GEILO. Vestlia Resort på Geilo er hotellet som serverer høyfjellets beste julebord. Hotellets restaurant er landskjent for sin supergode rakfisk. Rakfisk som var kong Olavs livrett. Til fet fisk er det kun hvitvin som duger. Rakfisken kler en riesling trocken.
I RAKFISKENS RIKE. Vestlia Resort på Geilo er stedet for de gode opplevelsene, her kan vi nyte utsikten mot Hallingskarven og Ustedalsfjorden, mot en natur som blender og skiløyper som utfordrer, med nydelig mat og et julebord som er et av de beste i landet. Her får du servert den aller beste rakfisken.
Bakkestølvegen 81, 3580 Geilo, Norge
Tel: +47 32 08 72 00
Fax: +47 32 08 72 01
Mail: mail@vestlia.no
Web: www.vestlia.no
Forfatteren Jacob Breda Bull skriver om bruk av rakfisk; "Ved Siden av Spekeflesket var i Rendalen ogsaa Rakfisken med sin halvt berusende Smak av Gjæring en yndet Lækkerbisken. Rakfisken, hvortil de fete Fiskesorter Ørret, Røe og delvis Sik bedst egnet sig paa Grund af sin store Holdbarhet, er en lakesaltet Form for Tøndefisk ..."
Rakfisk er en mattradisjon som kan spores helt tilbake til middelalderen og i gamle tider var det vanlig at jakt og fiske var en helt nødvendig onde for a kunne høste nok mat til vinteren. Her har vi mest sannsynlig opphavet til rakfisken også.
Det blir i dag stort sett raket fisk på ørret men det blir også brukt røye og sik.
I dag produseres det ca 400 tonn rakfisk årlig. Rakfisken er en utbredt tradisjon på Østlandet, men har i de senere år også blitt mer vanlig i andre deler av landet.
KONG OLAVS RAKFISK
Kong Olavs private omgangskrets var liten. Han omga seg med svært få venner. Gjester på Slottet utenom familien, hørte til sjeldenheten. Og nesten like sjelden ble han bedt bort. Det er jo ikke hvem som helst som tør invitere en konge.
Konen til en av hans seilervenner tok imidlertid mot til seg og inviterte Kongen hjem for å smake på årets rakfisk. Hun visste at6 Hans Majestet var svært glad i rakfisk.
Kong Olav var så glad for invitasjonen at han inviterte seg selv året etter… (Fra boken Kongelige retter av Øyvind Risvik og Ove Olsen)
KONGELIG RAKFISK MED FLATBRØD
300 g rakfisk
4 stk kokte mandelpotet
4 ss seterrømme
1⁄2 stk rødløk
1⁄2 stk purre
Flatbrød
Slik går du frem: Skjær hodet av fisken. Ta tak i ryggbeinet og riv det forsiktig ut. Fjerne skinnet. Skjær filetene i skiver på ca 2 cm bredde. Finhakk rødløk og purre.
Server fisken med potet, rømme, rødløk, purre og flatbrød eller lefse.
Vinanbefaling
ST. ANTONY ROTSCHIEFER 2021
Til fet fisk er det kun hvitvin som duger. Rakfisken kler en riesling trocken, og denne vinen kommer fra Rote Hang i Nierstein.
Dette er en hvitvin med duft av aprikoser, hvit pepper, appelsiner og urter, og har en frisk fruktighet med smak av aprikos, sitrus og balansert friskhet.
For litt over 140 kroner skal man lete lenge etter et bedre hvitvinskupp enn denne. Perfekt til både rakfisk og sommerens retter av laks, ørret og makrell.
Nummer Vinmonopolet: 14075901 Bestillingsutvalget. Pris: kr 144.80
Slik lager du rakfisk
Ørreten, helst fet, må renses og absolutt ikke vaskes i vann. Tørk den godt med et kjøkkenhåndkle.
Vend fisken og salt og fyll litt salt i bunnen på butten. Legg fisken tett i tett med buken opp. Ha salt i hodet og buken på fisken. Bruker du lite salt, blir det sterk gjæring og sterkere lukt og smak på fisken.
Strø 1 ts sukker over. Neste lag legger du ned på samme måten med passe mye salt og litt sukker. Dette er en smaksak.
Slik bygges butten lag etter lag.
Legg et par fjeler over og noen tunge steiner eller lignende på fjelene.
Fisken vil nå lage seg selv. Sett butten i kjøleskap eller kjølerom. Temperaturen skal være 2 – 6 grader. Jo høyere, jo raskere går «rakingen».
Fisken er ferdig modnet etter 2 – 3 måneder. Da skal kjøttet løsne fra benet og ikke virke rått.
Flå fisken forsiktig og skjær løs filetene som skjæres i litt tynne skiver.
Pynt med persille og server med flatbrød, poteter og smør.
RAKFISK MED TORTILLAS
300 gr rakfiskfilet
1 pk tortillas
1 pk philadelphia ost naturell
1 pk ruccolasalat
2 stk plommetomater
1 stk vårløk
Slik går du frem: Smør philadelphia-ost tynt på tortillalefsene. Legg en remse rakfisk langs midten. Legg hakket vårløk over og strø litt opphakket plommetomat over. Legg en god håndfull ruccola ned langs midten av wrappen. Rull sammen og skjær i porsjonsbiter. Voila, enkel og god wraps med fisk.
TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: JACOBS OG RAGGE STRAND. OPPSLAGET ER LAGD I SAMARBEID MED VESTLIA RESORT.