale boken Jeg elsker vaffel: 3 egg, 5 dl seterrømme, 300 g hvetemel, 1/2 ts salt, 1 dl vann og 1 dl fløte...

Her er en knallgod oppskrift til, på grove vafler. Server med brunost og friske bær til, for eksempel blåbær. Vafler er godt å ha med i tursekken. Da er et godt råd å pakke osteskivene for seg og legge dem på når du skal spise. Bærene plukker du da rett fra busken!

GROVE VAFLER

2 dl hvetemel

2 dl sammalt hvete, grov

6 dl TineMelk Lett

2 egg

2 ss sukker

4 ss smeltet TINE Ekte Smør

1 ts malt kardemomme

½ ts vaniljesukker

½ ts bakepulver (eller natron)

½ ts salt

Vaffvin.jpg

VINANBEFALING

CHARLES MIGNON PREMIUM RESERVE ROSE BRUT

En kremet champagne som passer til aperitiff, skalldyr og fisk. Litt dempet aroma av modne røde bær, sitrus og eple, litt bakverk, krydder, urt og blomst.

Har en kremet smak med god friskhet, preg av sitrus, litt kirsebær og jordbær, innslag av kjeks, urt og krydder.

Fargen er middels dyp oransjerosa.

Basisutvalget. Pris kr 309,90.

Slik går du frem når du lager grove vafler: Vaffelrøre kan fint fryses. Det kan også ferdigstekte vafler, men husk da å legge litt matpapir Slik går du frem: mellom hvert lag før du putter dem i fryseren!

Smelt smøret i en kjele. Visp egg og sukker og tilsett deretter smør og melk. Bland sammen det fine og det grove melet med vaniljesukker, bakepulver og salt. Bland alt det tørre med væsken. Visp sammen alle ingrediensene til en klumpfri røre.

La røren svelle i 15 - 20 minutter før du steker vaflene i et godt oppvarmet vaffeljern.

Avkjøl vaflene på rist for å få en sprø overflate. Dersom du legger dem oppå hverandre blir de myke.

Vafler kan fint brukes som kakebunn i bløtkaker. Her har vi bygget en en herlig kremdrøm av et vaffeltårn som består av ganske enkelt åtte vaffelplater skilt med et nydelig lag med krem, blåbær og jordbær. Kjempegodt og veldig enkelt å få til!

Brie Vafler med briey.jpg

VALNØTTVAFLER MEDE BRIE
100 g smør
2 dl valnøtter
3 dl hvetemel
5 egg
1/ 2 ts bakepulver
1/ 4 ts salt
4 dl melk

Tilbehør:
1 kurv jordbær
1 brie
valnøtter
basilikum

Slik går du frem: Smelt smøret. Ha valnøttene i en matprosessor og hakk dem fint. Ha i hvetemel, egg, bakepulver, salt og melk. Kjør alt til en glatt og jevn røre. La den svelle minst 15 minutter før steking.
Stek vaflene i et godt og varmt vaffeljern og la dem avkjøle på rist. Ved servering legges vaffelhjertene oppå hverandre med jordbær og tynne skiver brie mellom lagene. Pynt med basilikum og valnøtter.

VAFFEL MED SKAGENRØRE

1 dl majones

2 dl crème fraîche eller rømme

2 ss løyrom eller lodderogn

0,5 stk rødløk, finhakket

400 g pillede reker

100 g pillede krepsehaler

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket dill eller persille

2 ts sitronsaft

salt

pepper

Slik går du frem: Bland alle ingrediensene og bland godt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Skagensalaten smaker kjempegodt når den serveres på vaffel med litt grønn salat.

Vaffel 4.jpg

HJEMMELAGET VAFFELRØRE MED SYRNET MELK

2 egg

1 dl sukker

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

½ ts kardemomme

3 dl TINE Kulturmjølk eller annen syrnet melk

5½ dl hvetemel

100 g TINE Ekte Smør

Bløtkakefyll:

4 dl vispet TINE Kremfløte

2 ss sukker

3 dl jordbær

3 dl blåbær

VAFFELTIPS

Hvis du avkjøler vaffelplatene oppå hverandre i stedet for på rist blir de myke.

Når du skal lage gode vafler, starter du med å piske egg og sukker lett. Bland deretter vekselsvis inn det tørre, kulturmelken og smeltet smør. Rør alt til du får en jevn vaffelrøre.

La vaffelrøren svelle i minst 15 minutter. Dette er viktig for å få den riktige konsistensen på røra før du steker vaflene.

Stek vafler i varmt vaffeljern med litt smør. Avkjøl oppå hverandre i stabel for å få dem myke. Dersom du ønsker en hardere overflate på vaflene, må du avkjøle dem på rist.

KREM

Visp kremfløten og sukker til du får en luftig krem. Vask bærene. Skjær jordbær i skiver. Spar noen hele til pynt.

Fordel krem og bær på vaffelplatene og stable dem pent. Pynt med de peneste bærene på toppen og server eventuelt ekstra bær i skål ved siden av.

TEKST: ØYVIND RISVIK. BILDER: MAT.NO.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post