VASET I VALDRES. På Vaset i Vestre Slidre, ikke langt fra Fagernes, ligger den urgamle og romantiske Vasetstølen. Her regjerer Liv Mari Skrindsrud, som server sine store og velsmakende spesialitet: majell - Liv Maris betasuppe på Valdresvis.
VASETSTØLEN. Vi reiser gjennom vakre Valdres, et dalføre som er mer allsidig enn andre dalfører. Her ser vi snøkledde fjelltopper, blomsterrike enger, grønne daler og bratte lier, viltre elvestryk, fiskevann og sommerens badeplasser. Her er det ro for sjel og sinn, lav puls og utforende lokale tradisjoner og historie. Og ikke minst, mattradisjoner utfordrer smaksløkene. Enten det er rakfisk og lefse, rømmegrøt og majel. Matkulturen i Valdres er spennende, full av variasjoner – og litt for mye er uoppdaget.
Adresse: Vasetstølen , Murkelivegen 14, Vaset, 2960 Røn
E-post: post@vasetstolen.no
Telefon: + 47 61 36 33 50
Vi kommer til Vasetstølen og blir møtt av gode smaker og mye vennlighet og gjestfrihet. Her har de satt smakfulle og dype spor etter seg.
Stølseventyret på Vasetstølen startet for snart førti år siden. Magnhild Sveine reiste langs Panoramavegen på Vaset. Der oppdaget hun et vakkert beiteområde. Hun kjøpte 12 valdreshus, fra hundre til 250 år gamle tømmerhus. Og i 1990 ble Vasetstølen åpnet. Her kunne Magnhild satse på gammel kulturtradisjon og tradisjonsrik kost. Hun var den første i Valdres som begynte å servere den typiske kjøttsuppen majel til sine gjester. En lunsj som besto av majel, rømmegrøt og spekemat ville gjestene gjerne ha.
I 1996 overlot Magnhild Sveine Vasetstølen til sin datter Liv Mari Skrindsrud. Og hun og mannen bygde opp Stubbesetstølen som sto ferdig i 1998.
Vasetstølen er kjent for sin hjemmelagde mat. Fjellørreten serverer de nesten rett fra fjellvannet, og rein som beiter i Valdresfjellene og lam av villsau som beiter på Vasetstølen som sommeren, frister på matbordet.
For noen somre siden var Kong Harald og Dronning Sonja på besøk på Vasetstølen. Her fikk de møte både bygdefolk og skikkelser fra eventyrene. Kongen og Dronningen fikk også se en plan for utvikling og bevaring av fjellheimen. Etterpå fikk de servert lunsj på Vasetstølen. Her vanket det ordentlig valdreskost: Majell - betasuppe på Valdresvis.
Vegg i vegg med Vasetstølen bygde Magnhild opp Stubbesetstølen www.stubbeset.no . I bakstebua driver Magnhild og mannen en liten gårdsbutikk hvor de selger produkter de selv lager. Husbonden Knut yster geitost og kinnet smør og prim. Husfruen holder bakerovnen varm og byr på ferske brød, nybakt kake og lefser.
MAJEL
Bein og avskjær av spekeskinke (legges i vann natten over), 2 svineknoker (lettsaltet ferske), 250 g gule erter (legges i vann natten over), 100 g byggryn (legges i vann natten over), ca 10 gulrøtter , ca 2 stk kålrot, 1 stk purre i skiver
Slik går du frem: Kok kjøttet sammen med byggryn, tilsett erter etter ca 1 times koking.
Grønnsaker kokes sammen den siste halvtimen. Smak til med salt og pepper. Server godt hjemmebakt flatbrød til.
Dette bruker du for å lage Liv Maris flatbrød: 2 kg kokt malt potet, 1 ts salt og ca 150-200 g siktet rugmel, sammalt hvete og byggmel.
RØMMEGRØT
2,5 l seterrømme, 5 dl hvetemel, 1.5 l melk, 1 ts salt, 1 ss farin
Slik går du frem: La rømmen koke under lokk ca. 2 minutter. Dryss i halvparten av melet mens du rører hele tiden. Da vil smøret piple frem. Ta ut smøret med en spiseskje og hold det varm i en liten smørskål. Dryss i resten av melet og rør godt. Spe med melk under røring til grøten er jevn og passe tykk. Smak til med salt like før servering. Blir grøten stående en stund før servering, vil den tykne mer. Spe da med mer melk til passe konsistens.
MAGNHILD VALDRESLAPP MED RABARBRA
1 dl fløte, 4 dl kulturmelk, 2 egg, 1 ts natron, ½ ts hornsalt, 2 ss rabarbrasyltetøy, 1 ½ dl sukker, ca 2 ½ - 3 dl hvetemel til røre, 1 ts kardemomme
Slik går du frem: bland alt sammen til tykk røre. Stek gyllenbrune på hver side i stekepanne eller på takke, helst smurt med usaltet fleskesvor for at lappene skal svi seg. Lapper med syltetøy inni smaker nydelig og saftig og egner seg godt for små barn.
DALADUPP
1 beger lettrømme, 2 ½ dl sukker, 2 egg, 3 ts bakepulver, 200 g rosiner, 3 ts kardemomme, ca ½ l hvetemel.
Slik går du frem: Pisk sammen egg og sukker og rør i de øvrige ingrediensene til en tykk vaffelrøre. Blir røren for tynn. Ha i litt hvetemel. Legg bakepapir på en stekeplate. Bruk en liten spiseskje og legg på topper av røren. Stekes på ca 200 grader i 10 – 15 minutter, til de er gyllenbrune.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.