JARLE ROSSELAND: Mitt sedertrekors på Island

Jarle R 11

DRAMMEN/REYKHOLT. Jarle Rosseland fyller 70 og åpner 2. juni en av sine største utstillinger noensinne, på Gulden Kunstverk. Det få vet er at på Reykholt på Island står et stort kors. Skapt av Jarle Rosseland. – Det er den glade Kristus jeg formidler på korset, ikke den triste og tunge nordiske. Det er den islandske.

Jarle R 15_edited.jpg
- Korset har innfelte og utskårne emblemer i sedertre gjengir de fire evangelistene. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER.  Det er ingen annen norsk kunstner som har stilt ut i flere utenlandske gallerier og museer enn Jarle Rosseland. Gulden Kunstverk har kalt utstillingen for «Nordic Muse». Jeg intervjuet Jarle Rosseland da han skapte et islandsk kors lagd av jern, er fem meter høyt og er et minne om den berømte Reykholt-kirkens innvielsesdag i 1996.

GULDEN KUNSTVERK

Jarle Rosseland

“Nordic Muse”

2. – 26. juni 2022

70 års jubileumsutstilling - malerier og linosnitt

Reykholt er Snorre Sturlasons hovedgård i Borgarbyggð på Vest-Island, 155 kilometer nordøst for Reykjavík. Her ble Snorre drept i 1241.

I 1947 ble Norges nasjonalgave til Island, Snorrestatuen av Gustav Vigeland, avduket på Reykholt. Snorres steinsatte badebasseng Snorralaug er en av de eldste varme badene på Island. Snorrastofa kultur- og middelaldersenter åpnet her 2000.

Jarle R 3x.jpg
Jarle Rosseland med sitt kors på Reykholt.

Reykholt har vært kirkested siden tidlig kristen tid. Reykholt har i dag to kirker: en trekirke som ble bygget 1886–1887, og en ny kirke som ble innviet 1996.

Det har vært flott å arbeide med den islandske Jesus, sa Jarle Rosseland. - Det er mange meninger om ham, men jeg har valgt å formidle den positive Jesus, Jesus som ofret seg på korset. Gjerne den gode og trauste Jesus, han som alle kan kjenne seg igjen i. 29. juli, på Olsokaften, ble Jarle Rosselands fem meter høye kors reist utenfor kirken på Reykholt, Snorre Sturlasons høvdingsete på Island.

Jarle R 8.jpg
nspirasjonen har Jarle Rosseland hentet fra Salomos tempel og historien om Sigurd Jorsalfar, Foto: Øyvind Risvik.

- Korset har innfelte og utskårne emblemer i sedertre og gjengir de fire evangelistene, og de er inspirert av illustrasjonene fra The Book of Kells, som viser til kristendommens røtter på Island. Islendingene har ikke sine aner bare fra Norge, men også fra keltiske Irland.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

På Det Danske Nationalmuseumet i København finnes det et kors, Gunnhildkorset, fra det 11. århundre, og som er lagd av en hvalrosstann. Ideen til sitt Reykholtkors har Jarle Rosseland hentet fra dette hvalrosskrusifikset - og fra Snorres Heimskringla.

- Bildet av ørnen symboliserer evangelisten Johannes og står for himmelretningen nord og luften, forklarer Jarle Rosseland. - Tyren symboliserer vest og vann og viser til Lukas. Løven står for øst og vann og engelen står for syd og jord og viser til evangelisten Matteus.

Jarle R 10.jpg

Sedertreet som Jarle Rosseland har lagd sine emblemer av, ble plantet i godset Maud`s Court i Essex av en korsfarer, som tok med seg treet til England fra Libanon på Snorre Sturlasons tid. Den norske eieren av godset, skipsreder Jan Petter Røed har tilgodesett Reykholt i mange år. Han felte sedertreet sitt, for at drammenskunstneren skulle kunne lage utsmykningene på korset.

Inspirasjonen har Jarle Rosseland også hentet fra Salomos tempel, historien om Sigurd Jorsalfar, Nidaros domkirke, som var den Islandske kirkens domkirke i mange århundrer, og historien om Olav den hellige.

Jarle R 18.jpg
Et av motivene på korset på Reykholt. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg er også forespurt om å lage det samme korset inne i kirken, men med fargelagt utsmykning. I mange år har jeg vært fascinert av motiv fra den fantastisk fargerike islandske naturen.

- Jeg finner gressets frodige og energivekkende grønne farge, i sterk kontrast til et svart månelandskap av lava, og strender med en uendelig rekke av grå og sorte toner, fargesatt med blått og gult, av himmel og sol.

- Den blå kraftige himmelfargen sammen med oransje og gult sollys skaper en helhet som er forskjellig fra alle andre land i Europa. Jeg har sett oransje fjellsider, hvor finner du det ellers?

- Island har også mange vakre jordfarger. Jeg tok en gang en stein med meg hjem. Men den var ikke den samme hjemme som på Island. Fargene forsvinner når de kommer vekk fra sitt eget sted.

Jarle R 14_edited.jpg
Signe og Jarle Rosseland. Foto: Øyvind Risvik.

Det som er påfallende er at himmelen er så stor over Island, fortsetter Jarle Rosseland. – Jeg får en enorm romfølelse når jeg løfter blikket. Nærmere himmelen kommer jeg ikke når jeg er på toppen av en isbre og hvitt og blå himmel møtes. Ikke rart en kan bli religiøs. Jeg er så nær naturen, så nær himmelen. Naturen leve rund meg, de varme kildene som vandrer under meg. en mellomting mellom det hedenske, kristendommen og retning katolisisme

- Det er den glade Kristus jeg formidler på korset, ikke den triste og tunge nordiske. Det er den islandske.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post