VINENS VERDEN: Chablis - med smak av urhavet

Chablisgård_edited

DRAMMEN. Det spesielle med Chablis er at du kan fornemme havet når du kjenner aromaen og når du tar en god smak av denne helt spesielle vinen er det som å oppleve at engler flakser med vingene.

ØR CHABLISx_edited.jpg

CHABLIS ER VINENS DRONNING. Hva er som er så spesielt med chablis? Området lå under vann for 155 millioner år siden og den tiden kommer til live i glasset. Jordsmonnet gir den en forunderlig aroma av sjø, stein, kalk og østers. Vil du ha Chablis på sitt beste og som garantert er dyrket i det originale Chablis-jordsmonnet, må du velge viner fra premier cru og grand cru-vinmarkene. Er vinen merket kun Chablis, er det mulig at den ikke kan være dyrket i riktig jordsmonn.

Chablis 1x.jpg

CHABLIS-ANBEFALING

LAURENT TRIBUT CHABLIS 2018

100 % chardonnay

Laurent Tribut Chablis har en klassisk chablis-nese med preg av sitrus, eple, østers og fjære, med streif av mandel og fat. Syrefrisk i munnen, med fint kalkmineralpreg, innslag av honning og syrlig utgang med god lengde.

Klassisk vin til østers, skalldyr og retter med fisk.

Fargen er dyp strågul.

Bestillingsutvalget. Varenummer 1079 0001. Pris Kr. 354,00

-----

Smaken minner om friske epler og sitrusfrukter som lime og sitron. I de litt rikere vinene finner vi også aprikos, og de ferskere har aromaer som går mot pære. Smaken er dessuten kjølig med høy syre som får tungen til å løpe i vann og slå krøll på seg. Begrepet «mild og god» er ikke riktige ord når det gjelder stor vin, snarere tvert i mot, «sur og god» er den beste betegnelsen.

Det er den syrlige tørrheten som gjør den så strålende til mat. Ikke server Chablis kald. Da blir aromanene borte og mye av sjøsmaken fra jordsmonnet vekk. Den er så syrerik at den smaker friskt selv om temperaturen nærmer seg romtemperatur.

Bruk store glass, gjerne rødvinsglass med tulipanform eller kuleform, og den trenger lufting som en rødvin.

Chablis 2.jpeg

CHABLIS-ANBEFALING

DESVIGNES CHABLIS 1ER CRU MONTÈE DE TONNERRE 2020

100 % Chardonnay

Farge er gullgrønn og lukten er moden og bløt grønt epleduft lett mineralsk.

Smaken er fyldig som duften, god syre, myk utover, sitter godt.

Klassisk vin til sjømat og pasta.

Bestillingsutvalget. Varenummer: 8017801. Pris: 369.90 kr

-----

Det er ingen annen vin enn Chablis som passer til norsk sjømat. Ferskvannsfisk som gjørs, gjedde og sik går også til Chablis.

Petit Chablis-viner kjennetegnes ved å være tørre, skarpe og fruktige viner med smak av sitrus.

Chablis har også sitrustoner, men er mer mineralske. Chablis 1er Cru har rikere frukt fordi vinmarkene ligger på solsiden, men også høy mineralitet.

Chablis hører med til vindistriktet Burgund. Mens mesteparten av vinmarkene i Burgund går fra Lyon i sør til Dijon i nord, ligger Chablis som en satelitt for seg selv, omtrent halvveis nordvestover fra Dijon til Paris, like i nærheten av byen Auxerre.

Chablisbokx.jpg

CHABLIS

Geir Gjerdrum og Tom Marthinsen

CappelenDamm

Chablis-vinene henter sin unike smak fra havet som dekket jorden på dinosaurenes tid. Vinstokkene i Chablis står med føttene i forsteinet sjøbunn fra juraperioden for 160 millioner år siden. På mirakuløst vis gjenoppstår smaken av sjøen og østersene fra dette havet når den vakre, grønngule Chablis-vinen frigir sine aromaer i glasset. Den kjølige, sjøsmakende Chablis-vinen passer spesielt godt til sjømaten fra kjølige, norske farvann og er ikke bare perfekt til skalldyr, men også til en rekke fiskeretter.

Derfor er Chablis-vinene ekstra populære i Norge. Boken er rikt illustrert med detaljerte kart, bilder av vinmarker, skisser av jordsmonnet og fotografier av de mest markante vinpersonlighetene i området. Den lærer deg alt du trenger å vite for å kunne velge det beste fra Chablis og nyte vinene fullt ut. Den forklarer også inngående hvordan og hvorfor jordsmonnet, klimaet og menneskene bak vinene skaper kvaliteten og karakteren i Chablis.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post