VESTLIA RESORT: I rakfiskens rike

Rakfisk 13

GEILO. Vestlia Resort på Geilo er hotellet som serverer høyfjellets beste julebord. Hotellets restaurant er landskjent for sin supergode rakfisk. Rakfisk som var kong Olavs livrett.

Rakfisk 6.jpg
Vestlia Resort en vakker vinterkveld.

I RAKFISKENS RIKE. Vestlia Resort på Geilo er stedet for de gode opplevelsene, her kan vi nyte utsikten mot Hallingskarven og Ustedalsfjorden, mot en natur som blender og skiløyper som utfordrer, med nydelig mat og et julebord som er et av de beste i landet. Her får du servert den aller beste rakfisken.

VESTLIA RESORT

Bakkestølvegen 81, 3580 Geilo, Norge

Tel: +47 32 08 72 00

Fax: +47 32 08 72 01

Mail: mail@vestlia.no

Web: www.vestlia.no

Forfatteren Jacob Breda Bull skriver om bruk av rakfisk; "Ved Siden av Spekeflesket var i Rendalen ogsaa Rakfisken med sin halvt berusende Smak av Gjæring en yndet Lækkerbisken. Rakfisken, hvortil de fete Fiskesorter Ørret, Røe og delvis Sik bedst egnet sig paa Grund af sin store Holdbarhet, er en lakesaltet Form for Tøndefisk ..."

Rakfisk er en mattradisjon som kan spores helt tilbake til middelalderen og i gamle tider var det vanlig at jakt og fiske var en helt nødvendig onde for a kunne høste nok mat til vinteren. Her har vi mest sannsynlig opphavet til rakfisken også.

Det blir i dag stort sett raket fisk på ørret men det blir også brukt røye og sik.

I dag produseres det ca 400 tonn rakfisk årlig. Rakfisken er en utbredt tradisjon på Østlandet, men har i de senere år også blitt mer vanlig i andre deler av landet.

unnamed_edited.jpg
Faksimile Kongen og folket.

KONG OLAVS RAKFISK

Kong Olavs private omgangskrets var liten. Han omga seg med svært få venner. Gjester på Slottet utenom familien, hørte til sjeldenheten. Og nesten like sjelden ble han bedt bort. Det er jo ikke hvem som helst som tør invitere en konge.

Konen til en av hans seilervenner tok imidlertid mot til seg og inviterte Kongen hjem for å smake på årets rakfisk. Hun visste at6 Hans Majestet var svært glad i rakfisk.

Kong Olav var så glad for invitasjonen at han inviterte seg selv året etter… (Fra boken Kongelige retter av Øyvind Risvik og Ove Olsen)

Rakfisk 2.jpg
 

KONGELIG RAKFISK MED FLATBRØD

300 g rakfisk

4 stk kokte mandelpotet

4 ss seterrømme

1⁄2 stk rødløk

1⁄2 stk purre

Flatbrød

Slik går du frem: Skjær hodet av fisken. Ta tak i ryggbeinet og riv det forsiktig ut. Fjerne skinnet. Skjær filetene i skiver på ca 2 cm bredde. Finhakk rødløk og purre.

Server fisken med potet, rømme, rødløk, purre og flatbrød eller lefse.

Slik lager du rakfisk

Ørreten, helst fet, må renses og absolutt ikke vaskes i vann. Tørk den godt med et kjøkkenhåndkle.

Vend fisken og salt og fyll litt salt i bunnen på butten. Legg fisken tett i tett med buken opp. Ha salt i hodet og buken på fisken. Bruker du lite salt, blir det sterk gjæring og sterkere lukt og smak på fisken.

Strø 1 ts sukker over. Neste lag legger du ned på samme måten med passe mye salt og litt sukker. Dette er en smaksak.

Slik bygges butten lag etter lag.

Legg et par fjeler over og noen tunge steiner eller lignende på fjelene.

Fisken vil nå lage seg selv. Sett butten i kjøleskap eller kjølerom. Temperaturen skal være 2 – 6 grader. Jo høyere, jo raskere går «rakingen».

Fisken er ferdig modnet etter 2 – 3 måneder. Da skal kjøttet løsne fra benet og ikke virke rått.

Flå fisken forsiktig og skjær løs filetene som skjæres i litt tynne skiver.

Pynt med persille og server med flatbrød, poteter og smør.

VINANBEFALING.

Rakfisk trives like godt sammen med en vin som med et øl. Champagne eller cava er fantastisk godt til, gjerne en med lang lagring på bunnfallet, det matcher rakefiskaromaene veldig godt. Og gjerne en rosa utgave.

Rakfisk 12.jpg
 

RAKFISK MED TORTILLAS

300 gr rakfiskfilet

1 pk tortillas

1 pk philadelphia ost naturell

1 pk ruccolasalat

2 stk plommetomater

1 stk vårløk

Slik går du frem: Smør philadelphia-ost tynt på tortillalefsene. Legg en remse rakfisk langs midten. Legg hakket vårløk over og strø litt opphakket plommetomat over. Legg en god håndfull ruccola ned langs midten av wrappen. Rull sammen og skjær i porsjonsbiter. Voila, enkel og god wraps med fisk.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: JACOBS OG RAGGE STRAND. OPPSLAGET ER LAGD I SAMARBEID MED VESTLIA RESORT.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.